keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Vilauttaisitko vähän sun hedelmähyllyä?

Meidän keittiössä on jatkuva logistinen ongelma. Sen syypää ovat hedelmät, nuo periaatteessa mainiot välipalat ja mussutettavat, jotka ovat toisiaan kohtaan sangen vihamielisiä. Laitapa omena ja banaani yöksi samalle hyllylle kaappiin niin aamulla molemmat ovat entisiä.

Osaako joku tiukan linjan fruitaristi kertoa miten tämä ongelma tulisi ratkaista? Mitään ongelmaahan ei ole jos kaapissa on pari banaania mutta sitten yleensä siellä on myös omenoita, kiwejä, rypäleitä ja päärynöitä. Joskus myös mangoa, luumuja, greippejä, appelsiineja, klementiinejä, passionhedelmiä... Vihannesten joukossa on vastaavia kaasuttajia jotka etyleenillään kypsyttävät pilalle kaiken minkä lähelle asettaa. Kurkku ja tomaatti samalla hyllylle - BUSTED!

Jouluna tää homma alkoi todella ottamaan hermoille. Jääkaappi ja kuivakaapit oli täynnä erilaisia elintarvikkeita ja raaka-aineita ja tottakai hedelmiäkin oli runsaasti. Tilaa oli muutenkin vähän ja sitten olisi vielä pitänyt saada joka hemmetin vihannes- ja hedelmälaji omalle hyllylle. Pitääkä mun hakea Ikeasta joku sellainen lokerikkoja täynnä oleva kaapisto jotta jokainen on varmasti kiltisti omissa oloissaan pilaamatta muita?

VAROITUS! Älä yritä tätä kotona!
Googlettelin vähän äsken. "Etyleeniä erittävät ja etyleenistä kärsivät tuotteet tulee säilyttää erillään". 99 prosenttia hevi-tuotteista joko erittää etyleeniä tai kärsii siitä! Metri kuulemma riittää välimatkaksi... Spelling-kartano olisi ihan hyvä ratkaisu, joka hedelmä- ja vihanneslajille olisi oma huone.

Usein vihanneksia ja hedelmiä pitäisi kaiken tämän lisäksi vieläpä säilyttää jossain älyttömässä lämpötilassa, +8C - +15C. Raivostuttavan passelisti huone- ja jääkaappilämpötilan välissä, ehheh. Pitäiskö mun askarrella meidän kellarista viinikellarin tyyppinen hedelmien ja vihannesten säilytysparatiisi jossa olisi se Ikea-lokerikkolaatikosto, täydellinen ilmankosteus ja tasainen +12C?

Raottakaapa filosofiaanne onnistuneen hedelmien- ja vihannesten säilytyksen takana. Onko kaikilla joku Ebaysta tilattu mangohumidori?

16 kommenttia:

 1. Säilytän kaikki (tai ainakin banaanit) hedelmät omissa muovipusseissaan jääkaapissa ja mitään ongelmaa ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jääkaappi taitaa tosiaan olla hyvä ratkaisu. Parasta kai olisi jos olisi sellainen jääkaappi jossa on kaksi osaa, toisessa olisi +3C kaloja ja lihoja varten ja toisessa +8C hedelmiä ja vihanneksia.

   Poista
  2. Minulla on kyllä kaikki hedelmät jääkaapissa, mihin sattuu mahtumaan. Sillä ei mielestäni ole niin väliä. Ja hedelmät oppii syömään jääkapista suoraan, kylmänä. ;-)

   Poista
 2. Ärsyttävä ongelma tosiaankin, joka tulee vastaan jatkuvasti. Pitäisiköhän syödä joka toinen viikko etyleeniä runsaasti sisältäviä (banaani, päärynä, omena, luumu, tomaatti jne.) ja joka toinen viikko etyleenille arkoja hedelmiä ja vihanneksia (salaatti, appelsiini, kurkku, kaali, peruna, kiivi jne.)? Niin ja hankkia isompi jääkaappi ja lisäksi jokin kylmäviileäkaappi ja raivata tilaa jokaisen astiakaappiin yhdelle hedelmälajille. Paperipussistakin voi olla apua joidenkin kohdalla.

  Lisäksi on kait vähän makukysymyskin, miten osaa hedelmistä ja vihanneksista säilyttää, esim. tykkääkö kylmästä omenasta tai tomaatista enemmän kuin huoneenlämpöisestä. Toisethan syö suklaansakin jääkaappikylmänä, jota en itse lainkaan voi käsittää. :)

  Näyttäviähän ne hedelmät pöydällä suurissa yhteiskulhoissa ovat, mutta mieluummin ne nauttii pilaantumattomina ja makunsa sekä vitamiinipitoisuutensa säilyttäneinä.

  Jään odottamaan itsekin hyviä vinkkejä asian suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, toi vuoroviikoittelu olisikin hyvä mutta runsaasti sisältävät kuten banaani ja omenakaan ei sovi samaan paikkaan. Kylmäviileäkaappi ois tosiaan hyvä ratkaisu.

   Itse söisin kurkut, tomaatit, banaanit ym. mieluimmin huoneenlämpöisenä mutta ainakin nuo vihannekset on pakko laittaa jääkaappiin kun menevät niin nopeasti huoneenlämmössä huonoksi.

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus :)
  Mutta sori, ei löydy täältäkään mitään superhienoa ratkaisua. Joulun aikana pakkaa tuli vielä sekoittamaan joulutähti-kukkanen, jota ei ohjelappusen mukaan saanut laittaa hedelmien läheisyyteen.
  Tässä olis jollain nyt uuden hienon keksinnön ja patentin paikka. Sitä odotellessa.
  T. Piia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, ai joulutähti käyttäytyy noin! Se oliskin ollut hyvä lahja kun olisi antanut tai saanut joulukorin jossa on hedelmiä ja joulutähti. Yritäpä keksiä sitten jossain yksiössä jossa on pieni jääkaappi ja yksi kuivakaappi järkevä tapa säilöä niitä :D

   Poista
 4. Mulla on osa hedelmistä (mm. banaani ja päärynä) jääkaapissa ja loput kuivakaapissa (esim. omena, klementiini). Ne syödään sen verran nopeasti, että eivät ehdi pilaantua. :) Kurkku ja tomaatti ovat jääkaapissa vierekkäin (pakattuina), eikä säilyvyydessä ole ollut ongelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jääkaapissa tomaatit ja kurkut tosiaan eivät jotenkin pysty toisiaan kypsyttämään mutta yleensä laitan ne varmuuden vuoksi eri hyllyille.

   Voiko omenat ja päärynät olla samassa kulhossa vai onko niilläkin jotain skismaa keskenään? Olen alkanut tulemaan ihan paranoidiksi tämän asian suhteen :D

   Poista
  2. En mä tykkää säilyttää päärynöitä kulhossa (huoneenlämmössä), kun pehmenevät niin nopeasti. Ovat paljon parempia semmoisina kovempina. Omenat taas vievät turhaan tilaa jääkaapissa, kun säilyvät hyvin huoneenlämmössäkin. Oma mielipide vaan. :)

   Tomaatithan pitäisi kai oikeaoppisesti säilyttää huoneenlämmössä. Mut se ei oikein ole mulla logistisista syistä mahdollista. :D

   Saipas tällaisestakin asiasta pitkän pohdinnan aikaan. :D Tarkeitä juttuja toki. ;)

   Poista
 5. Heh toi ikea-hylly kuulostaa hyvälle;) Meillä on hedelmät ja vihannekset jääkaapissa kaikki. Hedelmät omassa laatikossa ja vihannekset omassa. Hyvin säilyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on aika pieni jääkaappi ja siksi kaikki hedelmät ei yksinkertaisesti mahdu sinne.. toisaalta meidän eteisessä on käytännössä ulkolämpötila joten nyt kun ei ole ollut pakkasia niin sinnekin on voinut jättää joitain ruokia.

   Poista
 6. Meillä taas on hedelmillä niin hyvä kierto, tai sitten ne ovat ostettaessa hieman raakoja (ananas ja banaanit aina, omputkin yleensä säilyy hyvin), että ne ovat yhdessä isossa kulhossa tarjolla keittiön pöydällä.

  Jos oikein mietin niin on mulla tuohon kulhoon jotain logistiikkasysteemejäkin:

  - "kauppapäivänä" tyhjään ja pyyhkäisen tai pesen kulhon puhtaaksi ja täytän sen pohjalta uusilla hedelmillä
  - alimmaiseksi omenat (kun ne säilyvät parhaiten) ja joku iso pystypäin, esim. se puolikypsä ananas
  - päälle länttään banaanit
  - täytän raot jollain pienemmillä, esim klementiineillä
  - ja kaikkein päällimmäiseksi vanhimmat hedelmät joita ei usein montaakaan ole. "Hieman ruttuiset" syön itse ja "tosiruttuiset" annan koirille.

  Vihannekset ja esim. avokado ja hedelmistä viinirypäleet on jääkaapin hedelmälaatikossa suloisessa sekamelskassa, joskin kuitenkin omissa pakkauksissaan.

  Kiva aihe. Josta löytyi pohdittavaa yllättävän paljon, hehee :D Vaikka mitään valmista ratkaisua ei tästäkään vastauksesta tainnut tulla. Mutta sellainen viinikellarityyppinen hedelmäkellari tai -kaappi optimaalisine lämpötiloineen ja "säilytysnurkkauksineen" eri tyyppisille hedelmille lienee paras ratkaisu ;) Ja, siinähän olis liikeidea jollekin, tänä päivänähän myydään ihan kaikkea! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä vinkkejä ja näkökulmia :) Meillä tosiaan suurin ongelma taitaa olla suht pieni kaappitila, niin kuivakaapissa kuin jääkaapissa. Poika on myös niin kova mussuttamaan hedelmiä että jos olisi pöydällä joku hedelmäkulho esillä niin se söisi helposti useamman kilon päivässä omenoita ja rypäleitä.

   Poista
 7. Jännä juttu, mä olen hedelmien ja vihannesten suurkuluttaja, mutta en ole tähän ongelmaan törmännyt juuri yhtään.

  Riippuu lajista missä säilytän. Jääkaappiin menee esim. kurkku, salaatit, omenat, sitrushedelmät ja kaikki selkeästi jo kypsät hedelmät. En muista että jääkaapissa olisi mikään ehtinyt pilaantua, kai mä kuitenkin niin hyvällä tahdilla syön niitä ettei pilaantumista ehdi tapahtua.

  Huoneenlämmössä pidän tomaatteja, banaaneja ja kaikkia raa'an tuntuisia hedelmiä. Suomessahan tosi monet hedelmät on kaupasta ostettuina vielä vähän raakoja. Usein ohikulkiessani sitten hipelöin avokadoja, päärynöitä, kiiwejä yms. "rajatapauksia". Jos alkaa tuntua pehmeältä, siirrän jääkaappiin. Joskus harvoin joku hedelmä ehtii mennä ylikypsäksi pöydällä, mutta se on ihan oma moka jos en muista hipelöidä niitä tarpeeksi. :D

  Siihen en ole ikinä kiinnittänyt huomiota mikä hedelmä tai vihannes on samalla hyllyllä/kulhossa keskenään. Eikös se nyt oo ihan sama... :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot siis niin kova fruitaristi että syöt ne niin nopeasti etteivät ehdi pilaantumaan! :) Jääkaappi taitaa olla kyllä kova juttu, pitää alkaa miettimään jos sinne saisi mahtumaan vähän enemmän ruokaa.

   Omena ja vaikka banaani ei tosiaan voi olla samalla hyllyllä huoneenlämmössä, ilmeisesti jääkaapissa sitä etyleeniä ei erity.

   Poista