perjantai 3. tammikuuta 2014

2014 - Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin!

Kuulostaa hullulta mutta aloin suunnitella tämän vuoden tavoitteita jo vuosi sitten! Elä tässä ja nyt, on vain tämä hetki jne. niinhän minä aina kirjoitan ja niin ajattelenkin mutta isoja asioita ei vain voi sysätä hetkessä liikkeelle. Niitä pitää työstää ensin tarpeeksi pään sisällä, sitten tehdä suunnitelma miten sen toteuttaminen onnistuu ja lopulta tehdä se kun aika on kypsä.

Pääpiirteittäin harjoitusohjelmani on sama kuin viime vuonna. Tammikuun alusta maaliskuun loppuun salitreenejä olisi tarkoitus tehdä kolme viikossa ja juoksuharjoituksia kaksi. Tammi-helmikuussa toinen viikon juoksuharjoituksista on kova intervallirääkki sisäradalla, tein ekan eilen illalla. Kaksi 400 metrin maksimivetoa ja 1600 metriä hölkkäilyä palauttelua varten. Viikon toinen harjoitus on kevyt lenkki, varmasti aika lyhyitä nyt alussa koska juoksuinto ei ole suurimmillaan, 5-10 kilsaa kerrallaan.


Helmi-maaliskuun aikana alan ajamaan sisään peräkkäisiä juoksupäiviä. Ensin kaksi juoksupäivää peräkkäin, sitten kolme, neljä jne. Vuoden suuri tavoitteeni on pystyä juoksemaan toukokuussa kuutena päivänä viikossa. Tarkempia yksityiskohtia paljastan vasta lähempänä mutta kaikki tekeminen tähtää pitkin kevättä kropan ja jalkojen iskunkestävyyden parantamiseen mahdollisimman paljon. Maaliskuussa esimerkiksi juoksen neljänä päivänä peräkkäin, pidän 1½ viikkoa taukoa juoksusta ja keskityn voimailuun jonka jälkeen taas useamman päivän juoksuputki.

Huhtikuun alusta vuoden loppuun punttitreenit vähenee kolmesta kahteen kertaan viikossa, juoksupäiviä on kolme viikossa. Pääpaino on varmasti tänäkin vuonna 10-15 kilometrin pk-lenkeissä, niitä tulee olemaan suurin osa. Mielellään iso osa mäkisessä ja haastavassa maastossa, hiekalla jne.

Maratonin aion juosta jälleen syksyllä, en tiedä vielä missä mutta esimerkiksi Pohjanmaa kiinnostaa. Haluaisin juosta maratonin kaikissa Suomen maakunnissa, 2/19 kasassa! Tällä tahdilla tavoite täyttyy vuonna 2030 :D En harjoittele erityisesti maratonia varten, perustekemisen pitäisi riittää siihen että ajasta lohkeaa taas pala pois, alle 4:20 kelpaisi.

Kaksi vuotta sitten otin käyttöön kilometritavoitteen kaverien ja tuttujen kokeillessa samaa. Silloin tuli täyteen 1000, viime vuonna sain juostua suunnittelemani 1100 kilometriä ja tänä vuonna tavoitteeni onkin tietysti 1200km. 23 kilometrin viikot kuulostaa erittäin siedettävältä eikä tarvitse stressata vaikka esimerkiksi nyt tammikuussa tuskin juoksen edes 50 kilometriä.

Kesällä voisi olla kiva kipitellä lyhyitä maastojuoksuja ym. tapahtumia mutta sen näkee sitten missä kunnossa jalat on rankan kevään jälkeen. Tällä hetkellä kaikki ajatukset on toukokuussa enkä tiedä mitä sen jälkeen tapahtuu. Jos selviän hengissä, en menetä kaikkia varpaankynsiä ja pystyn kävelemään niin se riittää :D

Cooperissa yritän vihdoin puhkaista sen 3000 metriä, ajattelin yrittää sitä helmi-maaliskuussa.

Voimailupuolella haluan jatkaa siitä missä olen nyt, samaa tasaista sarjapainojen ja maksimipainojen kasvattamista. Aion myös keskittyä liikeratojen puhtauteen ja laadukkaisiin toistoihin, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan käytännössä. Todennäköisesti esimerkiksi teen leuanvetoja 8+9+9 tyyppisten tosi raskaiden ja lopulta aina vajaiksi jäävien sarjojen ja toistojen sijaan lyhyitä, 2+2+3 sarjoja mahdollisimman hitaasti ja puhtaasti eri otteilla.

Salin puolella tehtävissä rääkeissä olisi hyvä saada kasaan 100 boksihyppyä (noin 45cm) ilman ainuttakaan taukoa. Soutulaitteella 1000m alle 3:30, 2000m alle 7:30, 3000m alle 12:00 kymppitasolla. Osa jäänee vielä saavuttamatta mutta oishan se vaan mahtava juttu jos joku kerta siinä conceptin ruudulla olisi tollasia aikoja.


Vuonna 2014 aion puskea itseäni jälleen hieman pidemmälle ja hieman kovempaa. Kehittyä jokaisella osa-alueella, joillain enemmän, joillain vähemmän. Aina pikkuisen parempi Mika, se riittää!


8 kommenttia:

 1. Siis mää en tajua? :D Onko sun päätavoite siis toi toukokuu kokonaisuudessaan.. juoksua 6/7 päivästä... vai onko siellä taustalla vielä joku isompi tavoite? :D Mut hyvältä kuulostaa!! Aina pikkasen paremmin on jees sano Hanna joka parantanut kahdesti mara-aikaa yhteensä neljä minuuttia ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tajusit ihan oikein, kyllä se mun tavoite on karkeasti sanottuna juosta kuutena päivänä viikossa. Se ei tietenkään ole ihan koko juttu mutta käytännössä siitä on kyse :)

   Poista
 2. Leuanvetoihin, varsinkin kun teet lyhyttä ja raskasta sarjaa, kannattaa ottaa joku kahvakuula tai muu lisäpaino mukaan roikkumaan. :) Vähän uutta haastetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäpainoleuat tulevat varmasti jossain vaiheessa mukaan kuvioon! :)

   Poista
 3. Hyvältä kuulostaa, tsemppiä tähän vuoteen! :)
  Itsekin lupailin,että lisään aerobisen määrää, mennyt vähän liian salitteluksi tämä oma treenaaminen... Onneksi olen jo parin viikon aikana pysynyt tavoitteessani lisäämisen suhteen, eli en ole heti lähtenyt lipsumaan. Toivotaan että motivaatio pysyy, eikä karise-sekä sinulla, että minulla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että pysyy! Eiköhän se pysy kun on tahtoa ja halua liikkua monipuolisesti.

   Poista
 4. Ääh, en ole onnistunut selvittämään, mikä toi sun toukokuun happeningi oikein on, vaikka oon syynännyt juoksukalenterinkin tosi tarkkaan... Paljastaisit nyt, mitä aiot tehdä! (Curiosity, cat, jne.)

  Mutta hyvältä kuulostaa tän vuoden suunnitelmat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä sitä löydy juoksukalenterista tai muualta, vain mun päästäni :)

   Tästä tulee hyvä vuosi! Toivotaan että paikat kestää molemmilla kohti kovia tavoitteita.

   Poista