perjantai 10. tammikuuta 2014

Jalkatreenin härkäviikko.

Nää harjoitusviikot rakentuu aina yhtä arvoituksellisesti. Kun yksittäiset palat laittaa yhteen niin tulee joskus jotain mitä ei osannut odottaa. Nyt kävi jälleen kerran niin.

Alkuviikko oli aika iisi. Maanantaina kävin aamupäivällä salilla, jaloille tuli ensisijaisesti rasitusta valakyykkyjen muodossa. Lopuksi vedin kuitenkin tuhannen metrin maksimisoudun ja se vetää mulla aina jalat ihan piippuun. Kun kädet on ihan loppu, suurin duuni tulee jalkojen kautta. Raskaimmalla säädöllä soutaminen on vähän kuin tekisi kyykkyjä ja no - tekisi jotain soutua käsillä. Tosin ne sarjat ei ole mitään kymppejä vaan sata putkeen, mahdollisimman nopeasti, mahdollisimman kovilla tehoilla. Kävely on kunnon hoipertelua sen jälkeen, osin huippusykkeiden takia, mutta ennen kaikkea siksi että jalat on niin töötissä ettei meinaa pysyä pystyssä. Jyrkät kierrerappuset pukuhuoneeseen..  todella huono vitsi sali-interiöörin suunnittelijalta.


Tiistaina oli talviuintia "avannon" merkeissä, kroppa ja mieli lepäsi niin kuin aina. Ei, jalat ei rasittuneet tiistaina.

Enkä etukäteen ajatellut että keskiviikkokaan olisi mikään paha niille. Mutta kuinkas kävikään? Painonnostokoulun ekalla kerralla tehtiin jo kymmeniä ja taas kymmeniä toistoja atg-kyykkyjä. Pari tyyppiä varoitteli että seuraavana päivänä voi tuntua olkapäissä. No ei tuntunut, teen viikoittain tosi raskaita olkapääliikkeitä pitkiä sarjoja (3x 15 pystypunnerrusta seisten jne.) mutta etureidet.. Voi morjens. Ne oli eilen melkein kosketusarat ja käveleminen oli todella hankalaa.


Ja mitäs kalenterissa onkaan torstaisin tammikuun alusta helmikuun puoleen väliin? 400 metrin maksimijuoksuvetoja sisäradalla! Haa haa. Tiesin kyllä että vaikka kävely tuottaa vaikeuksia niin juoksu todennäköisesti sujuu. Kun lihakset saa lämpenemään niin domsit katoaa ja pystyy vetämään melkein kuin ennen vanhaan. Kun juoksen parittomat kierrokset, siis myös ykkösen, mahdollisimman hiljaa niin jalkojen ja koko kropan ydinlämpötila nousi just sen verran että juoksu tuntui ihan hyvältä niillä täysiä vedetyillä parillisilla kierroksilla. Joten kuus kierrosta rataa ympäri meni oikein hyvin, huomasi että anaerobinen kestävyys alkaa taas löytyä. Koko iltana ei yskittänyt eikä laatta meinannut lentää toisin kuin vaikka viikkoa aiemmin.

Täysillä juokseminen, on se sitten 100 tai 400 metriä, eroaa totaalisesti tavallisesta juoksulenkistäni ja -tyylistäni. Jalat iskeytyy tartaniin kuin jouset jotka heittävät voimalla eteenpäin, kierros vedetään hirveällä aggrella hampaat yhteen puristettuna. Hengitys on tuttua raviratojen maalisuoran kamppailuista kun kuolaimet peittyy vaahtoon. Kun tavallinen pk-hölköttely lähinnä palauttaa jalkoja muusta harjoittelusta sen kummemmin rasittamatta niitä, pikajuoksu on totaalista jalkatreeniä. Takareisien ja pakaroiden suurista lihaksista otetaan kaikki irti.

Kyllä mä tänään perjantaina pääsin sängystä ylös mutta tiesin että saliohjelmani rotaatio olisi hieman väärässä kohdassa tähän saumaan. Askelkyykkyä ja kahta erilaista jalkaprässiä, pysty ja vaaka.

Itse asiassa askelkyykyt eivät tuntuneet juuri missään. Teen ne kohtuullisen kevyinä, se on lähinnä lihashuoltoa juoksua ajatellen, joten kehitys- ja lihasärsykeaspekti alkaa olla aika mitätöntä. Prässit sen sijaan oli jo melkoista touhua. Todellista unelmien sielunmessua. Melkein itketti, melkein nauratti. Nyt kävi näin.

Onneks viikonloppu on leppoisa. Hölköttelen jonkun erittäin palauttavan kuutisen kilometriä, rullailen kinttuja ja lepäilen. Ens viikolla pitää olla iskussa, jos kaikki menee kuten suunnittelin niin edessä on viiden päivän treeniputki jonka kruununa on painonnostokoulun toka kerta.

Meidän painonnostoseuran sivuilla oli jalkojen sikareeni, jos kaipaat viikonlopuksi tekemistä niin kannattaa kokeilla:

Kyykkyjä siis pohjan kautta!

15 x 60%
13 x 65%
11 x 70%
9 x 75%
7 x 80%
5 x 85%
3 x 90%
1 x 95%

64 kyykkyä siis :D Taitaa olla omat jalkarääkit lastenleikkiä tähän verrattuna. Milko Tokola vastasi tähän sikareeniin omalla versiollaan:

20x 20kg
19x 30kg
18x 40kg
17x 50kg
16x60kg
15x70kg
14x80kg
13x90kg
12x100kg
11x 110kg
10x 120kg
9x130kg
8x140kg
7x 150kg
6x 160kg
5x 170kg
4x 180kg
3x 190kg
2x 200kg, 
1x 210kg


Vaikka mulla onkin nyt juoksussa kevyempi kausi menossa niin jätetään silti väliin.. toistaiseksi ;)


Toivottavasti poika ei keksi viikonloppuna että leikitään kuntosalia.. "Iskä! Tuun olkapäille istumaan niin tehdään kyykkyjä"..

Hyvää viikonloppua sikareenien tai löhöilyn parissa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti