tiistai 21. tammikuuta 2014

Juoksuseurat ja maratonyhdistykset.

Oon välillä kirjoittanut tekemistäni harjoituksista paikallisen maraton-harrastajien yhdistyksen kanssa ja vastaavien porukoiden toiminnasta on kyselty aiemmin lisätietoa. Ajattelinkin nyt kirjoitella vähän mistä näissä yleensä on kyse.

Suomi on yhdistysten ja kestävyysjuoksijoiden maa joten tottakai erilaisia lenkkiporukoita, rekisteröityjä ja rekisteröimättömiä, on valtavasti. Näihin pääsee ehkä helpoimmin tutustumaan lueskelemalla juoksutapahtumien tuloslistoja. Nimien perässä on yleensä jokin seuraavista: juoksijan kotikaupunki, seura, työpaikka tai juoksuyhdistys. Urheiluseuroilla on hyvin virallista ja vakiintunutta toimintaa, en käsittele varsinaisesti niitä tällä kertaa. 

Yleensä nämä juoksuporukat ovat lähteneet muutaman innostuneen harrastajan ideasta. Alussa juoksijoita on pari kaveria, sitten tulee mukaan jonkun tutun tuttu tai työkaveri. Homma lähtee laajenemaan eikä kyseessä enää ole mikään sisäpiirin kaveriporukan oma juttu. Suurimpaan osaan juoksuporukoista otetaan innolla mukaan uusia harrastajia, harvemmin yhteisharjoituksissa on niin kovaa tungosta ettei olisi mukava saada tuoretta verta.

Itse tajusin pari vuotta sitten että eräs ihan muista yhteyksistä tuttu kaveri on innokas juoksija ja maratonharrastaja. Hän kertoi että heillä on oma yhdistys joka järjestää yhteislenkkejä. Käytännössä noin kerran viikossa porukka juoksee yhdessä esimerkiksi viikonloppuaamuna parikymmentä kilometriä ennalta sovitulla kilometrivauhdilla. Jos juoksijoita on vähän, sovitaan sellainen vauhti että se passaa kaikille. Isommissa juoksuyhdistyksissä yhteislenkit voivat kerätä niin paljon väkeä että samalle reitille lähdetään kahtena eri ryhmänä, toiset kovempaa ja toiset hitaampaa vauhtia.

Syksystä kevääseen yhdistyksellä on varattuna oma puolentoista tunnin harjoitusvuoro sisähallista jossa on 400 metrin rata. Usein hallivuorot ovat täyteen buukattuja parhaaseen aikaan joten tämä voi olla monelle ainoa mahdollisuus päästä talvella harjoittelemaan lämpimissä olosuhteissa ilman liukastelua. Itselleni tämä on yhdistyksen toiminnasta tutuinta, käyn vajaa kymmenen kertaa talvikaudella juoksemassa kovia vetoja hallissa.

Yhdistyksen jäsenet ovat tietysti aktiivisia osallistumaan maratoneille joten esimerkiksi kimppakyytejä eri tapahtumiin järjestetään paljon. Samoin matkoja isoihin tapahtumiin ulkomaille, tänä keväänä yhdistyksen väkeä lähtee Prahan maratonille toukokuussa.

Juokseminen on usein, tai ainakin mulle lähes aina, yksinäistä puurtamista ja tällaiset yhdistykset tekevät hommasta paljon sosiaalisempaa. Lenkille, varsinkin pitkiksille, voi olla helpompi lähteä kun on aina aika ja paikka sovittuna. Yhteislenkeillä aika kuluu tosi huomaamatta kun juttu lentää ja nauru raikaa. Vaikka en ole tuon yhdistyksen jäsen ja olen ollut sen toiminnassa mukana tosi vähän niin silti nykyään on hienoa kun melkein mihin tahansa juoksutapahtumaan mennessä näkee tuttuja.

Suosittelen erilaisia maraton-yhdistyksiä ja muita lenkkiporukoita lämpimästi kaikille juoksuharrastajille :)

2 kommenttia:

 1. Hei!

  Olemme etsineet juoksublogeja ja törmäsimme sinun blogiisi. En löytänyt yhteystietojasi sivuiltasi. Olisitko ollut halukas laittamaan minulle sähköpostia osoitteeseen: silja.lehtonen(a)paloma.fi ? Ottaisimme yhteyttä asiakkaamme Asicsin tiimoilta.

  Terveisin,
  Silja Lehtonen
  Paloma Communications

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   en ole kiinnostunut minkäänlaisesta markkinoinnista tai vastaavasta kaupallisesta yhteistyöstä blogissani.

   Poista