tiistai 31. joulukuuta 2013

1100 kilometriä ja lopullinen totuus vuodesta 2013.

Se ois sitten vuoden viimeinen päivä. Aika kaivaa muistiinpanot esiin ja tutkiskella mitä sitä tulikaan tehtyä.


Heiaheia? Endomondo? Sportstracker? Minä luotan paperiin ja kynään. Siinä ne on, kaksitoista aanelosta, yksi jokaista kuukautta kohti. Ja jokainen harjoitus merkittynä omaan sarakkeeseensa. Tällainen paperi löytyy vuoden 2011 lokakuusta lähtien, ekat 10 kuukautta jotka treenasin jäi merkkaamatta tai paprut ovat kadonneet.


Tässä puolestaan kaikki viimeisen vuoden aikana tekemäni salitreenit, jokainen toisto, jokainen sarja, jokainen kilo ja gramma. Kolmetoista aanelosta.


Tässä muovitaskussa on jokainen tekemäni salitreeni ikinä. Jos menen kolistelemaan puntteja, tämä paperikasa ja kynä on yhtä varmasti mukana kuin salikengät tai muut varusteet. Aika tuhti nippu paperia, muovitasku on reissussa rähjääntynyt ja vaihdettukin jo moneen kertaan.

Mitäs nämä kaikki paperit sitten kertovat vuodesta 2013?

TAMMIKUU

22 treeniä: 13 salitreeniä ja 9 juoksulenkkiä, yhteensä 38 kilometriä.

Vuoden paras treenikuukausi harjoituspäivien perusteella, näinhän se taitaa kaikilla olla tammikuussa? ;) Mulla syynä tosin ei ollut mikään yhtäkkinen treeni-into tai uudenvuodenlupaus vaan se että tammikuussa oli kova into päällä kun sain harjoitusohjelman painotuksen muuttuessa keskittyä juoksun sijaan enemmän voimailuun ja kroppakin oli hyvässä iskussa. Tammikuussa oli myös 31 päivää, treenejäkin ehti tehdä siis enemmän kuin vaikkapa helmikuussa.

HELMIKUU

18 treeniä: 10 salitreeniä ja 8 juoksulenkkiä, yhteensä 86 kilometriä.

Helmikuussa juoksin harjoitusmielessä puolimaratonin sisähallissa 400 metrin radalla. Hauska kokemus.

MAALISKUU

16 treeniä: 9 salitreeniä ja 7 juoksulenkkiä, yhteensä 39 kilometriä.

Maaliskuu oli perusvarmaa tekemistä mutta perheessä oli sairastelua ja kovimmat treenimäärät jäi näkemättä.

HUHTIKUU

17 treeniä: 8 salitreeniä ja 9 juoksulenkkiä, yhteensä 81 kilometriä.

Huhtikuussa juoksin puolimaratonin Pyynikillä. Tavoitteena oli puhkoa kevään aikana kaksi tuntia puolikkaalla, aika oli 2:02 kuten vuotta aiemmin. Reitti tosin oli hyvin raskas Pyynikin nousuineen mutta silti toi jäi vähän kaivelemaan.

TOUKOKUU

16 treeniä: 7 salitreeniä ja 9 juoksulenkkiä, yhteensä 87 kilometriä.

Juoksin kevään toisen puolikkaan kolme viikkoa Pyynikin jälkeen, vuoden eka kuuma päivä vei mehut ja aika oli erittäin heikko 2:09. Haave kahden tunnin alituksesta kariutui jo alussa, kisasta tuli selviytymistaistelua. Tämä oli yksi elämäni rankimmista juoksutapahtumista, paljon kovempi kuin maratonit.

KESÄKUU

19 treeniä: 8 salitreeniä ja 11 juoksulenkkiä, yhteensä 104 kilometriä.

 Vuoden eka satanen, kesä piristi loputtomalta tuntuneen talven jälkeen ja toi uutta potkua tekemiseen. Loistava kuukausi.

HEINÄKUU

20 treeniä: 9 salitreeniä ja 11 juoksulenkkiä, yhteensä 130 kilometriä.

Ja heti heinäkuussa vuoden kovimmat kilsat. Ihan huikea kuukausi! Duuni maistui niin salilla kuin metsäpoluilla.

ELOKUU

19 treeniä: 9 salitreeniä ja 10 juoksulenkkiä, yhteensä 115 kilometriä.

Juoksin ex tempore reilun 9 kilsan maastojuoksutapahtumassa. Aika oli 42:53 ja sijoituin neljänneksi yleisessä sarjassa. Käsittämätön juoksu, alitin 5-10 minuutilla sen mihin arvelin pystyväni. Yksi huikeimmista kokemuksista vaatimattomalla kuntoilijan urallani ehdottomasti. Erinomainen kuukausi muutenkin.

SYYSKUU

15 treeniä: 8 salitreeniä ja 7 juoksulenkkiä, yhteensä 55 kilometriä.

Valmistauduin jo henkisesti ja fyysisesti maratoniin. Jalan kanssa oli pientä ongelmaa, otin tosi varovasti ettei vain maraton vaarantuisi. Jalka palautui normaaliksi ja juoksin kuun lopussa 22.5 kilometrin maastojuoksutapahtumassa, yritin juosta mahdollisimman hiljaa ja kuluttaa matkaan paljon aikaa jotta saisin pitkäkestoista harjoitusta jota muuten välttelen turhan paljon.. Aika 2:32, nappiin meni siis ;)

LOKAKUU

20 treeniä: 9 salitreeniä ja 11 juoksulenkkiä, yhteensä 123 kilometriä.

Muutama päivä pitkän maastojuoksun jälkeen juoksin cooperin vuoden tauon jälkeen. Silloin meni 2850m, nyt oli tarkoitus puhkaista legendaarinen kolme tonnia. Tuloksena 2950m. Olin kyllä tyytyväinen vaikka täysin tavoitteeseen ei päästykään. Eteenpäin oli taas menty. Erinomainen kuukausi.

MARRASKUU

17 treeniä: 7 salitreeniä ja 10 juoksulenkkiä, yhteensä 125 kilometriä.

Marraskuu keskittyi yhden asian ympärille: maraton! Tein toisen kerran vuoden aikana elämäni juoksun ja alitin mahdottomana haamurajana pitämäni 4:30 parilla minuutilla. Reitillä oli nousua yli 400 metriä mutta se ei mua haitannut, nautin valtavasti. Upea matka.

JOULUKUU

19 treeniä: 6 salitreeniä ja 13 juoksulenkkiä, yhteensä 121 kilometriä.

Joulukuussa sali jäi vähän paitsioon, laskelmoin koko ajan että saan 1100 kilometriä täyteen.  Juoksupäiviä tulikin enemmän kuin muina kuukausina.

Vuonna 2013 siis 103 salitreeniä ja 115 juoksulenkkiä, yhteensä 218 harjoituspäivää ja juostuja kilometrejä 1104.

Se iso tavoite eli yli 1100 kilometriä siis täyttyi, kipitin viimeisen lenkin sunnuntaina. Ei mennyt edes tiukille, tässähän jäi kaksi päivää ylikin ;)

Jos vuoden alussa laatimani harjoitussuunnitelma olisi toteutunut täydellisesti, treenejä olisi ollut vuoden aikana yhteensä 240. 218 on ihan hyvä määrä, olen siihen erittäin tyytyväinen. Olin käytännössä koko vuoden terve ja muutamat vaivatkin olivat hyvin pieniä, pystyin joka viikko juoksemaan ja nostelemaan painoja.

Salilla kehitystä tapahtui tasaisen varmasti, vuoden aikana sarjapainot nousivat 10-90% liikkeestä ja harjoituksesta riippuen.

Tuntuu hienolta kun olen mennyt koko ajan tasaisesti jokaisella osa-alueella eteepäin ja sen jatkuminen on suurin toiveeni ja tavoitteeni vuonna 2014 ja kaikkina tulevina vuosina.

Kirjoittelen vielä tällä viikolla tavoitteen asettelusta yleisesti sekä myös tarkemmin omista tavoitteistani vuodelle 2014. Tänään kuitenkin käyn maalaamassa taivaalle tulikukkia ja huomenna uusi vuosi alkaa aamupäivällä salilla.

Vammoista ja sairasteluista vapaata, motivaation ja tsempin täyteistä sekä kevyiden kilometrien ja raskaiden rautojen täyttämää uutta vuotta kaikille!

14 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Hyvin oot kyl saanut jaettua tuon kuntosalin ja juoksun tasaisesti, vaikka kyseessä on kaks äärilajia.. tai ehkä siks ne on hyvä jakaakin tasan ;) Mut hienoja suorituksia sullekin takana! Mielenkiinnolla jään seurailemaan seuraavaa vuottasi ;)
  Ps. Hassu toi sun kynä ja papaeri -systeemi... mut pääasia että toimii ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän tasan tosiaan noi määrät meni vaikka periaatteessa juoksulenkkejä ois pitänyt tulla jonkin verran enemmän. Helppo silti jakaa käytössä oleva treeniaika kahden lajin välille kun molemmista pitää niin älyttömän paljon.

   Tästä uudesta vuodesta tulee varmasti ihan huippu! Hienoa seurata sinunkin matkaasi kohti Kolia ja muita seikkailuja.

   Poista
 2. Hieno vuosi! Tsemppiä seuraavaan! Oon muuten ite päättäny ens vuonna (eli huomenna) siirtyä myös kynä-paperi-linjastolle. HeiaHeia on ollu käytössä, mutta se on niin surkee, et näin jälkeen päin ärsyttää suuresti. Juoksukilsat ja treeniajat on vähän sinne päin... suuntaa antavia lukemia... ei kelpaa miule, tarviin tiukkaa faktaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kynä-paperi-linja on jotenkin konkreettinen, on kiva tarttua kynään ja kirjoittaa ne juostut kilsat tai tehdyt voimaharjoitteet ylös. Käytän kyllä myös konetta apuna, excel-pohja laskee kilometrit automaattisesti yhteen mutta sitä en kuitenkaan täytä päivittäin. Hyvä ratkaisu kun muutenkaan en netissä tai tietokoneen ääressä ole joka päivä.

   Poista
 3. Jeejee, onnea juoksutavoitteen täyttymisestä! Ei tarvinnut siihen uudenvuoden ultraan osallistua ;D

  On kyllä hienoa, miten oot päässyyt treenaamaan terveenä ja nousujohteisesti koko vuoden. Ilmeisesti kynä-paperi-menetelmä siis toimii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo, ei tarvinnut! Näin jonkun juoksevan yhdeksän-kymmenen aikaan uudenvuoden aattona, oli varmaan hieno ja mieleenpainuva lenkki kun sai samalla katsella raketteja.

   Kynä-paperi systeemi taitaa olla avain mun menestykseen ;)

   Poista
 4. Hyvää tätä vuotta sulle kans! Tuo kynä-paperi-juttu on tänä digitaalisuuden, tietotekniikan ja ties minkä nanotekniikan aikakautena kyllä ihan huippu! Iso peukku! :)

  Mulla taas HeiaHeia on se, mihin oon jaksanut vuosi vuoden jälkeen uskollisesti merkata... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HeiaHeia on tosi monella hyvä ja toimiva juttu, ymmärrän että monelle se on samalla tavalla konkreettinen ja tsemppaava juttu kun mulle noiden paperisten taulukoiden ja rivien täyttäminen tehdyillä treeneillä.

   Oon muutenkin aika anti-teknologinen treenaaja, ei kelloa tai sykemittaria, niin eikös tämä istu aika hyvin siihen linjaan :)

   Poista
 5. Sympaattinen treenipäiväkirja todella :) Mielenkiintoista lukea näitä muiden koosteita, kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Oon samaa mieltä että muiden vuosikatsauksia on kiva lukea vaikka itse kirjoittaessani ajattelin että tästä tulee varmaan muille vähän tylsä tilastopläjäys. Lopulta kuitenkin ihan itseä vartenkin on tärkeä purkaa tehtyjä juttuja auki muutenkin kuin vain oman pään sisällä.

   Poista
 6. Sakset, paperi, kivi... eikun...
  Lenkkarit, paperi ja painot. Ihanan nostalgista :) Kun meikäläisen treenit katoavat jossain vaiheessa bittiavaruuteen, sä voit esitellä mahdollisille lapsenlapsillesi, kuinka vanha vaari on ollut joskus todistettavasti ahkera kuntoilun saralla. Hienosti hikoiltu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ei taida nämäkään paperit olla ikuisia. Välillä lasken ton nipun vahingossa johonkin tiskipöydälle jossa on vettä ja sitten nopeasti yritän kuivatella nippua jollain pyyheellä :D Ehkä nää mun treenipaperit on tulevaisuuden papyrus-kääröjä joita arkeologit tutkii!

   Poista
 7. Hieno vuosi ja hyvää kehitystä! Mulla on vähän samanlainen treenipäiväkirjasysteemi. :D Mitään sähköistä en ole koskaan käyttänyt. Toimii hyvin tämä vanhanaikainenkin versio!

  Mukavaa alkanutta vuotta! Jatkukoon kehitys yhtä nousujohteisena kuin viime vuonnakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä tää on kyllä hyvä systeemi, kuukauden treenit voi laittaa vaikka magneetilla jääkaapin oveen niin koko ajan tietää missä mennään eikä päässä tarvi koko ajan kelailla että koska täytyy tehdä mitäkin. Eikä tarvitse avata mitään nettisivua tietääkseen harjoitusten suuntaa.

   Loistavaa tätä uutta vuotta sinnekin! Tehdään tästä mahtava vuosi.

   Poista