torstai 12. joulukuuta 2013

Vinkit pukinkonttiin.

Joulu se tulla jolkottaa ja Korvatunturilla tontut väsäilee erilaisia lahjoja. Koska hyvä lahja on parempi kuin huono lahja, ajattelin heittää omat vinkkini siitä mitä kannattaa antaa lahjaksi urheilusta ja liikunnasta kiinnostuneelle lähimmäiselle tai lahjoa vaikka itseään.

Silloin kun ei tee sitä itseään - eli urheile - on hyvä rakentaa motivaatiota ja innostusta entistä kovemmaksi. Itselleni toimii blogien ja lehtien lisäksi perinteiset kirjat joista esittelen nyt muutaman tärpin. Melkein kaikista olen kirjoittanut jo aiemmin täällä, siinä tapauksessa kirjan nimeä klikkaamalla päätyy vanhaan bloggaukseen. Muissa tapauksissa kustantajan sivulle.


Dean Karnazes - Ultramaratoonari

Tämä kirja lähestulkoon muutti elämäni. Olin aloittanut vajaa vuosi aikaisemmin treenaamisen ja pidin siitä kovasti mutta luettuani Ultramaratoonarin palaset alkoivat loksahdella kohdalleen. Tajusin entistä selvemmin että erilaisia esteitä - henkisiä tai fyysisiä - on lopulta aina vähemmän kuin kuvittelemme ja hyvin kaukaisiltakin tuntuvat unelmat ja tavoitteet voivat olla täysin mahdollisia saavuttaa. Tavallaan olin jo oikealla polulla mutta luettuani tämän kirjan tiesin että vaikka edessä olisi minkälainen vuori tai pimeä laakso, kaikki kyllä järjestyy.

Kun olin lukenut kirjan, olin kuukauden kuumeessa. Se oli elämäni pisin flunssajakso, kyseessä oli ilmeisesti mykoplasma. Se sairastelu sai tajuamaan jokaisen terveenä eletyn päivän tärkeyden ja tämän kirjan lukeminen sytytti liekin joka on viimeisen vajaan kahden vuoden aikana vain vahvistunut. Voi olla että en olisi aloittanut edes tätä blogia ilman Ultramaratoonaria, ainakin ajallinen yhteys on vahva.

Kirjan nimestä huolimatta en suosittele sitä vain juoksuharrastajille. Se on ylistys ihmiskehon ja -mielen kyvylle selviytyä lähes mistä tahansa. Ja loppujen lopuksi se on ihan vain pirun hauska ja viihdyttävä kertomus maailman kovimmista juoksutapahtumista.


Larry Shapiro - Zen ja juoksemisen taito

Tämä on minusta Karnazesin opusta vahvemmin nimenomaan juoksukirja vaikka Larry Shapiron esittelemää zen buddhalaista ajattelutapaa voi tietysti käyttää mihin tahansa. Kärsitkö motivaatio-ongelmista? Eikö tee mieli lenkille kun sataa? Lue tämä kirja!


Daniel Friebe & Pete Goding - Pyöräilyn klassikkonousut 

Pakkolukemista jokaiselle joka suunnittelee matkaa Keski-Eurooppaan komeita maisemia ihailemaan. Euroopan komeimpia postikorttimaisemia lähestytään pyörän selästä mutta yhtälailla ohjeita voi käyttää vaikka asuntoautolla reissatessa. Kirja on kaunis kuin Madeline - col de la Madeline.

David Lagercrantz - Minä, Zlatan Ibrahimovic

Vuonna 2001 Suomi kohtasi Ruotsin talvimaaottelussa jönköpingiläisessä futishallissa. Ruotsin paidassa pelaili ekoja kertoja eräs aika tuntematon peluri, jonka Allsvenskanissa pelannut Tommi Grönlund esitteli muille suomalaispelaajille sanomalla: "Katsokaa tarkasti tuota pelaajaa. Hänestä tulee joko maailman paras hyökkääjä tai sitten hän joutuu lusimaan parin vuoden sisällä". Lukekaa tämä kirja niin tiedätte miten tuolle kaverille lopulta kävi ;-)

Tyler Hamilton & Daniel Coyle - Voittoja ja valheita

Toisenlainen mutta varmasti yhtä paljon ajatuksia herättävä elämäkerta urheilun huipulta. Mikä saa tavallisen rehdin ja rehellisen urheilijalupauksen valitsemaan kaksoiselämän?


Jokeritärppi: Charly Wegelius - Domestique

Tämä kirjaa en ole lukenut - vielä. Charly Wegelius on Suomen kaikkien aikojen menestyneimmän esteratsastajan, Christopher Wegeliuksen, poika joka on jäänyt Suomessa aika tuntemattomaksi urheilijaksi asuttuaan lähes koko ikänsä Englannissa. Charly Wegelius on ajanut kahdeksan kertaa Italian sekä kolme kertaa niin Ranskan kuin Espanjankin ympäriajoissa ilman suurta tuloslistoissa näkyvää menestystä. Syy löytyy siitä että hän on ollut aina edustamissaan talleissa domestique - apuajaja - jonka tehtävä on tukea ja auttaa joukkueen kapteenia menestymään. Toisin sanoen hän on harjoitellut koko ikänsä ollakseen tarpeeksi hyvä auttamaan muita voittamaan.

Viime vuosien pyöräilykirjoissa on keskitytty pääosin dopingiin vaikka tottakai laji on ennen kaikkea paljon muuta ja juuri tästä syystä kirjassa ei käsitellä sanallakaan sitä teemaa. Silti sitä pidetään erittäin kovana kertomuksena huippu-urheilun raa'sta ja äärimmäisestä maailmasta.

Domestique on ollut tämän vuoden myydyin pyöräilykirja Englannissa. Sitä ei ole toistaiseksi suomennettu, toivottavasti kustantajat ymmärtävät että aihe varmasti kiinnostaa myös täällä.

3 kommenttia:

  1. Suosittelen myös Haruki Murakamin "Mistä puhun kun puhun juoksemisesta".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kääk! Unohdin sen, ehdottoman hyvä lahjavinkki myös juoksusta kiinnostuneelle. Olen kirjoittanut siitä kesällä 2012 pienen arvostelun tänne.

      Poista
    2. Olen myös kirjoittanut siitä. Sillä seurauksella, että muutama juoksuvihaajakaverini lukaisi sen ja kertoivat sen jälkeen ymmärtävänsä juoksuilujani paremmin. Vaikka eivät itse kyllä missään nimessä voisi kuvitellakaan juoksevansa.

      Poista