keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Bear Grylls ja tosielämän selviytyjät.

Jos mun pitäisi selvitä tundran, sademetsän tai aavikon halki ja mukaan saisi valita vain yhden ihmisen niin valinta olisi helppo.

Edward Michael Gryllsin kohtalo taisi olla sinetöity viikon vanhana kun hän sai siskoltaan lempinimen Bear. Lapsuus kului partiossa, teini-ikäisenä hän harrasti purjehdusta, kiipeilyä, laskuvarjohyppyjä ja hankki mustan vyön karatessa. Hän kiipesi Mount Everestille 23-vuotiaana, nuorimpana brittinä siihen mennessä, ja liittyi muukalaislegioonaan. Sen jälkeen Bearin elämä on ollutkin pelkkää seikkailua maanosasta ja maastosta toiseen.


Bear Gryllsistä tuli selviytyjien superjulkkis Discovery Channelin ohjelman Hiuskarvan varassa (Born Survivor / Man vs. Wild) myötä. Seitsemän kauden ja 70 jakson aikana hän on kolunnut suurimman osan maapallon kolkista, ainakin ne vaarallisimmat, ja opettanut miten erilaisissa hätätilanteissa voi selviytyä. Ohjelma on poikkeuksellisen mukaansatempaava ja viihdyttävä, yleensä en tämän tyyppisiä ohjelmia jaksa pahemmin seurata. Bear vain on tolkuttoman karismaattinen ja sympaattinen kaveri jonka touhuista on vaikea olla pitämättä.

Sarjaa on kritisoitu siitä että se ei ole totta. Bear asuu oikeasti hotelleissa ja kuvausryhmällä on messissä kylmälaukullinen safkaa. Joillekin tulee ilmeisesti yllätyksenä että kaikki televisiossa esitettävä ei ole totta vaan kohtauksia dramatisoidaan. En ole ainakaan itse koskaan käsittänyt että tämä ohjelma olisi jonkinlaista dokumentaatiota oikeasta selvitymiskamppailusta vaan kokoelma erilaisia vinkkejä ja vihjeitä siitä mikä on mahdollista.

Syksyn mittaan Discoveryllä esitettiin Bearin selviytymiskilpailua, Get Out Alive, jossa kymmenen paria kamppailivat 100 000 dollarin palkinnosta ja ehkä ennen kaikkea Bearin myöntämästä selviytyjän tittelistä. Todella loppuunkaluttu lähtöasetelma, yhdessä parissa oli pariskunta, toisessa parhaat kaverit, isä ja poika, isä ja tytär, äiti ja tytär.. Hohhoijaa. Paitsi että ohjelma oli erinomaisesti tehty, tässä ei nähty mitään juonittelua vaan jokaisessa jaksossa porukan piti selvitä annetuilla varusteilla paikasta A paikkaan B ylittämällä esteitä kuten koskia ja kallioita, hankkimalla ruokaa, sytyttämällä tulen hankalilla menetelmillä, rakentamalla yöpymispaikan löytämistään luonnonmateriaaleista jne. Jokaisen tehtävän jälkeen Bear passitti sen parin kotiin jolla hän näki olevan pienimmät mahdollisuudet selviytyä todellisessa tilanteessa.


Kaksi viikkoa sitten tuli ensi-iltaan miehen uusin ohjelma jossa hän on enemmänkin kertoja kuin pääosassa. Pako helvetistä (Escape from Hell) kertaa eri teemaan liittyviä tosielämän tapauksia. Ekassa jaksossa käytiin läpi viidakkoon ja toisessa lumiseen erämaahan ja vuoristoon eksyneiden ihmisten kokemuksia. Miten viidakosta voi selvitä oltuaan kuukauden täysin eksyksissä? Tai pakkasessa viikon ilman varusteita? Nämä kaverit ovat todellakin tosielämän selviytyjiä. Osa heistä oli jo heittänyt toivon selviytymisestä, hyvästelleet mielessään läheisensä ja valmistautuneet kuolemaan. Muutama oli lähtenyt tietoisesti seikkailemaan ja vaeltamaan mutta suurin osa tapauksista voisi tapahtua melkein kenelle tahansa. Lumilautailureissu,  hiihtolenkki tai hotellin viereiseen kukkulaan tutustuminen vain päättyy tilanteeseen jollaista kukaan ei halua kokea.

Uusi jakso esitetään aina keskiviikkoisin Discoveryllä ja uusintoja tulee pitkin viikkoa. Tänään tulee kolmas jakso joka sijoittuu aavikolle. En tiedä millaisia tapauksia on luvassa, mutta itse olisin kiinnostunut kuulemaan Mauro Prosperin tapauksesta. Prosperi osallistui vuoden 1994 Saharan ultrajuoksuun, Marathon des Sablesiin, ja hiekkamyrskyssä eksyi reitiltä. Hän harhautui reitiltä lopulta 300 kilometrin verran ja oli eksyksissä 9 päivää. Hän selviytyi juomalla omaa virtsaansa ja syömällä lepakoita ja käärmeitä. Hän yritti jopa itsemurhaa mutta veri oli paksuuntunut tilanteen seurauksena niin vahvasti ettei ranteiden viiltäminen tuonut lopullista ratkaisua - onneksi. Paikallinen heimoperhe löysi Prosperin hylätystä moskeijasta aavikolta ja pelasti hänet.

Bear Grylls on tehnyt itsestään ison tavaramerkin ja brändin, hänen BG-retkeilytuotteitaan saa suomalaisistakin kaupoista. Bear tuo vahvasti esille itselleni tärkeää asennetta, henkistä ja fyysistä valmistautumista erilaisiin tilanteisiin. On kyse sitten arkielämän haasteista tai selviytymisestä erämaassa.

En ole mikään retkeilijä mutta tämän kaverin kanssa voisin lähteä vähän patikoimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti