maanantai 3. joulukuuta 2012

Anna tulla pakkanen, näytä mihin pystyt!

Kelit vaihtuivat kuin sormia napsauttamalla samalla kun kuukausi vaihtui. Eilen piti lenkille pukea jo ihan kunnolla päälle kun pakkasta oli -13C. Ilmeisesti alkaa olla hyvä tuntuma lenkkivaatetukseen kun meni heti ekalla kerralla oikein: tekninen pitkähihainen juoksupaita, sen päälle pitkähihainen tavallinen puuvillapaita, kevyt juoksutakki, kerrastosta housut, siihen päälle juoksutrikoot, jalkaan thermo-urheilusukat, päähän pipo ja käsiin lapaset (ekan kahden kilometrin jälkeen juoksin paljain käsin). Edellisellä lenkillä paria päivää aikaisemmin oli ollut melkein 20 astetta lämpimämpää! Silloin oli vielä lippis päässä, ei hanskoja, ei kerrastoa, tavalliset sukat. Yhtä lämmin ja mukava oli tepsutella molemmilla kerroilla menemään.

Tamppaantunut, puuterimainen pakkaslumi on kyllä erinomainen juoksualusta. Juuri sopivan pehmeä jotta nivelet eivät juurikaan rasitu mutta ei kuitenkaan liian raskas. Juokseminen on muutenkin täydellistä mielenrauhaa ja kun siihen lisätään vielä jalkojen alla narskuva lumi ja valkoinen luonto niin ollaan lähellä aika täydellistä suomalaista mielenmaisemaa.

Talvi ja pakkanen ei todellakaan ole mikään syy jättää juokseminen tai muu ulkoilu väliin. Jokainen varmasti oppii itselle sopivan pukeutumisen, asenteesta se taitaa olla enemmän kiinni. Pojan suosikkibändi (Cheekin ohella) Paukkumaissi on kiteyttänyt asian loistavasti:

pauku pauku pakkanen, ei se mua haittaa
jos liian kylmää on, voin viidet villahousut laittaa
pauku pauku pakkanen niin kuin popkorni paukkuu
tänään pakkaan luistimet ja termospullon laukkuun

savu nousee piipusta, mittari näyttää miinusta,
taitaa olla kylmin talvi pitkiin aikoihin,
kuka niitä muistaakaan kunhan suksi luistaa vaan
kaikki pukeutuu lämpimiin villapaitoihin

pauku pauku pakkanen pulkkamäkeen luistoo
mennään koulun jälkeen laskee mäkee tonne puistoon
pauku pauku pakkanen ja lisää lunta lykkää
talvi on se vuoden aika, josta minä tykkäään


Kohta lähdetään luistelemaan. Sen jälkeen boulderoidaan kellarin halkopinossa...

 

...ja sytytetään uuniin tuli.


En ole koskaan ollut mikään talvi-ihminen mutta onneksi sen asian voi muuttaa. Lämpötilaa ja säätä ei voi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti