keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Totuus kuntoilusta.

YLE:n Prisma-ohjelmissa esitetään usein tiukkaa asiaa sujuvassa paketissa. Yleensä nämä ohjelmat menevät kuitenkin nopeaa silmäilyä lukuunottamatta ohi mutta eiliseen ohjelmaan keskityin vähän tarkemmin. Se oli nimittäin nimeltään Totuus kuntoilusta (The Truth About Exercise).


Tohtori Michael Mosley kiertää ympäri Englantia tutustumassa liikunnan ja kuntoilun parissa toimiviin tutkijoihin ja kokeilemassa miten näiden teesit toteutuvat käytännössä. Suurin osa ohjelman tiedoista on meille vähän enemmän liikunta-alaa seuraaville tuttuja mutta joitain uusiakin asioita tuli ilmi.

Ensin Mosley laitettiin juoksemaan urheilukenttää ympäri. Kalorinkulutukseksi mitattiin 16 kcal / minuutti. Tämän jälkeen tutkija toi ohjelman juontajalle cappuccinon, muffinssin ja banaanin. Hänen pitäisi kuulemma juosta 55 minuuttia jotta nämä tulisi kulutettua. Lopputulema: LIIKUNTA EI LAIHDUTA. Minusta 16kcal/minuutti kuulostaa aika kovalta kulutukselta enkä usko että kovin moni pystyy sellaista tahtia pitämään yllä kovin pitkään. Tuntuu myös hurjalta että kahvi, pulla ja banaani sisältäisivät 880 kaloria. No, oli miten oli, niin tutkijan tärkein "oivallus" oli että liikunta ei laihduta koska aktiivinen liikkuja syö helposti enemmän kuin mitä liikunnan tuoma ylimääräinen kulutus on. Tämä osa ei varmastikaan ole mitään rakettitiedettä, jokaisen luulisi ymmärtävän että painonpudotuksessa syödyt kalorit ratkaisevat paljon enemmän kuin liikunnan osuus. Kalorivaje tai plussakalorit ratkaisee sen mitä vaaka näyttää.

Toinen osa olikin mielenkiintoisempi. Mosley matkusti Skotlantiin ja söi siellä paikallisen, rasvaisen ja tuhdin aamupalan. Häneltä otettiin verikokeet ennen ja jälkeen aamupalan. Verinäytteissä näkyi silminhavaittavasti aamupalan sisältämä rasva joka oli siirtynyt verisuoniin ja oli matkalla kohti sisäelimiä. Seuraavana päivänä aamupala ja verikokeet toistettiin, ainoa ero oli että Mosley oli käynyt edellisenä iltana 90 minuutin kävelylenkillä. Rasvainen aamupala ei enää näkynytkään niin selvästi koeputkessa! 12 tuntia ennen aamupalaa käppäilty kävelylenkki aiheutti sen että rasva siirtyi verisuonien sijaan lihaksien pilkottavaksi. Lopputulema: LIIKUNTA VÄHENTÄÄ RASVAN IMEYTYMISTÄ ELIMISTÖÖN. Tämä on aika hyvä tieto. Jos tekee mieli vähentää viikonloppupizzan tai -kebabin vaikutuksia kropassa niin siihen voi vaikuttaa vetämällä perjantaina kunnon treenin tai vaikka vähän kevyemmänkin lenkin. Olen lukenut asiasta muutamia kertoja aiemminkin: jos kulutat tänään 500 kaloria, lihasten palautumisen "taustakulutus" nostaa seuraavana päivänä elimistön peruskulutusta vielä parilla sadalla kalorilla. Voi olla siis hyvä idea treenata joka toinen päivä jos haluaa pitää aineenvaihdunnan ja kalorinkulutuksen korkealla.

Ohjelmassa käytiin läpi myös mm. HIT-treenin vaikutukset terveyteen. 3 x 20 sekunnin kuntopyörä-treeni kolme kertaa viikossa vaikutti juontajan insuliinivasteeseen jo kuukauden, siis 12 minuutin, treenin jälkeen. Joillain tuo treeni vaikuttaa myös mm. hapenottokykyyn. Mosleyllä ei vaikuttanut koska hän kuuluu geneettisesti heikoimmin treeniin vastaavaan ihmistyyppiin. Lopputulema 1: HYVIN LYHYTKESTOINEN KOVATEHOINEN HARJOITTELU ON HYÖDYKSI. Lopputulema 2: IHMISEN GEENIPERIMÄ VAIKUTTAA SIIHEN MITEN PALJON TREENI KEHITTÄÄ JA ON HYÖDYKSI.  Kumpikaan ei yllätä. 12 minuutin hurja tehorääkki kuukaudessa on varmasti parempi kuin 0 minuuttia mutta miten se vertautuu 30 tunnin treenaamiseen kuukaudessa, sitä ohjelma ei kerro. Geenien vaikutus on myös selvä, muutenhan jokainen olisi yhtä hyvä urheilussa jos perimä ei vaikuttaisi.

Muutamia muitakin asioita tutkitaan kuten hyötyliikunnan tehoa. Seiso, kävele, älä istu. Hyviä neuvoja jos haluaa lähteä iisisti liikkeelle elämäntapojen muuttamisen kanssa.

Prisma: Totuus kuntoilusta on ehdottomasti hyvä ohjelma joka havainnollistaa liikunnan vaikutuksia kehossa mutta ei kuitenkaan tarjoa mitään kovin mullistavaa. Tietystä ennakkoasenteesteen huolimatta se ei väitä etteikö jokainen saisi jotain hyötyä liikunnasta mutta muistuttaa että se mikä tehoaa toiselle ei välttämättä tepsi toiseen. Ohjelma tulee uusintana sunnuntaina 16.12. klo 13.05 TV1:llä ja on nähtävissä Yle Areenasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti