perjantai 7. joulukuuta 2012

Nopeampia lenkkejä, painavampia rautoja.

Treenaamisen tavoitteena on varmasti melkein kaikilla eteenpäin meneminen ja itsensä kehittäminen. Jossain vaiheessa tulee kuitenkin tilanne että lenkit tuntuvat etenevän aina samaa tahtia tai salilla raudat ja vastukset pysyvät pitkään samoina. Ajattelin käydä läpi pari helppoa ja yksinkertaista tapaa ottaa askel eteenpäin.


Jaksoittaisessa tavassa treeni tehdään muuten samoin kuin ennenkin mutta yksi jakso harjoituksen sisällä tehdään toivotulla, kovemmalla tavalla. Juoksulenkillä esimerkiksi 10 kilometristä yksi kilometrin jakso juostaan normaalia tahtia kovempaa. Seuraavalla kerralla pyritään juoksemaan kaksi kilometrin pätkää kovempaa, sitten kolme jne. Jos kaikki menee hyvin niin kohta siitä kympin lenkin ajasta putoaa useampikin minuutti pois.

Salilla jaksoittainen painon lisääminen tehdään samoin. Jos teet vaikkapa normaalisti 15x3 sarjaa 40 kilolla penkkipunnerruksessa, tee seuraavalla kerralla ensin 45 kilolla vaikkapa kolme toistoa, sitten 12x 40 kilolla ja loput sarjat normaalisti. Seuraavalla treenikerralla voit tehdä ensin 5x 45kg tai jokaisen kolmen sarjan alkuun 3x45kg ja muuten sarjat loppuun normaalisti. Pikkuhiljaa isompien toistojen määrä kasvaa ja kevyempien vähenee. Kohta teet täydet 15x3 toistoa sillä 45 kilolla.

Jaksoittaisessa harjoittelussa siis toistojen tai kilometrien määrä pysyy samana mutta kovempien jaksojen, siis toistojen tai kilometrien, määrä harjoituksen sisällä kasvaa.

Jaksottaisen progression vaihtoehto on kasvava työmäärä. Juoksemisessa se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä että juokset aluksi kilometrin reipasta vauhtia. Seuraavalla kerralla pyrit juoksemaan 1.5 kilometriä reipasta vauhtia jne. Seinä tulee jossain kohdassa tietysti vastaan mutta kehitys on kuitenkin varmasti nopeampaa kuin koittaisit vain lisätä koko pitkän lenkin vauhtia. Vaikka kilometrin lenkki tuntuu lyhyeltä niin tarkoituksena EI ole juosta sitä silti täysillä. Tämä ei ole intervalliharjoittelua. Jos juokset normaalisti 7 minuutin kilometrejä, juokse 6-6.30 minuutin kilsa.


Kuntosalilla ja voimaharjoittelussa tämän tavan soveltaminen on yhtä yksinkertaista. Myöskään salilla ei kannata ottaa lähtökohdaksi täyttä maksimia vaan hieman vähemmän. Jos pitkän sarjan painona on käytössä 50kg ja maksimi on 80kg, sopiva paino jolla lähteä kasvattamaan työmäärää  voi olla vaikkapa 65kg. Tänään yksi toisto, seuraavalla kerralla kaksi, sitten kolme. Muista edetä tasaisesti ja rauhallisesti, jos hyppäät ykkösestä vitoseen niin poljet todennäköisesti paikallasi monta viikkoa ilman edistystä.

Sarjapainojen ja juoksunopeuden kasvattaminen on meillä peruskuntoilijoilla lähes aina enemmän kiinni pään sisäisistä asioista kuin elimistön kyvyttömyydestä parempiin suorituksiin. On helpompi tehdä vanhoilla painoilla ja vastuksilla kuin "hypätä tuntemattomaan" ja ahertaa lyhyempiä sarjoja ja lenkkejä kovemmalla intensiteetillä. Se on kuitenkin ainoa tie kehittymiseen ja parempikuntoiseen kroppaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti