Huomenna, 12.12.2012, Suomen ykköstriathlonisti Jarmo Hast aloittaa hurjan urakan Kangasalan uimahallissa. Hast aikoo uida täyden maratonin, 42195 metriä, 25 metrin altaassa alle 12 tunnin. Onnistuessaan tämä lienee selvä maailmanennätys. Hastin menoa voi seurata paitsi Kangasalan uimahallissa alkaen klo 9, niin myös Facebookissa ja tempauksen omilla kotisivuilla. Myös Uimaliiton sivuilla kerrotaan ennätysyrityksestä tarkemmin. Surkeana uimarina mulle riittää mainiosti sadan metrin uinti hurjaksi urakaksi, Jarmon tähtäimessä on lähes 1700 altaanmittaa!
Useimmiten kestävyysurheilu ja ultra-suoritukset tuovat mieleen lähinnä juoksemisen. Kestävyysurheilua on kuitenkin monenlaista ja pitkän matkan uinti voi olla muutakin kuin vain triathlonin prologi. Kuka muistaa Lontoon olympialaisten kultamitalistit Oussama Melloulin ja Éva Risztovin? Varmaan aika harva. Molemmat voittivat 10 kilometrin avovesiuinnin Hyde Parkissa. Miesten sarjan voittanut Tunisian Mellouli ui matkan aikaan 1.49.55 ja naisten voittaja Risztov 1.57.38. Naisten voitto ratkesi neljällä sekunnin kymmenyksellä, siis maalikameran kuvalla!
Ylen luontotoimittaja Kimmo Ohtonen ui elo-syyskuun vaihteessa Saimaan halki Savonlinnasta Lappeenrantaan, yli 130 kilometriä. Ohtonen oli aiemmin peruskuntouimari joka nylkytteli rintauinnilla muutamia altaanvälejä. Hän harjoitteli vuoden ajan uintivalmentajan johdolla tekniikkaa, juoksi, hiihti, kävi salilla. Treenasi itsensä hurjaan tikkiin. Urakka onnistui viilenevistä vesistä ja hajoavista märkäpuvuista huolimatta 11 päivässä. Tempaus on kerännyt saimaannorpan suojelutyöhön yli 130 000 euroa, miehen urakka oli siis äärettömän kova juttu monelta kantilta. Ohtonen teki Norppauinnista puolen tunnin dokumentin joka on katsottavissa Yle Areenassa.
Mieleeni muistuu vielä yksi hurja uimari. Katsoin pari vuotta sitten dokumentin slovenialaisesta Martin Strelistä. Viisi-kuusikymppinen vatsakas, viinaanmenevä mies on tehnyt tukun ennätyksiä Guinnessin ennätystenkirjaan. Hän on uinut maailman tunnetuimpia jokia päästä päähän: Amazon, Mississippi, Danube, Yang-tse... Amazonilla hän ui yli 5200 kilometriä 66 päivässä! Amazon on siis pidempi kuin Atlantin valtameren leveys. Strelistä kertova dokumentti on nimeltään Big River Man.
Kestävyysurheilija voi siis olla monella tavalla, juoksupolut eivät ole ainoa vaihtoehto. Jos siis tunnet itsesi enemmän loheksi, hylkeeksi tai vaikka valaaksi niin ei muuta kuin uimahalliin ja kaakeleita katsomaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti