keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Viimeiset kaksi viikkoa ennen maratonia.

Syksyn toinen iso tavoite lähestyy, maratoniin on tätä kirjoittaessa puolitoista viikkoa aikaa. Vaikka muuten tulee paiskottua treenejä ympäri vuoden aika tasaisella tahdilla niin maratonia lähestyttäessä pitää käyttää vähän enemmän harkintaa. Ei ole mitään syytä löysätä liikaa mutta ei tietenkään vetää kovimpia rääkkejäkään juuri ennen maratonia. Pitäisi löytää harjoitussuunnitelma joka palvelee juuri sitä yhtä pitkää suoritusta kaikkein parhaiten.

Tässä oma kahden viikon lähestymiseni:

ma 6 km juoksua
ti 10 km juoksua
ke painonnostotreenit
to 6 km juoksua
pe salitreeni
la lepo
su lepo

ma 12 km juoksua
ti lepo
ke painonnostotreenit
to lepo
pe lepo
la lepo
su MARATON

Kahden viikon suunnitelmasta on nyt kaksi päivää takana. Tärkein ratkaistava asia on ollut juoksuvauhti ja idea siihen syntyi kuin itsestään. Koin että hitaita lenkkejä on nyt vedetty läpi vuoden ja peruskestävyys hiottiin huippuunsa kaksi viikkoa sitten. Siihen en tarvitse nyt enää mitään lisävaihdetta - en ainakaan sellaista johon voisi tämän lyhyen jäljellä olevan ajan puitteissa vaikuttaa.

Päätin että juoksen nyt nämä kaikki lenkit suunnilleen kisavauhtia. Se on mulle erityisen merkittävä asia ja sellainen mihin en ole aiemmin kiinnittänyt juurikaan huomiota. Koska mulla ei ole kelloa eikä mittaria josta seurata maratonilla matkavauhteja niin mun pitää nyt jo etukäteen hakea oikeanlaista sykkeen ja vauhdin tasoa. Sellaista tuntemusta jonka kanssa pystyn elämään 42 kilometrin verran.

Käytännössä juoksin tuon maanantain kutosen liian kovaa. Pitäisi aina malttaa ottaa eka kilsa rauhassa ja koneiston lämmetä mutta lähdin heti reippaasti liikkeelle eikä syke enää tasoittunutkaan. Tuollaiseen mokaan ei ole varaa sitten kun lappu on rinnassa. Eilen sujuikin jo paljon paremmin, oikeastaan erinomaisesti. Mun piti juosta 12 kilsaa, 2x 6 kilometriä metsän läpi mutta juoksin vain yhden reilun kutosen lenkuran jonka jälkeen siirryin stadionille. Juoksin radalla 4 kilsaa eli kymmenen kierrosta. Ekaan kutoseen meni reilut 30 minuuttia, ratajuoksuun noin 21 minuuttia. Vauhdikkaimmat kilsat meni noin 5:15 vauhtia, hitaimmat ehkä 5:30. Parasta oli että tuo kympin harjoitus ei tuntunut juuri miltään ja olisin voinut helposti jatkaa suunnilleen samaa vauhtia paljon pidempäänkin. Puolimaratonviikon aiheuttamaa superkompensaatiota? Toivottavasti.

Mulla on tavoitteena parantaa viime syksyn ennätysaikaani joka oli 4 tuntia 14 minuuttia. Isompana tavoitteena on ehdottomasti neljän tunnin alittaminen. Lähden taittamaan matkaa sellaisella ajatuksella että tuo neljä tuntia alittuu, jos sitten ongelmia syystä tai toisesta ilmenee niin pienten vaikeuksienkin kanssa pystyn silti tekemään uuden ennätyksen. Jos ongelmat ovat erityisen pahoja niin kumpikaan tavoitteista ei täyty mutta sellaiselle vaihtoehdolle en anna nyt enää ajatustakaan. Kyllä sekin skenaario on mielessä lenkkien aikana perattu läpi. Sekä A-, B- että C-vaihtoehdon osuessa kohdalle mulla on mielessä selvät ajatukset siitä mitä se tarkoittaa ensi vuoden harjoittelussa.

Jos jaksaisin juosta 11 kilometriä tunnissa vaikka kolmen tunnin ajan, se tarkoittaisi että viimeiselle 9 kilometrille olisi käytettävissä tunti. Reilu 10.5 kilsan vauhtikin eli noin 5:40 kilometrit riittäisivät tavoitteeseen myös mutta sitten ei saisi hiipua yhtään. Ehkä helpoin ajatus käsitellä on että mahdollisimman moni kilsa osuu 5:30 min/km pintaan ja siitä voi sitten vähän hiipuakin, sitten jos napsuu yli kuuden minuutin kilometrejä niin neljän tunnin raja käytännössä karkaa ulottuvilta.

Näiden numeroiden pyörittely on lopulta aika turhaa, lähden joka tapauksessa juoksemaan vain päivän fiiliksen ja sydämen tahtiin. Ainoa aika ja statistiikka jota maratonilta saan on loppuaika - jos haluan jonkun kilometriajan niin voin vain jakaa sen luvulla 42.

9 kommenttia:

 1. Missä meinaat juosta maratonin? Mä oon menossa Kaarinaan puolentoista viikon päästä ja melko samanlaiset on tavoitteet. Se 5:40 tuntuu kyllä mulle jo aika kovalta vauhdilta maratonille, mutta tavoitevauhtia sitä varmaan pitää pistellä menemään heti alusta saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon pyöritellyt tuota Kaarinaa useampana syksynä kun ajankohta on hyvä mutta olen vielä skipannut sen, juoksin nimittäin ekan maratonini kolme vuotta sitten aivan siinä vieressä Sauvossa. Juoksen mieluummin uusilla seuduilla ja lähden nyt ekaa kertaa juoksutapahtumiin Pohjanmaalle, Nurmoon.

   Pakko se on vaan uskoa että tavoitevauhtia jaksaa lähtöviivalta maaliviivalle! ...sitten kun kympin kohdalla tajuaa että ei jaksakaan niin on luvassa riemukkaat 30 kilometriä :D

   Poista
 2. Hyvältä kuulostaa :) Hurjaa toi sun neljän tunnin tavoite, mutta pääset siihen varmasti, mä uskon suhun!! Hyvin on ainakin treenilenkit mennyt :) Mielenkiintoinen tuo tavoitevauhdin ylläpitäminen kaikilla lenkeillä.. toisaalta se varmaan tekee helpommaksi kähteä sitä vauhtia sitten maralla! Missä juokset maratonin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juoksen pienessä tapahtumassa Seinäjoen kupeessa Nurmossa. Reitti on aivan älytön, 14 kertaa 3 kilometriä :D Vähän erilainen kokemus luvassa kun tähän mennessä olen juossut kaksi kertaa maratonin 21 kilometrin ja kerran 42 kilometrin reitillä.

   Poista
 3. Kiva seurata harjoitteluasi, tulee ihan hinku itsekin juosta maraton, vaikka olen vielä kaukana siitä tavoitteesta! Ja kuulostaa todellakin älyttömältä tuo 14 kertaa 3km, meneeköhän siinä jo laskut sekaisin? Miten pysyy kärryillä, että missä mennään?? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt samaa, toivottavasti järjestäjät pitävät kunnolla kirjaa siitä montako kierrosta kukin on juossut :D Ei kannata ainakaan ottaa loppukiriä ja syöksyä yli maaliviivan ennen kuin on varma siitä että se on ihan oikeasti loppusuora.

   Maraton oli mulle vielä pari vuotta sitten täysin käsittämätön ajatus, kymppi tuntui realistiselta matkalta ja puolimaraton oli iso unelma. Pikkuhiljaa ne asiat vaan muuttuu todellisemmiksi kun kunto kohoaa. Tsemppiä lenkeille Henna!

   Poista
 4. 14 x 3 km... kuulostaa kokeilemisen arvoiselta!

  Tosi fiksua juosta vikat treenit kisavauhtia. Jalat asettuvat sillä tavoin paremmin uomiinsa itse maratonilla. Tai ainakin mulla on näin :)

  Mulla on 17 maratonia takana ja vasta ennen viimeisintä aloin toden teolla suunnitella kilometriaikoja. Miksi ihmeessä en ole tehnyt sitä aiemmin?

  Mä pidän sulle peukkuja ojossa. Se neljä tuntia alittuu kyllä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on kyllä hurja määrä maratoneja takana, nostan hattua. Toivottavasti joskus itsekin pääsen noille luvuille.

   Meillä olisi täällä helmikuussa mahdollisuus juosta maraton 400 metrin sisäradalla, eihän se ole kuin reilut sata kierrosta. Houkuttelen talven mittaan täältä blogista innokkaita mukaan ja sinäkin kyllä tulet sitten eikös niin :)

   Poista