Talven lähestyessä myös painonnoston kuumin kisakausi lähestyy. Marraskuun lopulla Houstonissa Texasissa maailman parhaat nostajat mittelevät MM-kisoissa ja Suomen parhaat nostajat tavoittelevat paikkoja ensi vuoden Rion olympialaisiin. Kotimaassa käydään vuoden lopulla parhaiden seurajoukkueiden välinen loppuottelu sekä Suomen Cupin finaali jossa kuluneen vuoden aikana parhaita tuloksia tehneet nostajat kohtaavat toisensa painoluokattomassa kisassa.
Suomen isoin ja merkittävin painonnostotapahtuma eli SM-kisat järjestetään helmikuun 27.-28. päivä Porissa. Olen viime vuosina ollut katsomassa kisoja ja se on huikean hieno tapahtuma, parisataa lajin kovinta harrastajaa mittelevät painoluokka kerrallaan himoituista mitaleista.
Crossfit on ollut omalta osaltaan nostamassa painonnoston profiilia ja myös SM-kisoissa on viime vuosina nähty paljon crossfitin kautta lajin pariin tulleita. Crossfitin kaksi ensimmäistä suomenmestaruutta voittanut Essi Koskinen on nykyään painonnoston maajoukkueessa mukana, nuorten painonnostomaajoukkueissa puolestaan ovat mukana olleet crossfit-kisoista tutut Saara Leskinen ja Marianne Saarhelo.
Painonnoston pariin tullaan hyvin monipuolisesti eri lajeista miesten puolella suurin osa on harrastanut voimailulajeja pitkään mutta erityisesti naisten puolella nostajilla on taustallaan valtavasti erilaisia lajeja vaikkapa baletista (Pauliina Utoslahti) body fitnekseen (Isa Mursu). Painonnosto on räjähtävää nopeutta ja yleisurheilijoiden oheisharjoittelulajina se onkin vienyt välillä myös "kakkoslajissa" SM-tasolle asti.
Viime vuosina SM-kisojen osallistujamäärät ovat olleet reilussa nousussa ja tulosrajoja onkin korotettu. Miesten puolella taso onkin jo erittäin kova mutta naisten tulosrajat ovat edelleen aika inhimillisiä tavoiteltavia.
Miesten tulosrajat painonnoston SM-kisoihin 2015 ovat:
56 kg 160,0 kg
62 kg 190,0 kg
69 kg 220,0 kg
77 kg 235,0 kg
85 kg 250,0 kg
94 kg 260,0 kg
105 kg 270,0 kg
+105 kg 280,0
Eli esimerkiksi 84 kiloa painavan miehen pitää temmata vaikkapa 115 ja työntää 135 kiloa.
Naisten tulosrajat ovat:
48 kg 90,0 kg
53 kg 100,0 kg
58 kg 110,0 kg
63 kg 120,0 kg
69 kg 130,0 kg
75 kg 135,0 kg
+75 kg 140,0kg
Esimerkiksi 62 kiloisen naisen yhteistuloksen pitää siis olla 120 kiloa eli koostua vaikkapa vähintään 50 kilon tempauksesta ja 70 kilon työnnöstä.
Kun on hankkinut painonnoston kilpailulisenssin ja tehnyt tällaisen tuloksen virallisissa kilpailuissa on tervetullut SM-lavalle.
Olen mukana ensi vuoden SM-kisojen järjestelyissä, jos tulee mieleen jotakin kysymyksiä joko niistä tai painonnostossa kilpalemisesta yleensä niin voin vastata parhaani mukaan, kommenttia vain tulemaan! Jos en jotakin tiedä niin lupaan hankkia vastauksen :) Toki voin muutenkin auttaa käytännön järjestelyissä kisojen lähestyessä jos kilpailijat tai muut kisavieraat kaipaavat infoa tai muuta apua.
Painonnosto on paitsi hieno kilpaurheilulaji niin myös pätevä harrastusmuoto meille peruskuntoilijoille ja junnuille. Eilen sain kokea pienen palan sitä mitä se on konkreettisesti parhaimmillaan siellä ruohonjuuritasolla.
Poika oli ennen treenejään väsyneen oloinen ja pahalla päällä. Ei millään halunnut lähteä treenaamaan eikä kuulemma edes harrasta enää koko lajia. Olin joka tapauksessa menossa salille ohjaamaan harjoituksia ja lopulta hän päätti lähteä mukaan. Alkuverryttelyyn asti se jaksoi mököttää, sitten hyppäsi mukaan ja treenasi ensin tunnin muiden kanssa ja kun muut muksut olivat lähteneet jäätiin vielä puoleksi tunniksi ottamaan ykkösiä. Kun lopulta korotusten jälkeen raaka-rinnallevetoon vaihdettiin lasten 7.5 kilon tanko naisten 15 kilon tankoon ja sekin nousi rinnalle niin ilo oli ylimmillään. Sitä riemua oli mahtava myötäelää, saman tien olisi pitänyt soittaa kaikille isovanhemmille ja kertoa uudesta komeasta ennätyksestä.
En tiedä olisivatko he tienneet miten isosta asiasta on kyse mutta jokainen painonnostaja tietää miten hienoa on tehdä jotain mistä ei olisi voinut vaikka puoli vuotta aiemmin vielä haaveillakaan. On se sitten raskaan sarjan nostajan eka 200 kilon työntö tai ekaluokkalaisen 15 kilon rinnalleveto - sitä fiilistä ei vaan voi lyödä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti