Törmäsin jo joskus viime talvena muistaakseni Bodaus-lehdessä mainokseen pussidieettityyppisestä ratkaisusta pizzan väsäämiseen. AKCD Easy Diet Pizzapohja on gluteeniton ja vihdoin viime lauantaina päätettiin pitää kunnon pizzapäivä ja testata samalla myös paleoblogeissa esiintynyttä pizzapohjaa johon ei tule mitään muuta kuin munia.
Aloitin Easy Dietilla. Valmistus oli helppoa, jauhot ja puoli desiä vettä sekaisin. Joukkoon teelusikallinen öljyä. Sekaisin kulhossa jonka jälkeen taikina levitetään uunipellille.
Tästä se lähtee! Avoin mielin olen liikkeellä ilman ennakkoluuloja. Tuotteen sisältö on aika hurja mutta noudattaa toki samaa kaavaa kuin muutkin vähäkaloriset tuotteet tai vaikkapa lisäravinnemätöt: soijaisolaatti, kalsiumkaseinaatti, gluteeniton jauhoseos (maissitärkkelys, riisijauho, perunajauho, modifioitu perunatärkkelys, sokerijuurikaskuitu, sokeri, sakeuttamisaine (guarkumi, hydroksipropyylimetyyliselloloosa, natriumalginaatti, pektiini), nostatusaine (glukonodeltalaktoni, natriumkarbonaatti), kivennäisaine (ferrofumaraatti), vitamiini (tiamiinimononitraatti, riboflaviini, niasiini, pyridoksiinihydrokloridi, pteoryylimonoglutamiinihappo)), juustojauhe (juustojauhe, sulatesuola (natriumfosfaatti), emulgointiaine (kalsiumpolyfosfaatti)), munanvalkuaisjauhe, kaurakuitu, nostatusaine (natriumkarbonaatti), sipulijauhe, suola, tomaattiaromi.
Taikina levitettynä leivinpaperin päälle, sujui helposti eikä tarttunut kiinni mihinkään.
Pohjaa paistetaan ensin uunissa 200C asteessa viitisen minuuttia jonka jälkeen lisätään täytteet. Diettaajille on tähänkin tarkoitukseen olemassa EasyDiet-pussi mutta minä raapaisin päälle toki ihan ehtaa tavaraa.
Pizza pois uunista, tässä se on. Koska kuvien perusteella ei ehkä tajua miten pieni se on niin laitoin jälleen kerran tulitikkurasian esittämään kuvan mittakaavaa. Tällaiselle raavaalle, paljon treenaavalle kaverille tämä siis vaikutti vitsiltä. Ymmärrettävästi ihminen joka elää näillä dieettipusseilla voi olla paratiisissa.
Entäs sitten maku? Ihan jees, kyllähän tämä maistuu. Vähän kuminainen koostumus mutta ei mitenkään häiritsevästi. Yhdessä pohjassa on 68 kaloria ja 12 grammaa proteiinia, suhde on siis erinomainen mutta itse haluaisin lukujen olevan kymmenkertaisia :D Yksi pohja maksaa 1-2 euroa joten oikeasti en kyllä ajatellut käyttää jatkossa kymmentä pussia kerralla.
Avovaimo duunaili samaan aikaan omaa pizzaansa ja katselin kateellisena vierestä. Toisella oli pelti täynnä pizzaa ja mulla.. no tollanen lapsen kämmenen kokoinen pyörylä. Avovaimo duunasi omaansa hyvin samankaltaisella kaavalla kuin minäkin mutta mitään pusseja ei tarvittu, käytössä oli tasan yksi raaka-aine. Hän oli bongannut reseptin jostain blogista, se on ilmeisesti kiertänyt varsinkin paleopiireissä paljon. Kyseessä on tämä MonkeyFood-sivuston resepti: Paleo con queso jauhoton pizza.
Tossa alkuperäisessä reseptissä on viisi munaa, me käytettiin kolmea. Kokonainen pellillinen siitä silti tuli, paljon riippuu myös munien koosta (ehheh) ja siitä kuinka paksun pohjan haluaa.
Eka siis erotellaan valkut kelkuista ja vaahdotetaan valkuaiset. Pitää olla kunnon tymäkkää vaahtoa. Keltuaiset sekoitetaan omassa astiassaan rikki.
Parivaljakko yhdistetään varovasti.
Meillä myös voideltiin leivinpaperi kevyesti öljyllä ettei jämähdä kiinni. En tiedä olisiko niin käynyt?
Pohja uuniin 200C asteeseen noin 10-15 minuutiksi.
Sen jälkeen täytteet varovasti päälle, itse levitin pohjalle ketsuppia, sitten juustoraastetta, tonnikalaa, paprikaa, ananasta ja päälle vielä lisää juustoraastetta.
Uuniin vielä uudestaan noin pariksikymmeneksi minuutiksi ja lopputulos näyttää tältä.
Ja maku on uskomattoman hyvä, vain ajoittain kohdassa jossa on vähemmän täytettä tajuaa että pohja on jotain muuta kuin perinteistä pizzaa.
Kumpi tämän testin sitten voitti?
No kyllä se tämä munapizza on! Ihan huikea innovaatio, kuka lie alunperin keksinyt. Tullaan tätä varmasti tekemään jatkossakin.
Proteiini-sana on muotia, protskua tunkee joka tuutista ja tuntui vähän urpolta laittaa se tohon otsikkoon. Toisaalta jauhoton pizzavertailu ei pitäisi tarkalleen ottaen paikkaansa, ekassa kun on jauhoja vaikkakaan ei siinä mielessä kuin usein ajatellaan. Tämä ei myöskään ole mikään erityisruokavalioblogi joten paleo/gluteeniton jne. sanat olivat poissa pelistä. Molemmissa vaihtoehdoissa on todella paljon proteiinia tavalliseen pizzapohjaan verrattuna joten päädyin kuitenkin lopulta siihen. Ei sillä että minä mitenkään paljon näitä otsikoita miettisin... ;)
Miun suosikki pohjaan tulee rahkaa, munaa, leivinjauhetta ja desi jauhoja. Törkeen hyvää ja pääasia ettei tarvi vaivata :)
VastaaPoistaOon kuullut kanssa pohjasta johon tulee rahkaa :o Pitää varmaan sitäkin testata joskus :-)
PoistaTällä pohjalla teen itse: 1 prk rahkaa (200g), 2 kananmunaa, 1rkl öljyä, 1dl vehnänlesettä, 1 dl maustamatonta proteiinijauhetta, 1 tl suolaa, 1,5 tl leivinjauhetta, (1tl psylliumia, ei ole välttämätön). Sekoitetaan ja levitetään leivinpaperin päälle pöydälle. Tässä vaiheessa uuni lämpiämään n. 200 asteeseen ja pelti uuniin kuumenemaan. Kun uuni on valmis, siirretään pohja kuumalle pellille, tulee rapeampi ja paistetaan n. 10 min ruskeaksi, sitten lisätään täytteet ja paistetaan niiden kanssa kunnes on hyvän näköinen. Olen monia reseptejä testaillut ja tämä on paras! t. Helen
VastaaPoistaOon kuullut ton reseptin ennenkin! Kuulostaa hyvältä :-)
PoistaHuhhuh tota ensimmäistä versiota :D Noita lisäaineluetteloita kun lukee niin alkaa kummasti tuntua järkevämmältä vaihtoehdolta se perus vehnäjauhopitsapohja! Mut tota jälkimmäistä ohjetta taidan kokeilla kunhan mun vegaani lokakuu loppuu :)
VastaaPoistaAi vedät LL:n hardcore-version :-) Mulla on niin kevyt versio etten ole kehdannut siitä edes blogata.
PoistaJust luin eilen lisää näitä reseptejä kirjoista, tuorejuusto-kananmuna tai kesäkurpitsa-kananmuna-juusto versiot on ainakin vielä mainitsematta :D