tiistai 18. kesäkuuta 2013

Rakot + hiertymät = lenkkeily?

Olen säästynyt todella hyvin kaikenlaisilta urheiluvammoilta. Kahden ja puolen vuoden harjoittelun aikana olen joutunut pitämään muutaman viikon tauon juoksemisesta polven turvottua mystisesti. Salilla olen pari kertaa joutunut noin kuukaudeksi tilanteeseen jossa olen joutunut varomaan ja muuttamaan joitakin liikkeitä venähtäneen ranteen vuoksi. Muuten, olen ollut aikalailla kunnossa koko ajan. Kop kop. Uskon sen olevan sekoitus hyvää tuuria ja järkevää harjoittelua.

Pari kuukautta sitten jouduin pähkäilemään miten jatkan eteenpäin kun uudet juoksutossut hiersivät vaikka kuinka yritin totutella niihin rauhassa. Mulla on ollut aiemminkin ongelmia hiertävien sisäsyrjien kanssa mutta silloin käytössä oli halvat, ikivanhat markettilenkkarit. Ajattelin että vika johtui siitä mutta seuraavat kenkäni, Reebok Zignanot, valitsin varmuuden vuoksi juuri niiden saumattomuuden vuoksi. Ne eivät koskaan hiertäneet sisäsyrjiä tai muitakaan kohtia rikki. Loistavat tossut. Tänä keväänä en huomioinutkaan koko sauma-asiaa tossuostoksilla. Olisi pitänyt. Vajaat 200 euroa maksaneet Asicsit ovat mainiot enkä löydä niistä mitään kummempaa valittamista mutta sisäsyrjät hiertyvät rikki. Se on todennäköisesti askellukseni vika, ei kenkien.

Hiertymiin ja rakkoihin paras apu on Compeed. Se on kuin toinen iho joka pysyy parhaimmillaan paikoillaan useita päiviä, tosin pitkät juoksulenkit kyllä hinkkaavat ne nopeammin irti. Ongelma on hinta, paketti Compeedia maksaa muistaakseni 7-8 euroa joten yhden laastarin hinnaksi tulee 1-2 euroa. Ei mikään pysyvä ratkaisu siis. Halpamerkkien rakkolaastarit ovat olleet kuin huono vitsi, ne eivät pysy paikoillaan eivätkä muodosta ns. suojaavaa tyynyä rakon päälle.

Voivottelin asiaa täällä blogissa ja blogiyhteisö näytti vahvuutensa kommentoimalla. Marko Forsell antoi omat vinkkinsä asian ratkaisemiseen:

Voisit kokeilla urheiluteippia. Jos iho rikki, niin laita rikkinäistä ihon kohtaan Micro-Pore-teippiä (3M:n saa apteekista eri levyisiä)nurinniskoin urheiluteippiin. Tarkoitan siis, että liimaa se mikropore urheiluteippiin ja aseta tämä teipitön/liimaton kohta hankaantuneeseen kohtaan. Kun saat ihon ehjäksi, niin jatka tuota urheiluteipin käyttöä. Ei tuo ole iso vaiva laittaa teipinpalaa hankautuvaan kohtaan. Sen voi laittaa vaikka aina.

Jos tuntuu ettei urheiluteippi riitä pitävyydeltään, niin laita sitten Kinesio-teippiä (muista käyttää aitoa ja alkuperäistä, siinä paras liima, puhun kokemuksesta). Sitä käytän itse. Kinesio-teippi pysyy hyvin. Jos sekään ei riitä, niin ota yhteyttä, lisäkeinojakin vielä löytyy ;)


Tässä kommentissa todellakin kokemus ja asiantuntemus puhui, Marko kun on Suomen kärkipään ultrajuoksijoita ja yli 200 kilometrin juoksut opettavat varmasti löytämään keinot kuin keinot erilaisiin hiertymiin ja rakkoihin.

Moni olisi varmaan keksinyt tämän itsekin mutta urheiluteipit ei ole mulle mitenkään tuttu asia. Koko ikänsä urheilua harrastaneille teippi on kuin paras kaveri joka auttaa aina kun elämässä on vaikeaa mutta eipä mulla ollut kaapissa sen enempää Micro-Poretta kuin urheiluteippiäkään. Siispä suunta apteekkiin, reilu rulla molempia kustansi yhteensä alle kympin.

Ihon pinta oli rikki joten tartuin tuohon vinkkiin micropore-teipin kääntämisestä nurinniskoin ja sen kiinnittämisestä paikoilleen urheiluteipillä. Aluksi operaatio oli vaikea suorittaa, teippejä oli hankala saada yhteen mutta kohta oikea tekniikka löytyi ja aloin kehittyä teippaamisen mestariksi. Pari viikkoa myöhemmin iho oli parantunut ja sain alkaa teippaamaan ongelmakohtia tavallisesti, ensin alle kerros tai pari microporetta ja päälle urheiluteippiä varmistamaan paikoillaan pysyminen.

Se, kuinka paljon teippiä kuluu riippuu tietysti siitä miten kovaa kenkä sitä ongelmakohtaa hinkkaa ja miten pitkä lenkki on. En muumioi jalkaani kieputtamalla teippirullia koko jalan ympäri vaan leikkaan siitä sopivan pieniä paloja, kuin laastareita, ja teen täsmäiskulla tarvittavan suojan tai vaimennuksen kengän aiheuttamaa kitkaa vastaan.


Kiitos tälle kolmikolle ja blogiyhteisölle, juoksuni on pelastettu!

2 kommenttia:

  1. Teipit on kyllä huippuja! Armeijassa vedettiin pitkälle marssille jalkoihin teippaukset ja ilman vammoja selvittiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti, ja lihasvaivoihin on noi kinesioteipitkin vielä lisäksi.

      Poista