perjantai 28. kesäkuuta 2013

Painot takaisin paikoilleen!!!

Olen ollut mielestäni aika sovitteleva ja ymmärtäväinen erilaisia treenaajia ja ajattelutapoja kohtaan, en ole kokenut että pitäisi räyhätä muille muiden asioista vaan keskittyä siihen omaan tekemiseen. En ole myöskään viljellyt kirosanoja mutta siihen - kuten tuohon ekaan lauseeseen - tulee tämän yhden bloggauksen ajaksi muutos. Nyt on varmistin pois päältä enkä hirveästi moderoi sitä mitä kirjoitan.

Vanha kuntosalini oli pieni, ruuhka-aika tarkoitti 4-5 treenaajaa samaan aikaan mutta yleensä sai olla yksin. Kenties tästä syystä se tuntui kuin kodilta ja kaikki käyttäytyivät siellä kuin kotonaan. Paikat pidettiin kunnossa ja treenitilaa arvostettiin kuten sitä kuuluukin. Kun vaihdoin kaupungin isoimmalle salille, jossa on tuhansia jäseniä ja tuhansia neliömetrejä treenitilaa, kaikki muuttui.

Mistä puhun? No vittu tästä:


Tämä ei ole mikään lavastettu kuva vaan vallitseva tilanne joka helvetin päivä! Salin seinällä on kuusi tai seitsemän isoa valkoista lappua: PAINOT TAKAISIN TELINEISIIN. Montako niitä lappuja tarvittaisiin jotta asia menisi perille? 10? 100? 1000? Pitäisikö niillä tapetoida kaikki seinäpinta-ala?

Kun menen salille mua ei huvita alkaa metsästämään jokaista kiekkoa sieltä sun täältä. Se on joka helvetin päivä kuin muistipelin pelaamista, yksi löytyi - missä on pari? Hihi, hauska juttu, se oli taas täällä jonkun penkin takana. Tai lattialla on iso kasa kiekkoja jotka pitää yksitellen siirtää ja tsekata mitä sieltä alta löytyy.

Yksi iso ongelma on se ettei ikinä tiedä mikä tanko tai paikka on oikeasti varattuna. Eikö olisi helppo juttu jos tyhjä tanko tarkoittaisi vapaata ja painoilla lastattu tanko sellaista jota vielä käytetään? "Onkohan toi vapaa?" "En tiedä mutta ei siinä ole ketään näkynyt". Näin se AINA menee.


Tää näyttää aika hyvältä - mutta on lopulta aika harvinainen näky. Käsipainot ovat yleensä sekaisin, paria joutuu etsimään ja telineissä on tyhjiä koloja. Joku on tarvinnut vain yhtä painoa joten tietysti sen paikoilleen palauttamisen sijaan se on jätetty johonkin mystiseen paikkaan! Näinhän me kotonakin aina toimitaan, aamulla otan leipäpaketin keittiön kaapista mutta palautan sen makuuhuoneeseen sängyn alle!

Idioottimaista on myös tehdä jalkaprässiä ja jättää setti 50 kilon kiekkoja laitteeseen. Kyllä, itse tykkään nostella niitä, ei mua haittaa, mutta ymmärrän hyvin että jotain haittaa niin paljon että prässit jää tekemättä. Kaikki eivät ole vielä niin vahvoja tai tarpeeksi rohkeita pyytämään apua painojen pois ottamisessa. Vastuu niiden pois ottamisesta on MEIDÄN jotka niitä käytämme, jos olet salilla kehittämässä itseäsi niin keskittyisit ensin kehittämään itsestäsi pois itsekeskeisyys ja laiskuus.

Joku ehkä ajattelee että painot voi jättää tankoon koska seuraava varmasti tekee samoilla painoilla. Kyllä, on noin 5% mahdollisuus että joku haluaa käyttää painoja samalla tavalla kuin sinä.

Mistä tämä sitten johtuu? Olen pyöritellyt päässäni muutamia mahdollisia syitä:

- Salilla kävijät ovat vetäneet niin paljon mömmöjä etteivät tajua mistään mitään. Ratkaisu: vähemmän steroideja niin tajuatte palauttaa painot paikoilleen!!
- Salilla kävijät eivät osaa lukea! Surullinen juttu, lukutaito ei ole ilmeisesti nyky-Suomessakaan itsestäänselvyys. Ratkaisu: kuntosalin sijaan oikea paikka sulle on ala-asteen eka luokka!
- Salilla kävijät haluavat vastustaa auktoriteetteja ja leikkiä pahista: "hähää, in your face lappujen teippaaja, mähän en laita mitään mihinkään!" Muuten ihan kelvollinen syy mutta kuntosalin omistaja, työntekijä tai kanssatreenaajat eivät ole mikään virkavalta tai Suuri Paha jota vastaan kapinoida - niiden pitäisi olla osa sulle tärkeää yhteisöä ja kuin toinen perhe!

No, ehkä se oikea syy löytyy välinpitämättömyydestä ja laumasieluisuudesta. Kun kaikki muutkin jättää niin miksi minä näkisin vaivaa ja nostaisin ne painot metrin päässä olevaan telineeseen? Siksi että se KAIKKI muodustuu yksilöistä joista sinä olet yksi. Ei ole mitään mystistä kaikkeutta jos et päätä olla yksi osa sitä porukkaa.

Kyseessä lienee samat ihmiset jotka heittävät roskat auton ikkunasta ja paskattavat koiransa naapurin pihaan.

Yleensä en jaksa tuomita ihmisiä pikkujutuista, ei se ole minun tehtäväni, enkä ole mikään puhdas pulmunen itsekään. Varmasti joku tanko on joskus unohtunut lattialle enkä ole laittanut sitä takaisin kyykkytelineeseen mutta pyrin aina hoitamaan oman tonttini kuntoon.

Toimiva yhteisö syntyy siitä että toisia kunnioitetaan ja arvostetaan. Kuntosali on mulle tärkeä paikka enkä siedä että joku käyttäytyy siellä urposti eikä pidä kiinni yhteisistä pelisäännöistä.

Ongelmahan on että harvoin itse bongaa näitä painojen lojumaan jättämisiä, yleensä aina olettaa että se tyyppi kyllä tulee takaisin ja jatkaa jotain mega-sarjaansa. Lopulta kuitenkin keskityt omaan tekemiseesi enemmän kuin siihen mitä muut touhuavat. Mulla on kotona 24/7 pieni lapsi vahdittavana, en mene salille tehdäkseni sitä aikuisten ihmisten kanssa.

Ehkä saleille pitäisi palkata kesätyöntekijöitä käymään valvontakameran nauhoilta läpi kuka on jättänyt mitkäkin painot johonkin? Rangaistukseksi vaikka pääsykielto vapaiden painojen pariin. Kyllä hymy hyytyy ja oppii yhteiset säännöt kun joutuu nitkuttamaan reiden loitontaja-laitteessa seuraavat pari viikkoa!


No joo, en mä oikeasti ketään ole tangon kanssa nuijimassa jos löydän syyllisen. Mut koittakaa olla vähän skarpimpia! Jos on iso vaiva palauttaa noi kiekot paikoilleen niin suosittelen harjoittelemaan vähän lisää peruskestävyyttä!

Kaikesta huolimatta hyvää viikonloppua kaikille, omat lepopäiväni ovat yllätys yllätys täynnä urheilua melkein aamusta iltaan. Mutta siitä lisää alkuviikosta, toivottavasti vähemmällä aggrella! ;)

12 kommenttia:

 1. Just näin saatana!! Meidän entisellä salilla oli prässissä 50 kg limput, jotka oli vaan jotenkin hitsattu yhteen ja reunat oli teräviä. Voin kertoo, ettei meikäläisellä oo minkäänlaista mahdollisuutta ottaa niitä pois prässistä. Mää oon semmonen kansakunnan moraalista huolehtija, ettei oo tottakaan, niin käytän joka kerta nalkutus-tilaisuuden hyväks, jos joku jättää painot tankoon tai muuta typerää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein! Hienoa että olet mukana puolustamassa salin pyhää atmosfääriä!

   Poista
 2. Itsellä jäänyt prässi tekemättä kun käsissä olevian "vammojen" vuoksi on mahdotonta siirtää isoja kiekkoja.

  Vinkki: tehdää jumalauta pienemmillä painoilla sarjanne jos ei riitä enää voimia siirtämään painoja omille paikoilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Jos ei jaksa siirrellä viiskymppisiä enää prässistä pois niin tehkööt kaksvitosilla perkele!

   Poista
 3. Ne on niitä voimamiehiä (tai joissain tapauksissa -naisia), jotka treenaa niin kovaa, ettei energia riitä enää viemään painoja paikoilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiekkojen kantaminen kahden metrin matkan on niin kova aerobinen suoritus näille hermanneille että se sulattaa kaikki lihakset pois eikä treenistä ole mitään hyötyä ;(

   Poista
 4. Oot vittu niin oikeessa!

  Tuo homma vaan pitäis hiffata ilman ensimmäistäkään lappua ja ne ketkä sitä ei tajuu, ei tajuu vaikka sen tatuois niiden kämmenselkään! Tää sama pätee niin moniin muihinkin juttuihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se menee, kaikki ei tosiaan tajua vaikka mitä tekisi.. Toivottavasti silti edes yksi tai kaksi tyyppiä herää luettuaan tämän jutun.

   Poista
 5. Olipa hyvä teksti! Just olin aikomas kirjottaa kommentti varsinkin tuosta et jätetää 50kilon kiekot prässiin.. Se on vakio varmaa kaikilla isoilla saleilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti toi on tosiaan tapana monessa paikassa :( Painojen jättäminen tankoihin tai lähes pilottelu on kuitenkin onneksi kai harvinaisempaa, itsellä vain tosi huono mäihä tämän suhteen.

   Poista
 6. Ne painoja lojumaan jättävät ihmiset on varmasti niitä samoja tyyppejä, jotka jättää ostoskärryt ajelehtimaan keskelle parkkipaikkaa. Yhden tällaisen törkykuningatteren tunnen, hänen mielestään muut on töissä sitä varten siellä, että siivoaa hänen jälkiään.

  Lojumista enemmän ärsyttää salin henkilökunnan asenne. Kun todellakin loppupeleissä se olisi heidän tehtävänsä järjestää tavarat oikeille paikoilleen, jos eivät kykene riittävän hyvin asiakkaita asiassa paimentamaan. Vaikka 15 kertaa annat palautetta puuttuvasta käsipainoparista, henkilökunta ei sitä vaivaudu etsimään. Harvalla salilla muutenkaan on riittävän selkeästi osoitettu omaa paikkaa jokaiselle tavaralle.

  Jos niissä tangoissa olisi dymotarrat kertomassa "kyykkyteline nro 2 tanko", "penkkipunnerruspaikka 3 tanko" jne apinatkin ehkä tajuaisivat paremmin että paikka on siellä, eikä sekalaisessa läjässä lattialla missä sattuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten että kaikilla saleilla ei ole kunnollisia telineitä. Jos sellaiset on niin onhan se ihan selvä juttu että ne käsipainot ja muut pidetään omilla paikoillaan kun niitä ei käytetä!

   Tangot eivät onneksi ole niin iso ongelma, jos tanko on tyhjä niin lopulta ei ole niin hirveästi väliä onko se maassa vai kyykkyhäkissä kannattimilla. Ärsyttävämpää on painojen jättäminen tankoon jolloin ei tiedä onko se vielä jollain käytössä + joutuu siivoamaan toisten jäljet eli tyhjentämään ja lastaamaan tangon.

   Poista