torstai 4. joulukuuta 2014

Viiden tähden lahjavinkki: Suomen rotkot.

Joskus kohtaa sellaisen teoksen että mykistyy. Joku elokuva, levy tai kirja on pienintäkin yksityiskohtaa niin lähellä täydellisyyttä että ylisanoja on vaikea välttää. Viimeksi kirjojen kohdalla niin kävi Pyöräilyn klassikkonousujen kohdalla. Reilun vuoden takainen arvosteluni on yhtä kohdallaan tänään ja suosittelen harkitsemaan kirjan hankkimista pukin konttiin - vaikka ihan itselle ja vaikka pyöräily ei kiinnostaisikaan. Nyt on olemassa myös kotimainen teos josta voi käyttää monia samoja määreitä. Kirja joka kuvaa kohteitaan suurella intohimolla ja rakkaudella ja joka saa innostumaan ja kiinnostumaan aina vähän enemmän jokaisen luetun sivun myötä.


Suomen rotkot (Salakirjat, 2014) on massiivinen teos, jo sen käteen ottaminen saa myhäilemään kunnioituksesta. Yli 500 sivua on pakattu visuaalisesti erittäin komean ulkokuoren sisään.

Luolamieheksi itseään kutsuva Tuomo Kesäläinen on tarttunut hurjaan haasteeseen, hän päätti kirjoittaa Suomen ensimmäisen kattavan listan rotkoista, kuruista ja muista mykistävistä luonnon nähtävyyksistä joita varmasti kovin harva on tajunnut edes maamme pitävän sisällään.

Kirjassa on tiedot yli 500 kohteesta, näistä 150 on otettu erityisen tarkkaan käsittelyyn kuvien, karttojen ja ajo-ohjeiden kera. Kesäläinen on yhdessä geologin ja kansanperinteen tallentajan Aimo Kejosen kanssa kerännyt tietoa paikkojen historiasta ja alueellisesta merkityksestä ja pyrkii innostavalla tekstillään tuomaan ne lukijan aistittavaksi. Rotkoja, kuruja ja kanjoneita sijaitsee Ahvenanmaalta Lappiin lähes jokaisessa Suomen kolkassa.

Itselleni geologia on vieras ala ja termit ovat outoja. En olisi aiemmin tiennyt mikä on uuro, lukko, roti tai raviini - nyt olen vähän paremmin perillä siitä mitä ympärillämme olevassa luonnossa on koettavana. Moni rotko on pahaenteisen oloinen ja aiheuttaa kylmiä väreitä ja hyvin moniin liittyy vuosisatoja vanhoja tarinoita ja legendoja joista osa pitää aivan varmasti paikkansa. Rotkot ovat tarjonneet piilopaikkoja niin vainotuille kuin ryöväreille ja rosvoillekin. Kesäläinen kertoo pahoista hengistä joiden olemassaoloa ei ehkä enää epäile kun kokee mystisiä vastoinkäymisiä. Moni historian lehdiltä löytyvä juttu on niin uskomaton että se kuulostaa sepitetyltä - vai mitä sanotte Turun saaristossa kokoontaitettavilla nahkaveneillä liikkuvista merirosvoista!

Elämä satoja vuosia sitten Suomessa oli brutaalia taistelua - ihan kirjaimellisesti - eikä kaikkia tarinoita voi suositella herkimmille lukijoille, Suomen rotkot ei siis ole lastenkirja. Seikkailunnälkäiset saavat silti varmasti lisäpontta tuleville retkilleen monista yksityiskohdista, ainakin minua alkaa houkuttaa käväiseminen esimerkiksi Ivalojoen kanjonissa sijaitsevalla, kultakuumeen aikaisella Kultalan Kruunun Stationilla joka on Lapin tunnetuimpia kummituskämppiä. Kesäläinen kertoo myös mikä voisi olla Suomen Grand Canyon, Niagaran putous tai Badlands.

Vaikka aihe ja itse kirja on massiivinen, Suomen Rotkot ei ole hidasta tai raskasta luettavaa. Kuvat ovat isoja ja niitä on paljon, samoin teksti on suurta ja helppolukuista. Moni saattaa lukea kirjan muutamassa päivässä mutta yhtä herkullinen ja inspiroiva se on pienemmissäkin paloissa - rotko kerrallaan nautittuna.

Voin samaistua Kesäläisen innostuneeseen kerrontaan, samanlaisella innolla tartun itsekin usein aiheisiin täällä blogissani. Eräästä hollolalaisesta kohteesta Kesäläinen kirjoittaa näin: Repeämä alkaa kallion päältä kapeana ja matalana rotkona. Rotko alkaa pian syventyä, ja repaleisten seinämien väliin kiilautuneet kivet muodostavat kiehtovia kallioportteja. Maasto on hyvin haastavaa kuljettavaa. Korkeusvaihtelu on suurta ja rotkon pohja hyvin kivikkoinen, todellinen seikkailukohde. Rotkon läpi kulkua vaikeuttavien lohkareiden ylitykseen järjestetyt apurakenteet eivät juuri herätä luottamusta, Pirunpesän läpikulkemisessa on suurta seikkailun ja vaaran tuntua.

Toisaalta kirjoittaja on myös rehellinen kuvauksissaan ja pyrkii hyvin suorinkin sanoin luomaan mielikuvaa paikan synnyttymistä tunteista. Ollinloksoon laskeutuminen on oksettava kokemus, eikä sitä voi suositella kenellekään. Niin ahdas ja ahdistava kapea railo on, mutta repeämä on näkemisen arvoinen myös ylävinkkelistä. Ainakaan minua tällaiset kuvaukset eivät työnnä pois vaan päinvastoin haluaisin päästä itse kokemaan saman!

Tässä kirjassa on toden totta paljon samaa kuin Pyöräilyn klassikkonousuissa, myös Euroopan suuriin vuoriin liittyy valtava määrä myyttisiä tarinoita ja legendoja ja paikoilla on yhtälailla pahaenteisiä nimiä ja muistoja kivisen kuorensa sisällä. Samalla tavoin myös Suomen rotkot saa lukijansa janoamaan palavasti kohteiden kokemista ihan itse ja juuri se on tämän kirjan kohdalla mahtava juttu. Nämä kohteet ovat aivan lähellä! Lähes jokaisella suomalaisella on enintään parin tunnin ajomatkan päässä mykistävä rotko tai muu luonnonnähtävyys ja muutamiin paikkoihin pääsee myös julkisilla kulkuneuvoilla. Onpa joissakin rotkoissa jopa helppokulkuiset reitit ja invapalvelut käytettävissä. Kaikista näistä löytyy tarkat tiedot ja opasteet kirjan sivuilta.

Mitä siis vielä odotat, hanki teos joko omaan tai kaverin lahjapakettiin ja ala suunnittelemaan elämäsi seikkailua rakkaassa kotimaassamme! Miten paljon tuhansiin neliökilometreihin metsää mahtuukaan paikkoja joista vain harva tietää? Suomi on paitsi tuhansien järvien niin myös satojen rotkojen maa. Siinä on satoja tai tuhansia uusia syitä seikkailuun, uuden kokemiseen ja oppimiseen.

Tuomo Kesäläinen on perustanut kirjaa esittelevän blogin, Suomen rotkot, ja hän kirjoittaa myös erittäin mielenkiintoista Luolamiehen blogia.

Lampi, puro
Kaatunut puunrunko;
Asumaton metsä.

Ympärillä vain vihreä hiljaisuus,
Outo tyyneys.

Siirtolohkareiden keskellä tunsin
kuuluvani juuri tänne;
Tunsin tulleeni kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti