tiistai 30. joulukuuta 2014

Lumeneita kansalle joka pimeydessä vaeltaa.

Vuoden pimeimpään aikaan voisi olla ihan hyvä hetki keskittyä tarkemmin yhteen ulkoiluun liittyvään seikkaan eli valaistukseen. Esimerkiksi erilaisia otsalamppuja on markkinoilla ihan älytön määrä parin euron pikkulampusta satojen eurojen erikoisvalaisimiin joilla pärjää mukana keikkuvan akun myötä pitkään vaikka maanalaisissa luolissa tai pitkissä ultrajuoksuissa haastavassa maastossa.

Meidänkin taloudesta löytyy aikamoinen määrä erilaisia käsivalaisimia, huomioledejä, pyöränvaloja ja otsalamppuja. Aiemmin otsalamppu ei ole lain mukaan kelvannut pyöränvalaisimeksi ja pelkän otsalampun kanssa fillaroivia on jopa sakotettu. Tämä muuttuu ylihuomenna 1.1.2015 kun uusi tieliikennelain muutos astuu voimaan, asiasta kertoi eilen mm. Yle. Mulla on joskus käynyt niin että syksyllä aikaisin tuleva hämärä on yllättänyt ja olen fillaroinut töistä kotiin jonkun taskusta löytyneen pienen led-taskulampun kanssa kun pyörän kiinteä valo on unohtunut. Jatkossa en siis ole enää paha rötösherra!

Esittelen nyt kolme valonlähdettä meidän perheen kokoelmista.


Sain taannoin syntymäpäivälahjaksi otsalampun juoksulenkkejä varten. Luulin että se on ihan joku kympin peruslamppu mutta avovaimo tunnisti heti nimen ja muisti että Petzlin valaisimia käytetään ääriolosuhteissa kuten vuorikiipeilyssä. Tämä mun lamppuni on Petzl Tikka Plus 2 jonka hinta on noin 40-50 euroa kotimaisissa kaupoissa.

Otsalamppu tuottaa 3x AAA-pariston voimalla 50-70 lumenia eri nettisaittien tiedoista riippuen, valon saa myös himmeämmäksi jollon paristot riittävät jopa 185 tunniksi. Valon kallistuskulmaa saa säätönivelellä muutettua ja se onkin ollut pimeillä poluilla todella hyödyllistä kun on saanut lennosta muutettua miten pitkälle askelten eteen valon haluaa. Lampusta saa päälle myös punaisen LED-valon jolla pystyy lukemaan hyvin karttaa hämärässä esimerkiksi suunnistaessa. Valon saa myös vilkkumaan huomiovalona. Pantaa sekä valon kulmaa ja kirkkautta on todella helppo ja sujuva muutella kesken juoksun hanskatkin kädessä. Eräällä pilkkopimeällä lenkillä pidin valoa aluksi päässä mutta kun siirryin metsästä valaistun autotien pientareelle siirsin sen käsivarteen ja laitoin huomiovalon vilkuttamaan.

Tätä juttua kirjoittaessani googlettelin tietoa lampusta ja huomasin että se on voittanut pari vuotta sitten Kuningaskuluttajan otsalampputestin.


Tämän otsalampun poika sai joulukuun alussa taskukalenteristaan jonne tontut toivat erilaisia ylläreitä. Tarkempia speksejä lumenien määrästä en osaa sanoa mutta sen verran tiedän että Tigerissä myytävän lampun hinta on tasan 3 euroa ja se toimii! Sillä pärjää siis mainiosti ei-niin-vaativissa-olosuhteissa ja onpa sen valossa mm. pulahdettu pilkkopimeään järveen avantouinnille.

Pään ympäri menevässä pannassa on kolmaskin osa joka tulee siis päälaen yli, se lisää otsalampun tukevuutta päässä.

Hinnasta johtuen laatu ei välttämättä ole paras mahdollinen ja pojan kaverilla vastaava lamppu hajosikin nopeasti. Kyse voi olla joko huolimattomasta käytöstä tai maanantaikappaleesta joten ei nyt dumata lamppua liian helpolla - ainakaan tuohon hintaan.


Kolmas lamppu onkin erikoisin ja komein kaikista. Sen joulupukki toi avovaimolle jouluaattona.  Kyseessä ei ole otsalamppu vaan hyvin erikoinen monitoimivalaisin retkeilyyn.

Black Diamond Orbit on piskuinen lyhty joka painuu kasaan ja mahtuu pieneenkin taskuun.


Siinä on avainrengas josta sen saa vedettyä täyteen kokoonsa! Kokoontaitettuna lyhdyn korkeus on noin 10cm, täydessä mitassa 14cm joten ero ei ole suuri mutta sen myötä mm. virtakatkaisin jää suojaan eikä se mene vahingossa päälle taskussa tai repussa.

Hämmentävintä on että lampusta löytyi ohjekirjan selailun jälkeen myös taskulamppu!


Lyhdyn pohjassa on nimittäin perinteinen taskulamppu :)

Lyhty toimii neljällä AAA-paristolla ja valotehoa löytyy mukavasti. Sekä taskulampun että lyhdyn valoa saa nimittäin säädettyä portaattomasti pitämällä virtanappia pohjassa. Kirkkaimmillaan lyhty tuottaa 60 lumenia joka riittää valaisemaan noin 6 metrin alueen ympäriltään eli reilummankin teltan tai autiotuvan. Himmeimmillään valotehon saa lyhdyssä asetettua 4 lumeniin jota patterit pystyvät parhaimmillaan ylläpitämään jopa 70 tunnin ajan.

Taskulamppuna valokeila on maksimissaan 60 lumenia, himmeimmillään tuo 4 lm. Lamppua voi käyttää myös kokoontaitettuna jolloin se menee automaattisesti himmeimpään asetukseen eli toimii esimerkiksi yövalona.

Nyt kun tätä juttua kirjoittaessani tutkin ohjekirjaa tarkemmin niin itse asiassa lyhdyn ja taskulampun saa päälle vaikka samanaikaisesti! :o Kaikkia toimintoja käytetään ja muokataan näppärästi yhdellä napilla eli virtakytkimellä.

Kolmen vuoden takuulla varustettua Black Diamond Orbitia löytyy kaupoista noin 30 eurolla, sitä myy Suomessa ainakin Scandinavian Outdoor Store.

Tämän led-lyhdyn myötä melkein tekisi mieli lähteä saman tien johonkin retkeilyreitille, ripustaa lyhty autiotuvan kattoon ja käydä laverille lepäilemään ja kuuntelemaan takassa rätisevää tulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti