maanantai 5. toukokuuta 2014

Kehonkoostumusmittauksessa - no onkos sitä rasvaa ihan poltettavaksi asti?

Neljä vuorokautta Giro-juoksuhaasteeseen.

Sain pari kuukautta sitten mielestäni hyvän idean tähän juoksuhaasteeseen liittyen. Ajattelin että nyt olisi jännä tilaisuus tehdä pientä liikuntatieteellistä tutkimusta, miten yltiöpäinen aerobisen liikunnan hinkkaaminen rasvanpolttosykkeellä oikein elimistöön vaikuttaa? Se on ihan selvä asia että tiukkaan ruokavalioon yhdistettynä tuollaiset 15 tuntia hölkkää viikossa varmaan polttaa rasvat - ja jopa lihakset - mutta entäs tällaisella herkkujen mussuttajalla kuin minä? Onko mitään vaikutusta ja miten iso se vaikutus on jos sellaista ilmenee?

Ennen haastetta pitää siis käydä kehonkoostumusmittauksessa ja sellainen oli vuorossa tänään aamulla. Olen käynyt mittauksessa kerran aiemminkin, kolme vuotta sitten kun aloittelin liikunnan harrastamista eikä takana ollut kuin vuosikymmeniä sohvalla köllöttelyä. Polarin mittari näytti silloin rasvan määräksi elimistössä 13.9% ja pihtimittaus 19.5%. Kuulosti aika alhaiselta kun liikuntaa ei ollut takana yhtään, toisaalta ei ollut yhtään ylipainoakaan.

Mitäs se Inbody tänään sitten sanoikaan?


Rasvamassaa näyttäisi olevan vempaimen mukaan 15 kiloa joka tarkoittaa 75 kilon varressa aikalailla 20 prosenttia. Tämän lukeman valossa väittäisin että ne kolme vuotta sitten tehdyt testit näyttivät todella pahasti alakanttiin, todellisten rasvalukemien olisi pitänyt olla silloin 20-30 prosenttia.

Mutta onhan nämä testit tottakai vain suuntaa-antavia, ei näillä mitään tarkkaa tieteellistä pohjaa ole. Lähinnä voi vertailla samalla kojeella tehtyjä testejä jos ja kun olosuhteet ovat samanlaiset, eli testi tehdään samaan aikaan päivästä, kropassa on yhtä paljon ravintoa jne.


Arviointitaulukossa kaikki lukemat ovat normaaleissa lukemissa. Lihasmassa on tosin normaalin alareunassa ja rasvamassa yläreunassa, nämä jos olisivat toisinpäin niin lukemat varmaan olisivat ihanteelliset suorituskykyä ajatellen.


Epänormaalin normaalilta vaikuttaa :D


Lihasten tasapaino on sekin niin balanssissa kuin vain voi olla. Testin tekijä sanoi että jalkani olisivat vahvemmat kuin yläkroppa, tuntuu vähän oudolta kun kyykkääjänä olen ala-astetasoa. Toisaalta mäkijuoksussa tiputan suurimman osan porukasta joten toisaalta, ehkä siellä jotain on. Berberi on kehon suurin lihas joten sitä kehittämällä eli kyykkäämällä saisi varmaan ton lihasmassa-osuuden reippaaseen nousuun.


Fitness-indeksi! Tämä on tärkeä lukema tähdätessäni syksyn Fitness Expoon miesten Physical Bikini Fitnessiin.

Laitteen mukaan mun pitäisi polttaa 3.8 kiloa rasvaa ja hankkia 3.5 kiloa lihasta, olisikohan fitness indeksi sitten täydet sata?

Tämän mittauksen tärkein pointti oli saada vertailukohde mittaukseen jonka teen kesäkuun alussa juoksuhaasteen jälkeen. Toinen tärkeä juttu oli saada vahvistus sille että miten paljon sitä rasvaa oikein onkaan. Jos tuo kolme vuotta sitten kuulemani alempi lukema olisi pitänyt paikkansa, mulla olisi nyt ehkä 10 prosenttia rasvaa kropassa. Jos siitä poltetaan vielä pari kiloa pois niin ollaan jo aika alhaalla, suorituskyky alkaa laskea ja on suurempi riski sille että elimistö alkaa käyttää rasvan sijaan lihaksia polttoaineena.

Olo on siis lopulta aika huojentunut. Paino voi siis pudota pari-kolme kiloa toukokuun aikana ilman että tarvitsee itkeä itseään uneen. Toisaalta pituutta mulla on sen verran (182cm) että paino ei saisi kyllä yhtään pudota, lihasta saa tottakai ilmestyä rasvan tilalle mutta jos lihasta ei tule niin mieluummin pidän rasvani kuin menetän painoa. Nyt haasteen aikana kun lihasta ei varmasti ainakaan tule lisää. Toi rasvaton massa, 60kg, kuulostaa aika hurjalta. Mieluummin rasvainen massa kuin noin pieni rasvaton massa ellei lihasta ala tarttumaan tämän paremmin :)

Monelle nämä kehonkoostumusmittaukset ovat tärkeä osa harjoittelua ja elämää, ne kertovat onko oma tekeminen onnistunutta vai ei. Käytännössä tämä tarkoittaa niitä joille treenaaminen on tapa muokata kehoa tietyn näköiseksi. Urheilun näkökulmasta lihasta voi olla todella paljon mutta suorituskyky on silti aivan olematon, toisaalta isollakin rasvamäärällä ja kehon kokonaismassalla voi jyrätä läpi pitkäkestoisten suoritusten maratoneista triathloneihin ja erilaisiin ultrakilpailuihin.

Testi kertoo kyllä sen mitä olen arvellutkin. 5-8 tuntia treenaamista viikossa ei polta merkittävästi tai juuri ollenkaan rasvaa jos ruokavalio ei ole erityisen terveellinen. Itse syön kyllä monipuolisesti mutta päivittäiseen ruokavalioon kuuluu aika paljon erilaista herkuttelua. Enkä ole ajatellut lopettaa tai edes vähentää. Elämästä pitää nauttia ja jokainen tekee valintansa mitä se nautinto sitten on.

Omaa tasoani ja kehitystäni mitatakseni juoksen kaikkein mieluiten vaikka cooperin testin, teen erilaisia kovatehoisia harjoitteita soudusta boksihyppyihin, juoksen puolimaratonin tai maratonin tai tarkkeilen sarjapainojen kehitystä kuntosaliharjoittelussa. Niin tai yritän juosta 345 kilometriä 24 päivässä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti