maanantai 14. huhtikuuta 2014

Painonnoston EM-kisat päättyivät Tel Avivissa.

Kevään mittaan on tullut seurattua paljon erilaisia urheilutapahtumia mutta viime viikko oli penkkiurheilijana pyhitetty painonnoston EM-kilpailuille. Painonnoston arvokisat, keväiset euroopanmestaruustaistelut ja syksyn MM-kilpailut, on mulla usein kalenterissa jo hyvissä ajoin. Nämä Tel Avivin skabat taisin merkitä ylös tammikuussa :)

Viikon aikana nähtiin seitsemän naisten ja kahdeksan miesten painoluokkaa. Suomen maajoukkueen muodostivat neljä naista ja viisi miestä.

Kokenut kisanostaja Sini Kukkonen oli lavalla heti avajaispäivänä lauantaina 5. huhtikuuta. Viime vuosina 53-kilon sarjassa nostanut Sini oli pudottanut painonsa kymmenen vuoden tauon jälkeen alle 48-kiloisiin eikä painon pudotus ollut vienyt voimia. Sini teki työnnössä uuden Suomen ennätyksen, 81 kiloa, ja tempauksessakin SE oli lähellä. 63 kiloa nousi ensimmäisellä, ennätysyritykset 66 kilolla ei aivan osuneet kohdalleen. Kisat eivät olisi voineet saada parempaa starttia, Sinin esimerkki antoi uskoa koko joukkueelle jonka tiedettiin olevan ennätyskunnossa.

Miesten kevyimmässä sarjassa, 56-kiloisissa, nähtiin painonnostokilpailua parhaimmillaan. Lajissahan jaetaan yhteensä 9 mitalia jokaisessa painoluokassa, mitaleita pistetään jakoon niin tempauksen, työnnön kuin yhteistuloksenkin perusteella. Tässä painoluokassa peräti kuusi eri miestä sai mitalin kaulaansa, se on poikkeuksellisen paljon. Tempauksen ja yhteistuloksen paras, Romanian Florin Croitoru, oli viides työnnössä ja työnnön ykkönen, Armenian Smbat Margaryan, oli tempauksessa vasta kymmenes. Tällaista painonnosto joskus on, vahvakaan kaveri ei välttämättä hallitse molempia nostomuotoja.

Anna Everi nosti tiistaina 63-kiloisissa mutta ikävä kyllä Annan tämän kauden parhaat nostot eivät osuneet Tel Avivin lavalle. 84 kilon tempaus ja 102 kilon työntö ovat Annalle aikalailla perustason tuloksia joita parempia on nähty tälläkin kaudella talvikauden kisoissa kotimaassa. Työnnössä Anna lähti jopa uhkarohkeasti hakemaan uutta suomenennätystä ja nosti työnnössä tangon painoa avauksen 102 kilosta peräti seitsemällä kilolla joka oli ikävä kyllä liikaa. Toivottavasti ennätykset napsahtavat pian kohdalleen, Anna on kyllä kovassa kunnossa.

Keskiviikkona lavalla oli kaksi suomalaista, 69-kiloisissa Anni Vuohijoki ja 85-kiloisissa Milko Tokola. Molemmat olivat erittäin hyvässä vireessä, Anni teki ennätyksensä sekä tempauksessa (82kg) että työnnössä (106kg). Milko puolestaan tempaisi kolmannellaan alle 23-vuotiaiden uuden Suomen ennätyksen 147 kiloa, työntörautoja nousi 177 kiloa. Milkolla on tapana pyörtyä joko jo kesken noston tai välittömästi sen jälkeen ja kolmas työntö, suorille käsille hyvin noussut 182 kiloa, ikävä kyllä tuli alas ennen aikojaan kun Milkolla pimeni.

Torstai-ilta oli merkattu kalenteriini erityisen vahvoilla viivoilla nimittäin se oli ainoa päivä jolloin suomalaisnostaja oli mukana televisioitavassa A-ryhmässä. Nuorten sarjoissa kovaa jälkeä tehnyt Meri Ilmarinen oli siis ainoa meikäläinen joka pääsi suoriin tv-kuviin ympäri Eurooppaa ja maailmaa ja tämä johtui kahdesta syystä. Ensinnäkin siitä että naisten 75-kilon sarjassa oli harmittavan vähän nostajia ja toiseksi siitä syystä että Meri on todella hyvä painonnostaja! :)

Kisaa oli hienoa seurata, olen nähnyt muiden Suomen kärkinostajien tavoin myös Meriltä parikin kisaa tällä kaudella paikanpäällä ja tiesin aika tarkkaan mitä on luvassa. Ennakoin 95-97 kilon tempausta ja noin 110 kilon työntöä mutta toki toivoin että nämäkin raudat olisivat Merille pelkkää paperia.

Ensimmäinen nosto, 94 kilon tempaus meni läpi vähän heikolla keskittymisellä ja veto jäi vajaaksi. Meri kasasi kuitenkin hermonsa, toinen yritys toi tuloksen ja viimeiseen lastattiin uusi alle 23-vuotiaiden Suomen ennätys. Ja sehän onnistui myös! Meri tempasi lopulta 98 kiloa joka oli tasaisessa kisassa niin kova rauta että pronssimitali jäi vain vaivaisen viiden kilon päähän.

Työnnöissä sen sijaan riitti ongelmia. Avauspainot, 112 kiloa nousivat mainiosti mutta kaksi yritystä 116 kilolla olivat molemmat aika pehmeitä. Yhteistulos, 210 kiloa, on kuitenkin myös nuorten SE-tulos joten Meri teki lopulta kaksi alle 23-vuotiaiden Suomen ennätystä samassa kisassa.

Torstaina nosti myös kaksi miestä 94-kiloisissa, Miika Antti-Roiko ja Eero Retulainen. Suomen ykkösnostajana jo vuosia ollut Miika oli jälleen tikissä ja nosti elämänsä parhaan kisan. Miika ei ole kansainvälisessä vertailussa kovin hyvä tempaaja, mutta 154 kiloa on lähellä miehen parasta tasoa. Työnnössä sen sijaan tärähtää aina kun Kalajoen mies on lavalla! Tällä kertaa Miika pamautti 201 kiloa suorille käsille joka on uusi Suomen ennätys! Se on jo niin kova tulos että lopulta pitkään sai jännittää saako Miika jopa ensimmäisen arvokisamitalinsa. Zielinskin veljekset jakoivat tässä sarjassa kaksi parasta sijaa mutta pronssille pyrki Miikan lisäksi myös Bulgarian Vasil Gospodinov. Mies työnsi lopulta viimeisellään 205 kiloa ja Antti-Roiko oli neljäs. Jos bulgarialaisen viimeinen työntö olisi epäonnistunut, molempien tulos olisi ollut 201 kiloa ja Miika olisi 20 grammaa (!) kevyempänä kilpailijana tuonut mitalin pitkästä aikaa Suomeen. Tällaista painonnosto joskus on parhaimmillaan ja pahimmillaan.

Toinen 94-kiloisten nostaja, nuori Eero Retulainen oli myös hyvässä vireessä ja nosti alle 23-vuotiaiden Suomen ennätyksen 150 kiloa tempauksessa.

Kisojen loppupuolella vauhtiin pääsivät raskaimmat nostajat ja myös superraskaansarjan eli yli 105-kiloisten Teemu Roininen ja Eero Oja. Roininen oli ikävä kyllä Suomen ainoa nostaja jolle tuli kolmen punaisen eli hylätyn noston sarja tempauksessa mutta hän kokosi itsensä ja työnsi siitä huolimatta 200 kiloa. Myös Oja työnsi 200 kiloa joka on uusi 23-vuotiaiden Suomen ennätys, 151 kilon tempaus takasi myös uuden yhteistulosennätyksen 351 kiloa. Tämä oli muuten myös sellainen painoluokka jossa mitalit jaettiin peräti kuuden nostajan kesken.

Suomen joukkueen suoritukselle voi lopulta antaa erinomaisen arvosanan. Harvoin missään kilpailussa tai edes lajissa urakoidaan tällaista määrää omia tai Suomen ennätyksiä. Viimeistelyt ja kilpailuihin virittäytyminen oli ehdottomasti mennyt nappiin.

Kisaviikko oli muutenkin hienoa seurattavaa, huikeita nostajia ja jännittäviä taisteluja kaikissa painoluokissa. Vaikka oma nostotasoni on aikuisten painonnostokoulun luokkaa niin lajin hienoudesta ja äärimmäisestä haastavuudesta kertoo sekin että huipulla taistellaan ihan samojen asioiden kanssa:  ylöstyöntö suuntautuu eteen tai tempaus jää vajaaksi tai menee yli. Erilaisia tyylejäkin nähtiin jälleen mm. kyykkytyönnöstä erittäin syviin saksauksiin.

Ylivoimaisia nostajia, todellisia lajin huippu-urheilijoita oli useita, mieleen jäi mm. 75-kiloisissa Espanjan Lidia Valentin joka kolmen EM-hopean ja kolmen EM-pronssin jälkeen otti vihdoin ensimmäisen mestaruutensa Hello Kitty-nostovyössään.

Kisajärjestäjät taisivat onnistua kohtuullisen hyvin vaikka hallissa oli ilmeisesti todella kuuma ja tukala ilma jonka kanssa suomalaiset olivat välillä ongelmissa. Tuomaroinnissakin nähtiin muutamia omituisia ratkaisuja. Erään nostajan työntö olisi ollut maastavetonakin epäonnistunut, tanko nousi maasta kymmenen senttiä. Tätä kelattiin ja naureskeltiin hidastuksissa jonka jälkeen tuomarit hyväksyivät noston äänin 2-1! Tämä nauratti vielä enemmän mutta tuomarineuvosto eli jury tietysti tuon tuomion kumosi. Jury mokasi kuitenkin itse miesten 77 kiloisissa. Venäjän Razmik Unanian yritti työntää viimeisellään 192-kiloa mutta nosto ei rauhoittunut missään vaiheessa. Tuomarit hylkäsivat noston täysin perustellusti äänin 2-1. Sen jälkeen jury otti tuomion käsittelyynsä ja Venäjän painonnostoliiton puheenjohtaja ilmestyi jury-pöydän taakse katsomoon möykkäämään ja raivoamaan jurylle. Touhu muuttui farssiksi, jury hyväksyi noston tämän tunteenpurkauksen jälkeen ja Unanian sai väärin perustein yhteistuloksissa pronssia.

Samassa sarjassa tapahtui muutakin outoa kun painonvaihtajat lastasivat samaiselle Unanianille ensimmäiseen yritykseen viisi kiloa liikaa rautaa, mies sai tämän vuoksi tietysti nostaa yhden ylimääräisen kerran. Tempauksissa myös nostojärjestys oli väärä ja lavalle meni eri mies kuin piti - useammankin kerran.

Uskomatonta sekoilua jollaista ei kyllä näe meillä Suomen erinomaisesti järjestetyissä kilpailuissa! ;)

Suomalaisten kisanostoja voi muuten katsella painonnostomaajoukkueen facebook-ryhmässä https://www.facebook.com/pages/Finland-Weightlifting-Team/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti