Viime viikot ovat olleet todella keväisiä ja pyöräilyharrastajat ovat päässeet ympäri Suomen aloittamaan maantiekauden poikkeuksellisen varhain. Samaan aikaan kun kokeneemmat harrastajat merkkaavat kalentereihinsa yhteislenkkejä, tempoja ja kortteliajoja, monet aloittelijat pähkäilevät ensimmäisen pyöränsä hankintaa.
Fitra on liikunta-aiheisiin kirjoihin erikoistunut kustantamo joka julkaisi viime vuonna pyöräilyharrastajille suunnatun yleisteoksen Aja kovempaa! - Maantiepyöräilijän käsikirja. Se antaa erinomaisen alkusysäyksen uudelle harrastajalle mutta tarjoaa varmasti myös kokeneemmille ketjunpyörittäjille painavaa asiaa oikeanlaisesta harjoittelusta.
Kirjan takana on Suomen menestynein kilpapyöräilijä Jussi Veikkanen, hänen valmentajansa Antti Hagqvist sekä lukuisia treeniopuksia kasaamassa ollut Kalle Kotiranta.
Ensimmäiset fiilikset kun kirjan sain käteeni olivat että onkohan Jussi tässä mukana vain markkinointimielessä? Kuuluisan huippu-urheilijan nimi ja kuva kannessa on loistava tapa myydä kirjaa. Tällä kertaa on harvinaisen helppoa huomata Veikkasen panos kirjan antiin: lähes jokaiselta sivulta löytyy erikseen merkityt Jussin kommentit eri asioihin.
200 sivua pyöräilyasiaa on jaettu hyvin selkeästi. Ensin käydään läpi pyöräilysääntöjä, sitten eri osat ja niiden säätäminen. Omat lukunsa ovat saaneet myös erilaisten vanteiden ja renkaiden erot sekä ajovarusteet kypäristä sadetakkeihin ja irtohihoista paikkausvälineisiin. Kun välineet ovat kunnossa, kirja opastaa oikeanlaiseen ajotekniikkaan ja ohjaa harjoitusohjelman luomiseen ja lopulta toteuttamiseen. Miten kunto kehittyy, mikä on sopiva levon ja harjoittelun suhde? Kumpi on parempi kaveri, watti- vai sykemittari?
Kestävyys, voima- ja nopeusharjoittelu ovat jokainen saaneet oman lukunsa, samoin lihashuolto ja ravitsemus. Erilaiset kilpailemiseen liittyvät asiat käydään tarkasti läpi ja mikäli kuntopyöräilytapahtumaan osallistuminen kiinnostaa, kirjasta löytyy myös valmis 12 viikon harjoitusohjelma vaikkapa Tour de Helsingin, Giro d`Espoon tai Vuelta Vantaan valloittamiseksi.
Kirjan lopuksi Jussi Veikkanen kertoo oman tarinansa innokkaasta maastopyöräilijästä ammattikuskiksi josta on tullut tallinsa FDJ:n luottomies suurimmissa ympäriajoissa. Jussin innokkuudesta ja palosta lajiin jo nuorena kertoo mm. se että hän polki aikoinaan 70 kilometrin kesätyömatkan aamuin illoin!
En ole ihan täysin kirjan kohderyhmää - en nimittäin harrasta maantiepyöräilyä ajajana. Laji on tuttu kilpailuiden seuraamisen ja pyöräilyharrastajien blogien kautta mutta monet tekniset asiat ovat mulle lähes hepreaa. Siitä huolimatta asiat selitetään niin yksinkertaisella tavalla että pysyin myös osia ja varusteita käsitelleet kappaleet kohtuullisen hyvin mukana. Teksti on isoa ja selkeää, kirjan lukaisee läpi vaikka yhdessä illassa.
Pyöräily on upea laji ja se on nostanut valtavasti suosiotaan viime vuosina, samoin triathlonisteja on nykyään tosi paljon ja varmasti myös he saavat tästä kirjasta aimo annoksen tietoutta vaikka maantiepyöräily ja triathlonin pyöräily jonkin verran toisistaan ilmeisesti eroavatkin - moni blogin lukija osaa varmaan kertoa näistä eroista enemmän kuin minä?
Aja kovempaa on mainio teos pyöräilijän kirjahyllyyn ja vähintään se kannattaa keväthuumassa lainata kirjastosta. Vai tietääkö muka jo jokainen montako energiapatukkaa ja juomapulloa kuluu Ranskan ympäriajossa yhdeltä kestävyysurheilun kuninkaalta? :)
Apua, mun pitää varmaan lainata tää. Yllätin itseni yhtenä päivänä katselemasta vaihteeksi maantiepyöriä netistä. Kovin tavoitteellinen fillarointi ei _ihan_ mahdu ohjelmaan, mutta jonkinlaista haavetta triathlonista elättelen, ja onhan se nyt ylipäänsä komeaa ajaa pyörällä lujaa :)
VastaaPoistaLainaa ihmeessä!
PoistaMaantiepyöräily ois hieno harrastus mutta pitäis olla noin tonni sen ajokin hankkimiseen, sitten pitäis olla vähän tietotaitoa säätää ja huoltaa sitä ja sitten vielä aikaa heittää lenkkejä. Joten ei ainakaan ihan vielä onnistu mun kohdalla :D