maanantai 11. maaliskuuta 2013

Flunssakausi metsästää ja minä olen tähtäimessä.

Onpas kutkuttava ja hermostunut olo, negatiivisella tavalla. Avovaimo sai vatsataudin perjantain ja lauantain välisenä yönä ja olin jo varma että me muu perhe oltaisiin vältytty siltä. Poika alkoi tänään oksentaa aamupalapöydässä.. Olen nyt perheen ainoa johon ei ole vielä iskenyt. Nyt on todellakin sellainen fiilis että olen metsässä kirmaava villieläin jonka kyljessä näkyy metsästäjän lasertähtäin.

Koko ajan odottaa että mitä tapahtuu, ehdinkö syömään vielä iltapäivärahkan ennen kuin yrjö tulee kylään. Toivottavasti ei tule, en muista olenko koskaan elämässäni ollut perinteisessä oksennustaudissa. Muutenkin ollaan oltu aika onnekasta porukkaa, poika täyttää kohta viisi eikä ole ollut kertaakaan elämässään kipeä. Pari kertaa vuosia sitten oli kuumetta kun hampaita puhkesi mutta se siitä. Itse olen ollut yleensä kerran talvessa kipeä, viime talvena sen hurjan kokonaisen kuukauden. Oliko se influenssaa, mykoplasmaa vai jokin mystinen virus niin se jää ikuisesti arvoitukseksi. Vielä en ole ollut!

Olen kyllä tällä kertaa valmistautunut hyvin. Olen tutkinut aika paljon eri asiantuntijoiden ja tutkijoiden näkemyksiä flunssan ehkäisystä ja hoidosta ja tullut siihen tulokseen että hyviä keinoja on aika vähän. Tottakai jokainen voi käyttää mitä tahansa uutetta ja rohdosta jonka kokee auttavan mutta itse kokisin että esimerkiksi kehonrakentaja ja ylilääkäri Jan Sundell mainiossa kirjassaan Hanki lihasta, polta rasvaa tulee esittäneeksi seuraavan kombinaation toimivuuden:

C-vitamiini. C-vitamiini näyttäisi tutkimusten mukaan lyhentävän flunssan kestoa. Itse juon täysmehua joka aamu muutenkin mutta kun oireita ilmenee (tai on muuten tähtäimessä, kuten tänään) mussutan hedelmiä ja juon mehua reippaasti enemmän kuin muina päivinä.

D-vitamiini. Paljon puhuttu D-vitamiini näyttäisi olevan myös merkittävässä asemassa flunssan kestossa, esiintyvyydessä ja kenties myös oireiden voimakkuudessa. Itse tuplaan normaalin D-annokseni heti oireiden tai uhan ilmaantuessa.

Sinkki. Imeskeltävä sinkkitabletti auttaa tutkimusten mukaan kurkkukipuihin. Vaikutus on paikallinen joten nielty sinkki ei auta. Parhaita tuloksia kokeissa antanut sinkki on vaikeasti saatavaa, itse ostin apteekista tabletteja joissa on ikävä kyllä hyvin pieni annos sinkkiä mutta mukana on myös C-vitamiinia. Tosin myös turhia makeutus ym. lisäaineita. Edellisen kurkkukivun alkaessa kuitenkin imeskelin niitä ja oireet katosivat nopeasti. Suosittelen testaamaan, varmasti parempi vaikutus kuin jollain Bafucinilla tai Strepsilsillä oman kokemukseni perusteella.

Olen vannoutunut hedelmien ystävä ja flunssassa mussutan niitä reilusti. Jos on kipeänä ja kaverit tuo kaupasta evästä niin sanokaa että suklaan ja karkkipussien sijaan mangoa, passionhedelmiä, omenoita, päärynöitä..

Kun viime viikolla tajusin etten ole moneen kuukauteen pitänyt useamman päivän lepotaukoa treeneistä niin huomasin myös nopeasti että se johtui siitä etten ole ollut kipeänä. Pitää kuitenkin muistaa että petinpohjalla flunssassa makaaminen EI ole mikään treenitauko tai palautumista kropalle vaan kipeänä elimistö taistelee pöpöjä vastaan. Sen sijaan kipeänä olo voi olla mielelle hyvä breikki kun sen käyttää oikein. Tuo kuukauden kuumeiluni vuosi sitten oli todella tärkeä juttu, luin sinä aikana valtavasti lehtiä ja kirjoja treenaukseen liittyen ja kasvatin valtavan palon tekemiseen. Tajusin että jokainen päivä terveenä on arvokas ja kannattaa käyttää hyödyksi, niitä päiviä jolloin ei voi olla aktiivinen tulee kyllä kaikille.

Pidin juuri neljän päivän tauon koska kroppa oli selkeästi liian rasittunut harjoittelusta mutta nyt en todellakaan haluaisi jatkaa taukoa. Kävinkin tänään salilla ja tein hyvän kompaktin voimaharjoituksen.

Kun siellä flunssan kourissa kaipaa tsemppiä niin voi katsoa vaikka seuraavan videon. Jenny LaBaw mursi toisen jalkansa maastopyöräilyssä vain pari päivää ennen Crossfit Openin alkua viime viikolla. Hän teki hurjan treenin ja valtavan hienon tuloksen - 151 toistoa - yhdellä jalalla.


Sairaudet, flunssat tai vaikka jalan murtumiset, ovat hidaste, eivät este eteenpäin menolle. Eletään unelmaamme eikä unelmoida elämäämme!

2 kommenttia:

  1. Siis tuo nainen tekee burpeet vauhdikkaammin yhdellä jalalla kuin minä kahdella. Huh!

    Sinänsä kyllä kunnioitettavaa, mutta jossain määrin itse vieroksun näitä, jotka tulevat käsi paketissa salille kyykkäämään. Ei varsinasesti varmaan ainakaan edesauta parantumista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä jalkoja pitää treenata kun käsi on paketissa ja käsiä kun jalka on kipsissä mutta järki täytyy tietysti pitää mukana ettei tapahdu enemmän haittaa kuin hyötyä.

      Toi video oli tietysti aika äärimmäistä meininkiä enkä sellaista todellakaan kenellekään lähde suosittelemaan mutta huippu-urheilija tekee kaikkensa jotta pääsee osallistumaan tärkeimpiin kisoihinsa. Välillä kyllä näytti että mimmi rojahti maahan kivusta eikä väsymyksestä.. Ei hyvä.

      Tuo 151 toistoa on erittäin raju tulos yhdellä jalalla, harva todellakaan tekee kahdellakaan jalalla samanlaista sarjaa.

      Poista