keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

CrossFit Games Open puolivälissä.

Kaksi viikkoa sitten alkoi CrossFit Gamesien ensimmäiset karsinnat ja viime viikolla bloggailin vähän tarkemmin mistä niissä on kyse. Toinenkin laji on nyt suoritettuna yli sadalta tuhannelta osallistujalta ja sijoitukset karsinnassa ovat muuttuneet aika paljon.

Tämä toinen karsintalajihan oli seuraava:

10 minuuttia aikaa, niin monta kierrosta (ja siis toistoa) kuin ehtii:

5x työntöä rinnalta suorille käsille, miehillä levytangossa painoa 52kg, naisilla 34kg
10x maastavetoa, samat painot kuin edellisessä
15x nousua korokkeelle, miesten koroke 61cm, naisten 51cm

Yleensä crossfit-harjoitteissa käytetään vauhditonta tasajalkahyppyä kun noustaan korokkeelle (ns. boksihyppy) mutta tässä todellakin tyyli on vapaa kunhan alkuasennossa seisoo lattialla korokkeen vieressä ja loppuasennossa seisoo laatikon päällä jalat täysin suoriksi ojennettuna. Osa kilpailijoista hyppi tasajalkaa, osa askelsi kuten steppilaudalle. Viikon aikana puhuttiinkin paljon siitä kumpi oli parempi tapa tehdä toistoja: tasajalkahypyt olivat yleensä nopeampi mutta kropalle raskaampi tapa, steppailu vei hieman enemmän aikaa mutta säästi voimia. Seuraavassa videossa Euroopan karsintoja johtava englantilainen Samantha Briggs näyttää miten hän sen teki.


Samin 383 toistoa oli neljänneksi paras naisen tekemä toisen viikon harjoitus koko maailmassa.

Suomalaisilla viikko oli vaihteleva. Ekan viikon selkeän voimaharjoitteen jälkeen tämä oli tietysti täysin erityyppinen, lähinnä nopeutta ja haponsietoa mittaava harjoitus.

Parhaat suomalaiset miehet Euroopan karsintalistalla: (suluissa sijoitus ensimmäisen viikon jälkeen)

1. Mikko Salo (1.) CrossFit Pori
6. Tuomas Vainio (3.) CrossFit Pori
19. Mikko Aronpää (2.) CrossFit Tampere
47. Jonne Koski (50.) CrossFit Pori
51. Jussi Mutikainen (31.) CrossFit Lappeenranta

Naisten parhaat:

42. Essi Koskinen (27.) CrossFit Oulu
71. Heidi Horelli (117.) CrossFit Pori
84. Saara Laaksonen (76.) CrossFit Turku

Tilanne ei siis lopulta hirveästi muuttunut, miesten listalla on samat nimet kuin viime viikolla, naisissa yksi muutos. Aronpään Mikolle tällaiset sprintit eivät ole selvästikään parhaita lajeja, iso ja vahva kaveri ei saa yhtään etua omista vahvuuksistaan.

Pistelaskuhan näissä Openeissa toimii kuten useissa muissakin crossfit-kisoissa. Jokaisen lajin paras saa 1 pisteen, toiseksi tullut 2 pistettä, kolmas 3 pistettä jne. Esimerkiksi Mikko Aronpää oli ensimmäisessä lajissa Euroopan listan 2. ja toisessa lajissa 55. joten hänellä on nyt yhteensä 57 pistettä. Mikko Salo oli ekassa lajissa 1. ja toisessa lajissa 2. joten hänen tuloksensa on tällä hetkellä todella hurja 3 pistettä. Salo muuten nousi maailman listalla nyt kolmanneksi, viime viikolla hän oli siinä kymmenes.

Kolmas laji julkaistaan osoitteessa http://games.crossfit.com ensi yönä. Voisiko nyt olla vuorossa vaikkapa leuanvetoa? Yleensä näihin karsintoihin valitaan lajeja joita voi tehdä melkein millä tahansa peruspunttisalilla. Itse kisoissa homma kääntyykin päälaelleen, viime vuonna Kaliforniassa avauslajina oli triathlon (700 metriä valtameriuintia, pyöräilyä, juoksua erittäin rajuissa mäissä, parhaatkin kilpailijat joutuivat kävelemään ison osan matkasta) ja toisena lajina armeijan esterata. Muissa lajeissa mm. hypittiin vauhditonta pituushyppyä ja juostiin yleisurheilurataa ympäri aina välillä pysähtyen tekemään voimaharjoitteita.

2 kommenttia:

  1. Huhhuh tuota kolmatta lajia. :D Mua vähän houkutteli osallistua Openeihin, mutta nyt olen ihan tyytyväinen että päätin jättää väliin. :D Wall ballit on omia ihnokkeja ja double underit ja muscle upit ei onnistu vielä ollenkaan...

    Mielenkiintoista kyllä seurata näitä karsintoja ja suomalaisten (erityisesti porilaisten) menestystä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä kova laji, tässä todellakin erotellaan jyvät akanoista. Naisista vain murto-osa saa edes yhden muscle-upin, miehistä varmasti parhaat (kuten Salo ja Aronpääkin) todennäköisesti tekee kaikki 30 MU:ta.

      Itse ehkä lähtisin openiin mukaan siinä vaiheessa kun ei tarvitse skaalata enää juuri mitään harjoituksia.. Siihen menee tällä vauhdilla noin 15 vuotta :D

      Poista