Tutunnäköisiä välineitä, samat kahvakuulat kuin nykyään mutta tankojen päissä on levyjen sijaan rautapallot. |
Välineet olivat samoja kuin nykyäänkin, kahvakuulat ja levytangot. Jokainen voikin ottaa 16 kilon kuulan käteensä ja kokeilla miten pärjäisi Fazeria vastaan. Ihan tarkasti ei taida olla tiedossa minkälainen tekniikka noissa kilpailunostoissa oli, yhden käden heilautuksia silmien korkeudelle? Vai yhden käden tempauksia ylös suoralle kädelle?
Helsingin Atleettiklubin painonnostohuone vuosina 1904-1908. |
Väinö Virtanen esittelee huikeaa yhden käden ruuvityyliä vuonna 1936. Kuka uskaltaa kokeilla? "Voitko auttaa? En tarvitse varmistajaa penkille vaan harjoittelen yhden käden ruuvia." |
Kun lähdette näitä juttuja kokeilemaan ja painatte menemään siellä salilla niin muistakaa kuitenkin:
"Useat painonnostolajit ovat melkoisessa määrin terveydenvastaiset. Punnertaminen lyhentää suorastaan elämää, jos nostetaan sellaista painoa, jonka kohottaminen vaatii ponnistelemista. Raskasta painoa punnerrettaessa nostajan rinta jännittyy kiinteäksi, suuret laskimot, jotka avautuvat sydämeen, joutuvat puserrukseen samoin kuin valtimot ja itse sydänkin. Verenkierto keuhkoissa kokonaisuudessaan ja myöskin ruumiissa yleensä häiriytyy ja verenuudistumisen säännöllisyys katoaa. Työskentelevien lihasten synnyttämä hiilihappo, joka vaikuttaa myrkyttävästi, ellei se pääse poistumaan, jää jäljelle. Vahingollinen veritulva syntyy. Mitä on seurauksena jos tällaiset hyökkäykset ruumiinrakennetta vastaan jatkuvat? Sydäntauti, keuhkojenlaajennus ja häiriöt keuhkojen toiminnassa, myöhemmin valtimon kalkkeutuminen ja häiriöitä koko aineenvaihdunnassa. Ilmankos painonnostajat eivät yleensä elä vanhoiksi!"
- lääketieteen tohtori Johannes Spier, 1912, saksalainen urheilulehti Illustrierter Sport
Teitä on varoitettu!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti