torstai 9. elokuuta 2012

Millainen on kovakuntoisen huippu-urheilijan painoindeksi?

Eri treeni- ja liikuntablogeissa törmää jatkuvasti yhteen asiaan: laihduttamiseen. Vaa'lla käydään aamuin illoin ja kalorien laskeminen ja syömisen tarkkailu tuntuu olevan elämän pääasioita. Tavoitteena on olla huippukunnossa, tai ainakin näyttää siltä.

Minulla ei ole ollut paino-ongelmia, punnitsen itseni pari kertaa vuodessa puhtaasta uteliaisuudesta, mutta lenkillä tuli viimeksi mieleen että millaisia painon ja pituuden suhteita huippu-urheilijoilla mahtaa olla. Päätin tutkia Lontoon olympialaisten kultamitalisteja eri lajeista. Otin tarkkailun alle lajeja joissa pitää olla lihaksia mutta ylipainoa ja rasvaa ei kuitenkaan saisi olla. Syötin olympiavoittajien tiedot laskuriin ja tässä on karu totuus.

Xiaojun Lu
Olympiavoittaja, miesten painonnosto 77kg
Pituus:    172 cm
Paino:    77 kg
Painoindeksi on: 26 - Lievä lihavuus

Jong Sim Rim
Olympiavoittaja, naisten painonnosto 68kg
Pituus:    163 cm
Paino:    68 kg
Painoindeksi on: 25,6 - Lievä lihavuus 

Painonnostossa vaaditaan raakaa voimaa. Olympiatyylin klassisessa painonnostossa pitää olla sekä vahva ylä- että alakroppa. Painorajojen vuoksi kropassa ei saa olla mitään muuta kuin lihasta eivätkä alempien painoluokkien urheilijat todellakaan näytä miltään mörssäreiltä vaan helvetin kovakuntoisilta, tiukoilta atleeteilta.

Chris Hoy
Olympiavoittaja, miesten ratapyöräily
Pituus:    185 cm
Paino:    93 kg
Painoindeksi on: 27,2 - Lievä lihavuus

Anna Meares
Olympiavoittaja, naisten ratapyöräily
Pituus:    165 cm
Paino:    72 kg
Painoindeksi on: 26,4 - Lievä lihavuus

Ratapyöräilyssä vaaditaan paitsi räjähtävää voimaa ja nopeusominaisuuksia, myös erittäin vahvoja jalkoja. Iso massa hidastaa vauhtia joten sen massan pitää palvella itse suoritusta eli olla ... täyttä lihasta.


Mahe Drysdale,
Olympiavoittaja, soutu (yksikkö)
Pituus:    199 cm
Paino:    100 kg
Painoindeksi on: 25,3 - Lievä lihavuus

Sebastian Brendel
Olympiavoittaja, melonta (yksikkö)
Pituus:    192 cm
Paino:    92 kg
Painoindeksi on: 25 - Lievä lihavuus

Melojat ja soutajat ovat puolestaan erittäin vahvoja yläkropaltaan. Suomalaisten naismelojien, Anne Rikalan ja Jenni Mikkosen, erittäin kovista leuanveto- ja penkkipunnerrustuloksista on supistu kisojen aikana netissä mutta koska en voi tietää ovatko ne totta niin jätetään tässä julkistamatta.


Robert Harting
Olympiavoittaja, kiekonheitto
Pituus:    201 cm
Paino:    126 kg
Painoindeksi on: 31,2 - Merkittävä lihavuus

Viimeisenä vielä yleisurheilija. Kiekonheittäjissä yhdistyy, mm. keihäänheittäjien tavoin, vahva ala- sekä ylävartalo sekä nopeusominaisuudet joilla kroppa saadaan vauhdikkaaseen kiertoon.


Mitä näistä tiedoista sitten pitäisi ajatella? Mitalit pois ja Painonvartijoihin?

Vaaka kertoo ihmisen kokonaispainosta mutta ei mitään siitä kuinka kovassa kunnossa, sisäisesti ja ulkoisesti, ihminen on. Myöskään painoindeksiin ei kannata tuijotella liikaa. On painoa miten paljon tahansa, kannattaa harrastaa liikuntaa. Kroppa muotoutuu sellaiseksi kuin harjoittamasi liikunta sitä muovaa. Siihen miten paljon tai miten nopeasti tuota muutosta tapahtuu vaikuttaa ennen kaikkea treenin teho sekä ruokavalio.

Jos vaaka junnaa paikoillaan niin kokeile jotain uutta. Unohda syömisen tarkkailu ja vaaka. Treenaa seuraava kuukausi kuin eläin ja syö vähän vapaammin. Minkälainen olo tulee henkisesti? Miltä kroppa alkaa näyttää fyysisesti? Ehkä tavoitteeksi olisi mielekkäämpää ottaa puolimaratonin juokseminen tai 100 punnerrusta kuin tietty kilomäärä. Siinä samalla kun etenet kohti liikunnallista tavoitettasi, kroppa muotoutuu ja muovautuu.

Se oma painoindeksini muuten näyttäisi olevan "22,6 - Normaali paino". Olen ajatellut että olisi kiva saada pari kiloa lisää mutta ehkä sellaiseen ei kannata liikaa keskittyä. Syö ja liikkuu kuten haluaa niin saa sen mitä ansaitsee.

5 kommenttia:

  1. Painoindeksin laskeminen on yksi turhimmista jutuista... se ottaa huomioon vain painon, ei sitä koostuuko paino lihaksista vai läskistä. Se ei myöskään huomio laskettavan ikää ym seikkoja. Kehonkoostumuksen mittaamisessa voikin olla jo jotain mieltä, mutta kyllä paras mittari on rehellinen katsaus peiliin ja mittanauhan käyttö (esim. vyötärösuhdeluvun laskemiseksi). Kehonkoostumuksen mittaus voi paljastaa toisaalta hoikallekin ihmiselle sen että rasvaa on liikaa suhteessa lihaksen määrään. Tosin näiden mittausten luotettavuudesta ollaan montaa mieltä... oletko itse käynyt ikinä kehonkoostumusmittauksessa? Itse kävin keväällä ja ajattelin vertailun vuoksi käydä taas syksyllä. Oli ihan mielenkiintoista "tietoa".
    -Blogiton lukija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhalla salillani kun aloittelin harjoittelua tehtiin parikin erilaista mittausta. Kehonkoostumusmittaus sellaisella vaa'alla ja rasvaprosentin mittaus ns. pihdeillä. En muista muita tuloksia kovinkaan tarkkaan mutta noiden rasvaprosenttimittausten keskiarvo oli noin 15%.

      Poista
  2. "Syö ja liikkuu kuten haluaa niin saa sen mitä ansaitsee." Tämä särähti, koska et vaikuta fatalistilta kirjoitustesi perusteella. Panostamalla ravintoon ja salitreeniin voit sen pari kiloa kireää massaa vuodessa hankkia, mikä ei ole maratontavoitteesta lainkaan pois. Loistava blogi, tänään löysin ja tulen seuraamaan varmasti jatkossakin. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että löysit ja kiitos kehuista!

      Mulle on tullut pari kiloa painoa tuosta kirjoituksesta, en ole käynyt kehonkoostumusmittauksessa joten en tiedä onko se treenin tuomaa lihasta vai herkuttelun luomaa rasvaa. Ei sillä lopulta kuitenkaan ole mitään merkitystä kun olo on hyvä.

      Poista
  3. Aika jänniä nää mittaukset itse olen kamppailu-urheilija ja painoindeksini on 21,2 muistaakseni ja se on totta, että painon vahtaaminen on suoraan sanottuna perseestä. Ruoan kanssa ei kannata ruveta pelleilemään monipuolinen hyvä ruokavalio ja säännöllinen harjoittelu takaavat urheilijalle ja tavalliselle tallaajalle sopivan painon, eikä katsota pelkkää vaakaa vaan kokonaisuutta, vaaka voi näyttää 170 senttisellä 79 kg ja henkilöllä voi silti olla hyvännäköinen kroppa

    VastaaPoista