Ollaan lähdössä kesälomareissulle Tampereelle mutta vielä ennen lomailua ajattelin naputella vähän juoksutermistöä selkokielelle. Juoksublogeissa, -lehdissä ja -foorumeilla törmää jatkuvasti erilaisiin kirjainyhdistelmiin ja juoksujargoniin jotka voivat olla satunnaiselle lenkkeilijälle ja vasta-alkajalle hepreaa. Kokosin tähän listan niistä jotka tulivat ensimmäisenä mieleen.
PK-lenkki
Peruskestävyyslenkki, voisi olla yhtä hyvin myös peruskunto tai vaikka pohjakunto. Lenkkeilijän ja kuntoilijan tärkein harjoitus. Ennen kuin voi juosta kovaa, pitää oppia juoksemaan hitaasti pitkään. PK-lenkit ovat olleet treenaamiseni perusta alusta asti ja muodostavat edelleen suurimman osan (juoksu)harjoittelustani. Sopiva vauhti on sellainen että voisit jutella kaverin kanssa juoksun aikana, hengästyä saa siis vähän mutta ei puuskuttaa.
TV-kova
Tasavauhtinen kova lenkki. PK-lenkin vastakohta jossa juostaan koko lenkki tasaisella kovalla vauhdilla. Äärimmäinen muoto TV-kovasta on esimerkiksi huippunopea maraton jossa juostaan 42 kilometriä tasaisen kovalla 3 minuutin kilometrivauhdilla. TV-kova-harjoittelu oli merkittävä rakennuspalikka kun suomalaista kestävyysjuoksumahtia rakennettiin 1970-luvulla. Jos on pitkään juossut pelkkiä PK-treenejä (kuten minä), voi olla hankala ottaa mukaan TV-kovaa. Kannattaa valita ensin todella lyhyitä pätkiä, ensimmäinen lenkki voi olla vaikka 1 kilometri, toinen lenkki 2 kilometriä jne. 5 kilometrin TV-kova on sunnuntailenkkeilijälle jo kova suoritus. Tavoitteena on löytää oma sen hetkinen maksimivauhti jonka pystyy ylläpitämään koko lenkin alusta loppuun.
VAUHTILEIKITTELY
Vauhtileikittely on nimensä mukaisesti hyvin vapaamuotoinen ja eri vauhteja sisältävä lenkki. PK-hölköttelyä, nopeita spurtteja, pidempiä kovia vetoja, jatkuvaa rytmin ja temmon vaihtamista. Harjoitus on erityisen tarpeellinen kilpajuoksijoille joiden pitää pystyä kisan aikana muuttamaan nopeasti juoksuvauhtia kilpailijoiden mukaan mutta se on yhtä hyödyllinen kaikille jotka haluvat parantaa vauhtikestävyyttään ja monipuolistaa omaa juoksupohjaansa.
INTERVALLI
Intervalliharjoittelu taitaakin olla kaikille aika tuttu juttu. Treenin aikana vaihdellaan kevyestä rasituksesta kovavauhtisiin pätkiin. Vauhtia ei välttämättä tarvitse edes vaihdella jos reitti on haastava. Intervallin aikana sykkeen tulisi nousta ja laskea uudestaan ja uudestaan. Harjoitus kehittää palautumista ja hapon kestoa, vauhtikestävyyttä sekä rasituksen sietämistä.
HIIT
Muoti-ilmiöksi noussut HIIT on intervalliharjoittelun äärimmäinen muoto. HIIT-harjoituksia on erilaisia, osa kestää noin 5-10 minuuttia ja osa 15-20 minuuttia. Treenin tarkoituksena on vuorotella erittäin kovatehoisen, lähellä maksimia juostun vedon ja hitaan hölköttelyn välillä. Monet tekevät treenin aamulla tavoitellen rasvanpalamista ilman lihasmassan katoamista. Tätä ajattelua on kuitenkin useissa tutkimuksissa kumottu, kannattaa lukea vaikkapa Timo Haikaraisen blogista tästä aiheesta. Oma mielipiteeni löytyy tuon bloggauksen kommenteista.
Tässä nämä mitä nopeasti keksin, toivottavasti auttoi. Nyt vielä vähän töitä ja sitten jätetään tietokoneet ja treenit joksikin aikaa.. enköhän sunnuntaina viimeistään löydä itseni kuntosalilta ellei jo aiemmin käydä pojan kanssa rattailla juoksemassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti