Hunaja on supereliksiiriä. Siinä on erinomainen hiilihydraattikoostumus liikuntaa ajatellen, samalla kertaa tulee nautittua glukoosia joka imeytyy nopeasti ja nostaa verensokeria tehokkaasti ja fruktoosia joka imeytyy hitaasti ja pitää verensokerin pitkään tasaisena. Siinä on kalsiumia, fosforia, magnesiumia. Antioksidantteja. Sillä nujerretaan tutkitusti pöpöjä ja se pystyy luonnollisesti yhtä hyvään tai jopa parempaan yskän hoitoon kuin yskänlääkkeet.
Niin ja se maistuu tosi hyvältä.
Pari viikkoa sitten ostin vähän erilaista hunajaa, tehohunajaa. Tavallinen yleisimmin myytävä hunaja on puhdasta ja kirkasta. Linkoamisen ja selkeyttämisen yhteydessä painovoima tekee tehtävänsä, puhdas hunaja valuu astian pohjalle ja pintaan jää siitepöly, mehiläisvaha ja propolis. Puhdas hunaja pumpataan purkkeihin ja nämä pinnalle kerrostuneet aineosat jäävät käyttämättä tai käytetään jossain muussa yhteydessä.
Tehohunaja on lempinimi hunajalle jonka sekaan siitepöly, vaha ja mehiläisten tuottama kitti eli propolis on sekoitettu.
Hunaja tosiaan näyttää erilaiselta kuin tutumpi hunaja. Se on kyllä yhtä juoksevaa mutta seassa näkyy paljain silminkin erilaisia pieniä sattumia ja koostumus tuntuu suussa rakeiselta. Ihan yhtä hyvää se on kuin mikä tahansa muukin hunaja, nämä piskuiset ainesosat eivät maistu erilaiselta. Oikein brändättynä tämä voisi olla hittituote superfood-piireissä jollain crunchy honey-tuotemerkillä varustettuna :)
Mitä hyötyä näistä normaalisti hunajasta poistetuista ainesosista sitten on? Propoliksella tunnetaan antibioottisia vaikutuksia, joka perustuu antioksidantteina toimiviin flavonoideihin. Mehiläispesässä tämä kittivaha toimiikin juuri niin, mehiläiset pitävät sillä bakteerit loitolla asumuksestaan.
Mehiläisvaha sisältää antibakteerisia aineita ja sitä käytetäänkin lääketeollisuudessa. Siitepölystä löytyy mielenkiintoisia mainintoja hunajasaiteilta. Siinä on proteiinia jopa useita kymmeniä prosentteja ja mm. rasvoja, aminohappoja, A-, B-, C- ja E-vitamiineja, mineraaleja, fytosteroleita ja flavonoideja. Myös siitepölyllä estetään bakteerien kasvua.
Viime vuosina on yleistynyt siitepölyallergioiden hoito siedätyshoidolla. Siinä nautitaan siitepölyä aluksi erittäin pieninä annoksina annostusta hitaasti lisäten. Kohta alkavaan siitepölykauteen ei enää ehdi varautua, mutta ongelmasta kärsivien kannattaa miettiä tuotakin vaihtoehtoa. Ehkä lievemmistä siitepölyoireista kärsivät voivat helpottaa tilannettaan nauttimalla tätä tehohunajaa?
Tämä oma purkkini on mouhijärveläiseltä Pesosen mehiläistarhalta joka ajoittain tekee erilaisia erikoiseriä tavallisen hunajan rinnalle. Viimeksi kuulin heidän gelee royal-hunajastaan jonka joukossa on hyytelömäistä ainetta jolla mehiläiskuningattaret luodaan tavallisista naarasmehiläisistä. Tästäkin ainesosasta löytyy netin syövereistä erittäin mielenkiintoista luettavaa.
Erilaisia hunajan terveysvaikutuksiin liittyviä tutkimuksia ja tuloksia tulee esiin silloin tällöin, tammikuussa mm. uutisoitiin seuraavasti: http://yle.fi/uutiset/hunajan_teho_flunssan_jalkitauteihin_on_viela_osin_mysteeri/7748560
Mulle on tullut tavaksi ottaa teelusikallinen hunajaa aina aamupalan jälkeen tai ennen treenejä. Kun kurkussa tuntuu vähänkin karheutta, otan hunajaa reilummin ja isompia määriä. En ole kärsinyt kurkkukivusta tai yskästä vuosikausiin. Onko näillä sitten joku yhteys, vaikea sanoa. Ainakaan siitä ei ole varmasti ollut mitään haittaa.
Tehohunajaa tehdään vain pieniä eriä silloin tällöin. Jos olet kiinnostunut siitä tai muista erikoisemmista hunajatuotteista niin kannattaa ottaa yhteyttä Pesosen mehiläistarhoihin, heidät löytää myös facebookista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti