perjantai 7. marraskuuta 2014

Armotonta menoa Almatyssa - Painonnoston MM-kisat 2014 alkaa!

Painonnoston todellinen supertapahtuma, MM-kisat ovat jo ovella. Lauantaista 8. marraskuuta alkaen reilun viikon ajan 700 maailman parasta painonnostajaa 72 eri maasta hierovat magnesiumia käsiin ja tarttuvat tankoon. Monelle uran kohokohta on tässä ja nyt, mutta yhtä monille kyseessä on lähtölaukaus Rion olympialaisille joiden ensimmäiset maapaikat lähtevät Kazakstanin kisojen myötä jakoon.


Kazakstanin pääkaupunki Almaty on neljä tuntia Suomen aikaa edellä joten meidän kuuden hengen maajoukkueemme lähtee reissuun aivan viime hetkellä, tavoitteena on että aikaero ei ehtisi iskeä. Koska nostajia on valtavasti, eri painoryhmissä nostajat on jaettu useisiin ryhmiin. A-sarjassa on ennakolta kovimmat nostajat, sitten B-sarjassa jne. Suomalaiset nostavat C- ja D-ryhmissä. A-sarjat nostetaan parhaaseen katseluaikaan ja ne televisioidaan maailmanlaajuisesti. Suomessa kisoja voi seurata Eurosportilta suorina lähetyksinä ja koosteina.

Painonnostosta voisin jaaritella vaikka useamman postauksen verran mutta keskityn tässä nyt suomalaisten painoluokkiin ja kansainvälisesti mielenkiintoisimpiin nimiin. Tuttuun tapaan kevyimmät painoluokat, naisten 48kg ja miesten 56kg, starttaa ensin eli lauantaina ja viimeisenä, sunnuntaina 16.11., kilpailevat raskaimmat nostajat. Kun kirjoitan aikatauluista käytän Suomen aikaa, Almaty on tosiaan +4 tuntia meidän aikavyöhykkeeseen.

Suomalaisista ekana on tulessa Sini Kukkonen joka nostaa 53-kiloisissa, D-ryhmä käydään viideltä maanantaiaamuna. Sini tempasi kotikisoissaan Parkanossa viime viikonloppuna 68 kiloa ja työnsi 84 kiloa, reilun 150 kilon yhteistuloksesta todennäköisesti puhutaan myös MM-kisoissa. Sarjan ennakkosuosikkeja ovat Aasian mestaruuskisoissa syyskuussa huikean taiston käyneet kisojen isäntamaa Kazakstanin Zulfiya Chinshanlo ja Taipein Shu-Ching Hsu. Chinshanlo työnsi uuden maailmanennätyksen 132 kiloa mutta Hsu vastasi samalla mitalla ja teki yhteistuloksen maailmanennätyksen 233 kiloa! Kisahallissa tulee olemaan varmasti eeppinen meininki tämän parivaljakon nostaessa rautaa.

Anna Everi nostaa 63-kiloisten C-ryhmässä keskiviikkona aamukuudelta. Anna teki komean tuloksen syyskuun alussa Etelä-Suomen mestaruuskisoissa kun hän tempasi 88 kg ja työnsi 109 kg. Hyvänä päivänä 200 kilon yhteistulos on tyrkyllä mutta todella aikainen nostoaika on varmasti iso haaste.  Samassa sarjassa Taipein Tzu-Chi Lin teki Aasian mestaruuskisoissa kaksi uutta maailmanennätystä, työnnössä 145 kiloa ja älyttömän kovan 261 kilon yhteistuloksen.

Vuohijoen Anni nostaa torstaina aamuseitsemältä 69-kiloisten C-ryhmässä. Pääkaupunkiseudun crossfit-väellekin hyvin tuttu Anni nosti Ghetto Snatch-kisoissa pari viikkoa sitten tuloksen 80+100, erityisesti työnnössä on kuitenkin varaa paukauttaa enemmän kuten kevään EM-kisojen 106 kilon nosto kertoo.

Naisten raskaimmissakin sarjoissa aasialaiset ovat rautaa, alle 75-kiloisissa Pohjois-Korean Un Ju Kim työnsi syyskuussa maailmanennätyslukemiksi 164 kiloa. Yli 75-kiloisissa Kiinan Lulu Zhou työnsi 192 kiloa ja on tuomassa myös naisia lähemmäksi maagista 200 kilon rajaa mutta hänen nimeään ei starttilistoilta löydy. Venäjän Tatiana Kashirina lienee nyt voittajasuosikki, suvereenisti kymmenien kilojen marginaaleilla EM-kisoissa molemmat työntömuodot voittanut  Kashirina pitää edelleen hallussaan tempauksen (151 kg) ja yhteistuloksen (334 kg) maailmanennätyksiä.

Miesten puolella maailmaennätyksiä on syntynyt tänä vuonna kaksi, molemmat tietysti aasialaisten toimesta ja kevyempiin painoluokkiin. Pohjois-Korean kovat tykit Om Yun Chol  56-kiloisissa ja Kim Un Guk 62-kiloisissa ovat tyylikkäitä ja varmoja kisanostajia joilla on ollut tiukkoja vääntöjä erityisesti kiinalaisnostajien kanssa. Aasian mestaruuskisoissa uusiksi maailmanennätyslukemiksi kirjattiin Om Yun Cholin 170 kilon työntö ja Kim Un Gukin 154 kilon tempaus sekä 332 kilon yhteistulos.

Milko Tokola on keskiviikkona aamukymmeneltä mukana 85-kiloisten D-ryhmässä. Milko tempaisee 140+ kiloa, hyvänä päivänä 150 kilon rajakin on varmasti puhkaistavissa. Työnnössä lukemat pyörinevät noin 175 - tai jopa 180 kilossa.

Suomen ykköspainonnostaja Miika Antti-Roiko nousee lavalle torstaina 13.11. 94-kiloisten C-ryhmässä klo 17. Kisalavalla Miika on todella vahvahermoinen ja varma nostaja, Ghetto Snatchissa suorille käsille lävähti suomalaisittain todella hurja 205 kilon työntö! Parin kilon painonpudotus tuskin vaikuttaa hirveästi suoritustasoon, tempaajana Miika on tunnetusti heikompi, Parkanon SM-kisoissa helmikuussa nähty 157 kiloa olisi mainio tulos MM-lavallakin.

Superraskaan sarjan C-ryhmässä Teemu Roininen nostaa lauantaina klo 17. Teemu teki ennätyssarjansa 351 kiloa Etelä-Suomen mestaruuskisoissa aiemmin syksyllä, noin 150 kilon tempaukset ja 200 kilon työnnöt onnistuvat toivottavasti myös MM-kisoissa.

Seuraavan reilun viikon aikana aion paitsi urheilla ihan itse niin myös seurata mahdollisimman tarkkaan parhaiden painonnostajien hurjia suorituksia. Toivottavasti Almatysta kuullaan hienoja suomalaisuutisia uusien omien ennätysten ja suomenennätysten muodossa! Tsemppiä koko kisajoukkueelle!

5 kommenttia:

 1. Seurasitkos muuten veteraanien penkkipunnerruksen em kisoja (lokakuussa luxemburgissa)? Hienoa menestystä koko joukkueen mitalla. Työkaverinikin otti voittajan tittelin haltuunsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt täytyy myöntää että vaikka melkein kaikki maailman urheilutapahtumat seuraankin läpi niin voimanostokilpailuihin ei ole oikein riittänyt enää aika. Sen verran olen kuitenkin seurannut että suomalaiset tosiaan menestyy lajissa komeasti maailmalla. Vahva työkaveri sulla, kyllä kelpaa! ;)

   Poista
  2. 305 kiloa, kyllä on turvallinen olo töissä :)

   Poista
 2. Täytynee korjata tokolan osalta, että tulos taitaa näissä kisoissa jäädä hieman vaatimattomampiin lukemiin. Hänellä ollut selän kanssa ongelmia ja kova suoritus kuntoutuksen kanssa koska sai itsensä sellaiseen kuntoon että pystyy ylipäätään nostamaan MM-kisoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OK, hyvä tietää. En ole Milkon nostoja nähnyt parin videon lisäksi kevään jälkeen joten miehen kunto oli vähän arvoitus.

   Sini oli nostanut aamulla vuoden parhaan sarjansa, 68 + 85 kg! Livestream muistakin kuin A-ryhmistä näkyy täältä: http://www.iwf.net/almaty_live/ .

   Poista