Mulla on ollut viime aikoina pieniä ongelmia kropan kanssa vaikka yleensä olen välttynyt aika hyvin krampeilta ja nyrjähdyksiltä. Viikko sitten lenkin jälkeen lantion ja oikean pakaran/reiden yhtymäkohta tuntui omituiselta ja sattui kävellessäkin. Tämä erikoinen vaiva meni kuitenkin onneksi nopeasti ohi ja pari päivää myöhemmin juoksin jo normaalisti ilman ongelmia.
Samoihin aikoihin alkoi ikävä kyllä muistuttaa myös vanha rannevammani. Vajaa vuosi sitten olin vaihtamassa salia, kävin testaamassa paikallisen urheilutalon mahdollisuuksia ja tein vierailla laitteilla ja painoilla hieman oudompia liikeratoja. Oikea ranne kipeytyi ja vihoitteli muutaman viikon enemmän ja pari kuukautta hieman vähemmän mutta onneksi pystyin kuitenkin harjoittelemaan käsillä normaalisti. Silloin tällöin tuo ranne on hieman muistuttanut vanhoista ongelmista mutta tuntemukset ovat kadonneet nopeasti. Nyt eivät ole. Neljä-viisi päivää ranne on kipuillut aina kun kierrän, käännän, vedän tai työnnän oikealla kädellä. Olen lotrannut siihen ahkerasti tulehduskipugeeliä mutta se ei ole vaikuttanut juuri lainkaan. Tuskin sieltä mitään rikki on, luultavasti ranne venähti kun tein salilla alkulämmittelyheilutuksia tutun 24kg:n sijaan 32kg:n kuulalla... Tiesin että 8kg:n hyppäys on aika raju mutta kun 28kg kuulia ei ollut tarjolla ja halusin pikkuhiljaa päästä lämmittelyssäkin eteenpäin enkä vain tehdä aina samaa sarjaa 16kg-20kg-24kg joten riski oli tietoinen mutta ei ehkä tarpeeksi harkittu.
Toivottavasti tämä menee ohi itsekseen viikossa tai parissa, jos ei mene, niin pitänee konsultoida urheilulääkäriä. Lenkkeilyynhän ranne ei tietenkään vaikuta mutta entäs kuntosali? Treenaan lähes pelkästään yläkroppaa ja monissa alavartalon liikkeissäkin mukana on painoja ja kädet joutuvat myös töihin. En ole kuitenkaan jäämässä sohvalle voivottelemaan vaan käyn salilla juuri niin päivinä kuin olin suunnitellutkin. Iso osa tutuista liikkeistä jää tekemättä mutta teen keskivartaloa ja jalkoja sitten entistä pidemmillä ja monipuolisemmilla sarjoilla ja liikeradoilla.
Jalka- tai käsivaivat ovat siitä "kivoja" vammoja että ne eivät estä treenaamista. Jos jalka sattuu, nostele puntteja. Jos kädet oireilee, kyykkää. Sen sijaan esimerkiksi flunssa ja kuume ovat liikkujan perivihollisia, kun syke nousee jo vessassa käymisestä tai sängystä ylösnousemista niin on selvää että mitään ylimääräistä ei tehdä vaan kaikki energia käytetään pöpön nujertamiseen ja kehon hoitamiseen levolla ja ravinnolla.
Joskus voi olla vaikea tietää onko oikeasti vilustunut ja flunssassa vai voiko pienen köhän tai limaisuuden kanssa liikkua. Oma sydän on tässä tilanteessa tosiaan paras mittari, kun syke nousee korkealle pienestäkin aktiivisuudesta on kyllä ihan oikeasti kipeä ja levon tarpeessa. Talvikaudella kuitenkin niiskuttavan nenän tai yskän kanssa liikkuminen on normaalia eikä yleensä mikään ongelma kropalle, päin vastoin liikunta kirpeässä ulkoilmassa saa liman liikkeelle ja erittymään eikä olo jämähdä tukkoiseksi.
Ilman mitään parempaa tietoa kuin omakohtaista kokemusta, väitän että joskus alkavan flunssan saa torpattua treenillä. Uskon, (paino uskolla) että tämä voisi johtua siitä, että liikunta saa kehon puolustuksen aktivoitumaan. Mutta joskus taas tulos on täysin päinvastainen ja treenin jälkeen flunssa jysähtääkin oikein kunnolla... Kuumeessa ei tietenkään pidä treenata, mutta epämääräisessä nuhassa menen yleensä liikkumaan, sitten tietää pitääkö pari päivää levätä vai ei.
VastaaPoistaToivottavasti ranne paranee pian!
-Se blogiton lukija
Tuo on varmasti totta, ja kun keho on treenaamalla vahvistettu niin pöpö ja sairaus joka normaalisti kaataisi sänkyyn voikin mennä ohi paljon kevyemmin kun kroppa jaksaa taistella sitä vastaan.
PoistaToisaalta hengästyttävä harjoitus avaa hengitysteitä ja kovan treenin jälkeen on tutkimusten mukaan erityisen altis saamaan infektion. Ehkä tästä johtuen mm. monet hiihtäjät tuntuvat olevan usein flunssassa läpi kovimman treeni- ja harjoituskauden.