torstai 6. syyskuuta 2012

Treenaatko oikealla salilla?

Kun aloin liikkumaan, pähkäilin pitkään koska uskaltaudun kuntosalille ja ennen kaikkea minne salille menisin. Pienen jahkailun jälkeen näin mainoksen uudehkosta salista jossa luotettiin perinteiseen harjoitteluun kuten vapaisiin painoihin ja omaa painoa vastuksena käyttäviin harjoitteisiin. Soitin salin omistajalle joka teki minulle 3-osaisen ohjelman, opasti käyttämään laitteita, opetti oikeita liikeratoja ja tekniikoita, varmisti haparoivissa ensikokeilussa penkkipunnerruksessa ym. Kohtuullisen edulliseen hintaan sain salijäsenyyden ja henkilökohtaisen ohjauksen kaupan päälle.

Sali oli kuitenkin aika hiljainen ja reilun puolen vuoden treenaamisen jälkeen sen toiminta loppui. Maailma romahti ja pari päivää oli aika masentunut olo. En ollut ikinä treenannut missään muualla, tästä salista oli nopeasti muodostunut kuin koti.

Kävin kokeilemassa urheilutalon kuntosalia jossa oli lähinnä vain ilmanpaine- ja painopakkalaitteita. Erikoiset ja uudet laitteet saivat paikat kipeiksi enkä ollut kotonani. Ainoa positiivinen muisto tuosta kokeilusta on että Lontoon olympialaisissakin mukana ollut huippujuoksija treenasi kanssani samaan aikaan.

Joululahjaksi avovaimo antoi viiden kerran kortin salille joka sijaitsi melkein naapurissamme. Kaupungin suurin sali, 5000 neliömetriä. Jo ensimmäisellä kerralla tiesin että tämä se on. Olin löytänyt uuden kodin. Toisella kerralla neuvottelin jo vuoden sopimuksen itselleni.

Jälkeen päin olen tajunnut että jos olisin pysynyt vanhalla salillani, en olisi kehittynyt niin hyvin kuin nyt. Se tuntui liiankin rauhalliselta ja kodinomaiselta, välillä salilla oli 2-3 muuta treenaajaa, usein olin aamupäivisin ja lounasaikaan yksin. Tein ohjelmat pilkulleen mutta todellista tekemisen meininkiä, joka on kehityksen edellytys, ei syntynyt. En inspiroitunut tarpeeksi vaikka paikka tuntui kaikin puolin hyvältä.

Uskon että monelle salin vaihtaminen tekisi hyvää. Se on kuitenkin iso päätös ja tuntuu raskaalta lähteä paikasta jonne on jopa useiden vuosien aikana kiintynyt. Tuttu pukukaappi, tutut laitteet ja painot, ystävällinen henkilökunta. Miten sellaisen voisi jättää?

Kannattaa kuitenkin ottaa analyyttinen ote ja tutkia todella miten haluaa liikkua ja kehittää itseään aktiivisena ihmisenä. Jumpista innostuneen ei kannata mennä salille jossa magnesium pöllyää ja rautaa paiskotaan eikä ohjatuista tunneista ole tietoakaan. Mutta jos haluaa saada kropan vahvaksi, salilla on pakko olla kattava valikoima vapaita painoja kuten käsipainoja, levytankoja, leuanvetotankoja, erilaisia penkkejä jne. Niin sanotuilla nitkutuslaitteilla, kuten painopakka- ja ilmanvastuslaitteilla, ei päästä yhtä hyviin tuloksiin. Vapaat liikeradat rasittavat aina koko kehoa ja kattavasti eri lihaksistoa, laitteissa liikerata on jo olemassa ja pääsääntöisesti vain yksittäiset lihakset rasittuvat.

Lähipiiristäni löytyy naisia jotka ovat käyneet vuosia vain naisille tarkoitetuilla saleilla. Kokeiltuaan sekasalia, he eivät ole enää palanneet takaisin. Jos haluaa treenata kovaa ja kehittyä, voi olla vaikea motivoitua paikassa jonne tullaan ensisijaisesti juttelemaan kavereiden kanssa ja lukemaan lehtiä, kuluttamaan aikaa.

Sijainti ja hinta määräävät salin valinnassa varmasti eniten. Sillä mitä sisältöä rahalleen todella saa, kannattaa kuitenkin antaa paljon painoarvoa. Suosittelen kokeilemaan eri saleja, melkein kaikkiin pääsee ilmaiseksi kokeilukäynnille ja niissä järjestetään avoimien ovien päiviä.

Omalla salillani on
- jättimäinen kuntosalipuoli jossa varmasti yli sata Technogymin laitetta
- ns. heavy gym jossa käsipainot kilosta - 60 kiloon, kahvakuulat neljästä 32 kiloon, taljat, leuanvetopaikat, kyykkypaikat, viisi penkkipunnerruspaikkaa, venyttelytilaa
- vanhan koulukunnan Technogym-sali jossa omaa painoa vastuksena käyttäviä laitteita
- kiertoharjoittelusali
- Crossfit-tyyppinen sali
- kaksi jumppasalia ja spinning-sali
- salibandy- ja sulkapallokenttiä

Ja aika paljon muutakin. 50-60 euroa kuukaudessa voi tuntua paljolta mutta sillä voi myös saada todella paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti