maanantai 9. heinäkuuta 2012

TV-vinkkejä treenimotivaation kasvattamiseksi.

Olen aiemminkin kirjoittanut tv:stä motivaation lähteenä, ennen kaikkea penkkiurheilun näkökulmasta. Nyt on starttaamassa parikin tv-ohjelmaa joita suosittelen.

Tänään alkaa jo aika mones uusinta Ylen ohjelmasta Tähtäimessä maraton. Kuusi eritasoista liikkujaa starttaa vuoden treeniohjelman joka päättyy Venetsian maratoniin. Puolivälissä käydään kokeilemassa juoksukilpailua Forssassa eli juostaan puolimaraton legendaarisessa Suvi-illassa. Ohjelmassa on puutteensa mutta edelleen melkein 10 vuotta valmistumisensa jälkeen se antaa aika hyvän ja realistisen kuvan siitä miten maratonille harjoitellaan ja miten se minkäkin tasoiselta kuntoilijalta sujuu. Ainakin yhdellä tai kahdella ohjelmaan osallistuneella innostus ei riitä juuri alkua pidemmälle mutta sekin kuuluu tähän touhuun. Kaikilla ei motivaatio riitä siirtämään tieltä arkipäivän esteitä ja aikatauluongelmia. Tähtäimessä maraton alkaa tänään maanantaina klo 20.30 Yle Teemalla.


Toinen ohjelma onkin jo pyörinyt useamman kauden verran niin USA:ssa kuin Suomessakin. Suurimman pudottajan kahdeksas kausi päättyi Maikkarilla viime viikolla, tänään ja huomenna nähdään "Missä he ovat nyt"-jaksoja ja keskiviikkona alkaa yhdeksäs kausi. Sarjan juju ei ole laihduttamisessa eikä se aiheena ainakaan minulle mitään antaisikaan vaan siinä miten kovalla työllä ja päättäväisyydellä pystyy mihin tahansa. Kun 200-kiloinen jässikkä kadottaa painostaan puolet kuudessa kuukaudessa ja juoksee päälle täyspitkän maratonin niin miten se voisi olla motivoimatta jokaista liikkujaa ja treenaajaa? Tai ylipäätään ketä tahansa katsojaa. Lähes kaikki on mahdollista ja kovalla duunilla tosiaan melkein kuka tahansa voi juosta sen maratonin tai vaikka kiskoa sata leukaa.

Suurimman pudottajan vastenmielisin piirre on intensiivinen mainostus. Häveliäästä piilomainonnasta ei ole tietoakaan kun valmentajagurut tunkevat absurdin innostuneesti kameraa kohti purukumipakettia tai vesifiltteriä ehdottomana laihduttamisen avainasiana. Vielä kuvottavampaa on Subwayn jatkuva hehkuttaminen. Leipämässy ei todella ole ylipainoisille suositeltava ravintomuoto, aktiivinen liikkuja toki tarvitsee hiilihydraattia mutta tässä kontekstissa leipäravintola on aika hölmö juttu. Subwaylla on muuten menossa koominen "Maailman urheilijoiden virallinen ravintola"-mainoskampanja. Lasken itseni parin miljardin muun ihmisen ohella maailman urheilijoiksi enkä ole kyllä mielestäni antanut lupaa tällaiseen skeidaan?

Ohjelmasta myös puuttuu yksi erittäin tärkeä osuus, lihashuolto. Jos kilpailijat todella treenaavat 6-8 tuntia päivässä niin erittäin laadukkaalla lihashuollolla ja venyttelyllä on valtava rooli siinä ettei hajota itseään. En muista kuitenkaan nähneeni kilpailijoiden huoltavan lihaksiaan juuri koskaan.


Nyt teen vielä vähän duunia ja sitten lähden kotiin pakkaamaan. Parin päivän pikareissu Kööpenhaminaan ja torstaina takaisin treenien pariin. Kuvailin vähän salilla treenisuosikeitani ja kuvaraporttia on luvassa kun palaan takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti