tiistai 17. heinäkuuta 2012

Näkyvät vatsalihakset tehdään keittiössä, ei salilla.

Vatsalihakset ovat jostain syystä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen se kaikista suosituin treenattava ruumiinosa. Kun huhtikuussa kirjoitin lähinnä klassista istumaannousu-liikettä käsittelevän kirjoitukseni se pomppasi hetkessä blogini luetuimmaksi kirjoitukseksi. Se on sitä yhä, ja täysin ylivoimaisesti. Toiseksi suosituin bloggaus on kerännyt vajaa puolet tuon kirjoituksen lukijamääristä. Itselleni vatsalihakset ovat vain yksi lihas muiden joukossa enkä kiinnitä siihen periaatteessa sen enempää huomiota kuin reisiin, pohkeisiin, hauiksiin tai ojentajiin. Juoksuharrastajille kuitenkin keskivartalon lihaksisto on poikkeuksellisen tärkeää ja siksi pyrin harjoittamaan sekä selän että vatsan lihaksia lähes päivittäin.


Vatsalihaksista, ja lihaksista ylipäätään, puhuttaessa pitää erottaa kaksi asiaa. Lihakset ja näkyvät lihakset. Ihmisillä voi olla hyvinkin voimakkaita ja isokokoisia lihaksia mutta ne eivät rasvakerroksen vuoksi näy ulospäin. Esimerkiksi voimamieskilpailuissa tai painonnoston raskaissa sarjoissa näkee kilpailijoita jotka eivät näytä urheilullisilta. Heillä on selvästi paljon rasvaa mutta jo hurjista suorituksista jokainen ymmärtää että lihaksia kuitenkin löytyy. Niitä ei vain ole ollut syytä saada esiin. Esimerkiksi penkkipunnerrus on harjoite jossa korkeampi paino näkyy automaattisesti korkeampana tuloksena. Kuulostaa älyttömältä mutta ei ole mitenkään harvinaista että joku on nostanut penkkitulostaan treenaamisen sijaan nostamalla omaa painoaan.

Lehdissä on usein juttuja miten saada "vatsapalat näkyviin 8 viikossa". Artikkeli koostuu treeniohjeista ja kuvasarjoista joissa joku fitnessmalli tekee erilaisia vatsarutistuksia. Tällaiset jutut ovat täyttä skeidaa. Vatsalihakset saadaan näkyviin ensisijaisesti pudottamalla rasvaprosenttia. Voit veivata ja runtata vatsaasi vaikka aamusta iltaan mutta jos ruokavalio ei ole kunnossa niin mikään pala ei tule koskaan näkyviin. Toki treenaamalla saat vahvat vatsalihakset, mikä on loistava juttu, mutta jos jostain syystä haluat että ne myös näkyvät niin elämäntapaa pitää muuttaa kokonaisvaltaisemmin.

Näin joskus hienon motivointikuvan jossa oli kuva jääkaapista ja teksti ABS ARE MADE IN THE KITCHEN, NOT IN THE GYM. Ensimmäinen askel kohti näkyviä vatsalihaksia on siis alkaa syömään vähärasvaisemmin. Toinen askel on harjoittaa rasvaapolttavia pitkäkestoisia aerobisia harjoituksia kuten pitkiä juoksulenkkejä. Näiden kahden askeleen tarkoitus on pudottaa rasvaprosenttia. Mitä matalampi rasvaprosentti, sitä paremmin lihakset näkyvät ja erottuvat. Ikävä kyllä minun pitää kertoa että tämäkin on miehille helpompaa kuin naisille. Naisten rasvaprosentti on aina lähtökohtaisesti noin 5-10 prosenttiyksikköä korkeampi kuin miesten. Ennen kuin aloitin treenaamisen, rasvaprosenttini oli noin 15. Tiedän että se on aika kovan työn takana monilla ahkerasti treenaavilla naisilla. Sori :)

Vasta kolmas askel kohti näkyviä lihaksia on treeni. Siinä vaiheessa kannattaa kaivaa esiin nuo artikkelit joissa esitellään tehokkaita liikkeitä pötsin seudun muokkaamiseen. Silti kannattaa lähinnää nauraa noille "kahdeksan viikon masupalat"-otsikoille. Toki jos olet liikkunut aktiivisesti vuosikausia ja olet aika kovassa kunnossa (ja se myös näkyy ulospäin) niin se voi pitää paikkansa. Meille peruskuntoilijoille oikeampi aikajana olisi kahdeksan kuukautta tai kahdeksan vuotta. Sori siitäkin. Jos nämä jutut olisivat helppoja ja nopeita niin jokainen näyttäisi unelmien atleetilta ja fitness-kinkulta.

Tähän loppuun voisi postata sellaisen kuvan jossa sixpackin sijaan jollain superjampalla on vatsanseudulla pikemminkin mäyräkoira ja teksti jossa todetaan ettei ole kyse siitä "can you" vaan "will you". Se pätee tässäkin asiassa.

1 kommentti:

  1. Ihanaa järkipuhetta, ja sattumalta vähän samansuuntaista kuin omassa blogitekstissäni tältä päivältä :D puhuin tosin laihdutuksesta kokonaisuutena enkä vatsalihasten näkyviinsaannista, mutta dumasin myös kaikenlaiset quick fixit joita lehdissä tarjotaan painonhallinnan avaimiksi.. T. lehtiä lukemalla ei masu kaunistu mihinkään suuntaan

    VastaaPoista