perjantai 13. heinäkuuta 2012

Seuraavaan juoksutapahtumaan enää viikko.

Olen koko ajan suunnitellut että juoksen aina kahdessa juoksutapahtumassa joka vuosi, keväällä ja syksyllä. Huomasin kuitenkin jokin aika sitten että kilometrin päässä kotoani, paikassa jossa aloitin lenkkeilyharrastuksen ja jossa olen juossut enemmän kuin missään muualla, on juoksutapahtuma heinäkuun puolivälissä. Koska kyseessä ei ole mikään pitkä matka, reitin pituus on noin 7.7 kilometriä, päätin sisällyttää sen kalenteriini.


Tapahtumaan on nyt viikko aikaa ja mietin edelleen minkälaisella ajatuksella siihen osallistun. Reilu vuosi sitten osallistuin ensimmäiseen kisaani, kymppiin. Muutaman kuukauden lenkkeilytaustalla tavoitteena oli vain jaksaa juosta maaliin, olinhan juossut vain muutamia 6-7 kilometrin lenkkejä. Onnistuin tavoitteessani. Syksyllä osallistuin puolimaratonille. Jälleen mielessä oli vain se että jaksaisin maaliin asti edes hitaasti hölkkäämällä. Onnistuin, vaikka viimeisillä viidellä kilometrillä vauhti hidastui erittäin hitaaksi kipujen takia. Toukokuussa juoksin toisen puolikkaani ja tavoitteena oli vain parantaa tuon debyytin aikaa. Onnistuin 20 minuutilla.

Nyt en oikein tiedä mikä olisi hyvä tavoite. 7.7 kilometriä on aika lyhyt pätkä, juoksen 10-15 kilometrin pk-lenkkejä pari joka viikko. Eilen juoksin 12 kilometriä ja se oli jotenkin todella vaikea lenkki henkisesti, ei lähtenyt rullaamaan millään. Kun olin toisen kerran kääntöpaikalla ja matkaa oli jäljellä kolme kilometriä päätin että tehdään tästä myös fyysisesti rankka lenkki ja juoksin kovalla teholla koko loppumatkan, tavoitteena oli ohittaa mahdollisimman monta edellämennyttä. Painelin aika kovaa ja olin jo luopunut toivosta etten kyllä tälläkään vauhdilla saa ketään kiinni mutta kilometri ennen lenkin loppua ohitin pari naista ja juuri lopussa saavutin vielä yhden. Paras anti tuossa oli kuitenkin se että tajusin pystyväni melkein kympin lenkin jälkeen painelemaan vielä kolme kilometriä itselleni todella kovaa vauhtia.

Selailin tuon juoksutapahtuman tuloslistoja viime vuosilta ja keskiverto-osallistuja on päätynyt maaliin noin 39 minuutissa. Ajattelin että otan tavoitteeksi 40 minuutin alituksen. Tuo matka vastaa aikalailla viittä mailia ja McMillanin juoksuaikalaskuri antaa minun puolimaraton-vauhdillani viiden mailin ajaksi 42:59 joten voi olla etten ihan alle neljänkymmenen minuutin pääse. Ehkä se voisi olla sellainen ihanteellinen aika ja alle 45 minuuttiin voi olla jo ihan kohtuullisen tyytyväinen.

2 kommenttia:

 1. Itse haluaisin jossain vaiheessa juosta maratoonin, mutta tällä hetkellä siihen maratoonin tai ees puolikkaaseen on tovi matkaa ja aikaa jäljellä. En edes hirveämmin ole innostunut juoksemisesta, mutta päätin toukokuun lopussa amk-pääsykokeissa alottaa, koska kuntoa on, se on vaan ajoittain niin hirvittävän tylsää (ellei oo metsässä).

  Juoksetko sää miten usein?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Juoksen kolme kertaa viikossa, viime aikoina noiden kolmen lenkin yhteispituus on ollut noin 30 kilometriä.

   Puolimaratonille riittää kaksi lenkkiä viikossa jos ei ole mitään kovaa aikatavoitetta mielessä. Noin 20 kilometriä on jo ihan kelvollinen kilometrimäärä.

   Maratonille olen ajatellut että pitäisi pinkoa 30-45 kilometriä viikossa mutta ainakin itselleni tuo kolmekymppiäkin on jo työn takana kun mukana on yksi kovatehoinen mutta lyhyt intervalliharjoitus.

   Kokeile juoksemista, jos et innostu niin eihän sitä ole pakko jatkaa. Lenkkeile matkoja jollaisia et ole aiemmin juossut ja katso koetko sen legendaarisen voittajafiiliksen. Lyhyillä lenkeillä se yleensä ei ehdi tulemaan, mutta tuolla kymmenen kilometrin jälkeen alkaa olemaan kuuluisa flow-tila lähellä.

   Poista