maanantai 16. heinäkuuta 2012

Esittelyssä juoksukenkäni: Reebok Zignano.

Parasta juoksukenkämerkkiä ei ole olemassakaan. Adidas ja Nike taitavat hallita markkinoita mutta ne eivät ole mitään Parhaita Merkkejä. Niiden valmistamia kenkiä on saatavilla helposti ja kattavasti kaupoista ja kun voimakas markkinointi kohtaa kuluttajan niin tottakai näitä kenkiä myydään valtavia määriä. Tunnettu juoksubrändi ei kuitenkaan takaa hyvää ostosta. Asics, Izumi, On, Brooks tai Salomon voi olla paras juuri sinulle.

Kun aloitin juoksemisen 1½ vuotta sitten, kaivoin kaapista vanhat marketista ostetut Nike Airit. Sellaiset peruslenkkarit jotka olivat olleet kaapissa kymmenen vuotta. Juoksin niillä kympin kisan ja ekan puolimaratonini. Ne olivat erinomaiset muuten mutta sisävuoressa oli teräviä reunoja jotka hankasivat jalkaa ja aiheuttivat pitkillä lenkeillä verisiä hankaumia ja rakkoja. Päätin hankkia uudet, Oikeat Juoksukengät.

Minulla oli mielessä vain kaksi asiaa, halusin kengän jossa ei olisi mielellään saumoja lainkaan sisäosissa ja kenkien tulisi olla neutraalit. Erilaiset ylipronaatio, päkiätuetut ja kantavaimennetut kengät ovat suosittuja mutta mielestäni sellaiset tulisi hankkia vain ortopedin tai muun jalkojen fysiologiaan erikoistuneen ammattilaisen suostumuksella. Urheilukaupat kovasti mainostavat erikoispohjallisia ja -kenkiä mutta pitää muistaa että niiden myyminen on kaupoille bisnestä. Kun takahuoneesta löytyy laatikollinen tietynlaisia pohjallisia niin niille pitää löytää ostaja.


Tutkin kaikkien lähikaupassani olleiden kenkien sisustat ja aika monesta löytyi kyllä saumoja ja reunoja. Voi olla että ne eivät olisi mitenkään vaikuttaneet mutta päätin valita sen ainoan mallin joka oli lähes saumaton. Se oli Reebokin Zignano.

Suuren suosion saavuttaneiden kenkien teho perustuu sahalaitamaiseen pohjamuotoiluun, joka suuntaa askeleesta syntyvän iskuenergian suoraan eteenpäin. Jousen lailla toimiva pohja kuljettaa askeleesta syntyvän liike-energian rullaavasti kantapäästä päkiälle. ZigTech-kengät vähentävät tehokkaasti rasittumista jalan nivelissä ja lihaksissa, mahdollistaen pitkäkestoisen ja tehokkaan treenin. ZigTech-kengät ovat kuin energiajuoma jaloille.

- Pohjamuotoilu vähentää tehokkaasti rasittumista jalan nivelissä ja lihaksissa mahdollistaen pitkäkestoisen ja tehokkaan harjoittelun
- ZigNano on ZigTechin matalaprofiilisempi versio, joka soveltuu erityisesti pitkille juoksulenkeilleMelkoista markkinointipuhetta enkä osaa sanoa syntyykö askeleista iskuenergiaa joka vie suoraan eteenpäin tai ovatko nämä energiajuomaa kintuille. Noin 500 kilometriä olen näillä kuitenkin nyt juossut ja voin suositella lämpimästi. Alkujärkytys oli suuri, siirtyminen nike aireista näihin vei aikaa. Ensimmäiset lenkit zignanoilla oli kivuliaita ja lyhyitä. Pienillä totuttaumuslenkeillä ne kuitenkin istuivat koko ajan paremmin jalkoihin ja nyt tuntuisi oudolta juosta jollain muilla popoilla. Zigit ovat muuten myös suosittuja salikenkiä, ainakin salillani treenaavat ammattiurheilijat näyttävät turvautuvan usein näihin kenkiin.

Pohjien erikoisen rakenteen vuoksi kivien juuttuminen pohjan väleihin on pieni ongelma. Sanon pieni koska asfalttilenkeillä kiviä on vähän ja ne ovat niin pieniä etteivät ne jää väleihin. Soralenkeillä kiviä jää kiinni enemmän mutta ne eivät ole kertaakaan haitanneet. Vasta kun siirtyy soralta asfaltille alkaa ärsyttää kun kenkien pohjista kuuluu kilkatusta pohjaan jämähtäneiden kivien iskeytyessä asfalttiin.

 Ennen

Juoksin eilen 13 kilometrin lenkin sorapoluilla ja tässä ennen ja jälkeen kuvat pohjista. Lenkin saldona 10 kiveä, seitsemän toisessa ja kolme toisessa. Ei haitannut millään lailla. Jos haittaisi niin en varmasti olisi lähdössä näillä juoksemaan 42 kilometriä sorateillä.

 Jälkeen

Mennyt viikonloppu oli täynnä juoksemista. Lauantaina menimme pojan kanssa katsomaan viestijuoksun SM-kilpailuja, sieltä parkkipaikalle vaihtamaan lenkkikamat päälle ja 12 kilometriä metsässä. Eilen 13 kilometriä. Tänään kävin salilla, treenasin vähän myös jalkoja, huomenna vielä yksi pitkähkö lenkki ja sitten lepoa jaloille lauantaihin asti jolloin on se kisa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti