Vihdoin tällä viikolla pääsin testailemaan uusia tehotreenejä voimaharjoituksen päälle. Aiemmin olen soutanut vain 1000, 2000 tai 3000 metriä kerralla ja piiputtanut itseni paitsi vetämällä maksimivauhtia niin myös kymppisäädöllä.
Se tie on liian yksitoikkoinen ja johtanut umpikujaan. Se oli ihan hyvää treeniä kun otin tehoharjoituksia hyvin harvoin mutta nyt kun teen niitä enemmän niin myös soutuun on hyvä ottaa vaihtelua. Näissä uusissa soututreeneissä säädin tippuu puoliväliin, vitoselle, ja teen intervalleja. Maanantaina otin 4 x 250 metriä, huomenna 3 x 300 metriä. Kolmas ohjelmassa oleva harjoitus tulee olemaan 2 x 500 metriä.
Ensimmäinen huomio tuli siitä että en huomannut suurta eroa vitos- tai kymppisäädössä. Tottakai eroa on mutta paljon pienempi kuin oletin. Mietin jo pitäisikö jatkossa vedellä paljon pienemmälläkin numerolla. Aikoinaan sisäsoutubloggauksiini tuli erinomaisia kommentteja lajin harrastajilta ja selvisi että kovimmat tulokset tehdään yleensä hyvin alhaisella säätimen numerolla. Jos on kestävyysurheilijatyyppinen soutaja sopii paremmin alhainen numero ja jos on iso ja vahva niin isommat numerot. Eli jatkossa ykkönen silmään... :D
Heti ekan vedon jälkeen pisti potuttamaan todella pahasti. Muistelin että monet soutavat 500 metriä 1.30 minuuttiin mutta mulla meni kovassa 250 metrin vedossa 49 sekuntia.. Ehkä se siitä paranee, kyseessä oli kuitenkin eka kerta noin lyhyellä matkalla ja muulla kuin kymppisäädöllä. Seuraavat vedot otin iisimmin ja tunnustelin vähän millainen matka on kyseessä ja ajatkin tippuivat 53-58 sekunnin väliin. Ehdottomasti jatkossa 250 metrin vetojen aikojen pitää mennä 50-55 sekunnin väliin, mielellään 45-50 sekuntiin.
250 metriä on niin lyhyt matka että jokainen veto ratkaisee, huomasin että jos ekat 2-3 vetoa on vähänkin löysiä niin kiristämään ei enää juurikaan ehdi. Eli heti paukusta pitkä kova veto ja pumppaamaan täysillä!
Vetojen välissä nollasin laskurin ja merkkasin ajat ylös. Treenivihkoon kirjaan kaikkien vetojen ajat ja otan niistä tietokoneelle yhteenvetoon talteen aina hitaimman. Pyrin tekemään kaikki neljä vetoa yhtä kovina, jos ekat on liian nopeita niin vikat on hitaita ja tulos on huono. Soudun vetotreenini on siis yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki :)
Luulin että olisi iisimpää pitää taukoja lyhyiden vetojen välillä kuin ottaa vaikkapa 1000 metriä putkeen kovaa. No ei kyllä ollut. Jatkuva stop & go pisti piiputtamaan enemmän kuin intervallit muuten viime aikoina.
Tällä viikolla tulee kolme kovaa tehorääkkiä, kaksi concept2:lla ja yksi juoksuradalla. Tällaisia viikkoja en pysty tai halua tehdä kuin kerran kuukaudessa, yksi rääkki viikossa riittää muilla viikoilla.
Jos olisi aikaa ja intoa niin peruskestävyysharjoittelu soutulaitteella olisi erinomainen harjoitusmuoto. Mikko Salo, Jonne Koski ja muut kovat porilaiset crossfit-nimet ovat kertoneet soutavansa jopa 40-60 kilometriä viikossa! 50 kilometriä esimerkiksi 4.30min/km vauhdilla tarkoittaa 3 tuntia 45 minuuttia. Kova määrä soutua mutta jos harjoitustunteja pystyy ja haluaa tehdä paljon niin varmasti erinomaista peruskestävyyden ja pohjakunnon rakentamista.
Mulla olisi tosiaan edessä vielä ne kaksi rääkki-intervallia tälle viikolle. Toinen tänään illalla ja toinen huomenna aamulla. Maitohappoherkkua luvassa koko rahan edestä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti