perjantai 27. helmikuuta 2015

Ken on heistä kaikkein vahvin, ken on heistä tempaavin? - Painonnoston superkattaus.

Viime viikonloppuna käytiin painonnoston kotimainen ykköskisa eli SM-kilpailut Tampereella. Puitteet oli komeat, Tampereen Urheilu- ja messukeskus eli monille tutummin Pirkkahalli on urheilijoiden mekka ja eri lajien harrastajia pörrää paikalla päivästä toiseen aamusta iltaan. Painonnoston kanssa samanaikaisesti kilpailtiin viereisessä hallissa yleisurheilun SM-kisoissa joten eri lajien harrastajia, seuraväkeä ja muita urheilun seuraajia riitti. Painoja nosteltiin D-hallissa joka vetää auditoriotyyppisenä ratkaisuna noin 500 katsojaa ja parhaimmillaan se oli aivan täynnä. Harvoin kotimaisissa kisoissa nostajat pääsevät näin ison yleisön eteen mikä on erinomainen juttu, tunnelma oli hieno ja huomasi että perinteisen olympialajin arvostus on varmasti korkeammalla kuin pitkään aikaan.

Kuva Painonnostoliiton fb
Lajin nousun näki hyvin myös siinä kaikkein tärkeimmässä eli tulostasossa. Urheilullisesti painonnoston SM-kisat 2015 olivat erinomaiset. Nostajien kokonaistasoa saa mielestäni parhaiten arvioitua kun katsoo heidän sinclair-pisteitään eli kilpailijan painoon suhteutettua yhteistulosta. Omasta mielestäni hyvää kansallista tasoa on yli 200 pisteen tulos naisilla ja yli 300 pisteen tulos miehillä. Jos laskin oikein niin viime vuonna tuolle tasolle ylsi 11 naisnostajaa ja nyt 13. Miesten puolella viime vuonna yli 300 pojoa keräsi 21 miestä ja nyt peräti 28! Huipputuloksia, yli 250 tai 350 pisteen tuloksia nähdään lähinnä maajoukkuenostajilta joiden vire ja into nostaa isoja rautoja kesken EM-kisoihin valmistavan kauden on aina arvoitus. Viime vuonna tuollaisen tuloksen nosti vain Meri Ilmarinen, nyt myös Anna Everi ja Jenni Puputti. Miesten puolella Eero Retulaisella oli ongelmia olkapään kanssa ja hän otti varovasti vain mestaruuden tuoneet raudat, Miika Antti-Roiko jätti puolestaan kisat kokonaan väliin palattuaan juuri hetkeä aiemmin Thaimaan harjoitusleiriltä. Teemu Roininen teki superissa 355 pistettä ja Milko Tokola 85-kiloisissa 373 pistettä.

Tosi kovia ja tasaisia sarjoja oli useita. Miehet nostivat lauantaina ja näin muutamia ensimmäisiä tempauksia lukuunottamatta kaikkien sarjojen kaikki nostot. Katsomo oli aivan täynnä erityisesti 77- ja 85-kiloisten aikana ja ne olivatkin tosi kovaa seurattavaa. Esimerkiksi tuossa seiskaseiskassa sai viime vuonna tempauksessa kultaa 116 kilolla mutta nyt sillä ei saanut minkäänlaista mitalia! Sama juttu yhteistuloksessa.

Milko Tokola kerää huomiota kotimaan kisoissa ja monia kiinnostaa juuri hänen sarjansa 85-kiloa. Siinäkin taso oli noussut, kun viime vuonna Toni Grönman otti pronssia 260 kilon nostoilla niin saman miehen 265kg riitti täällä kertaa vain viidenteen sijaan.

200 kilon työntörautoja ei ikävä kyllä tällä kertaa nähty. Toivotaan että superin vahva mies, Lempäälän Teemu Roininen ottaa Georgian EM-kisoissa huhtikuussa mielellään reilusti yli kahdensadan raudat hyväksytysti ylös.

Naisten sarjoista ehdin katsomaan vain vajaa puolet, 11 tuntia painonnoston katsomista kahdessa päivässä oli varmasti ihan tarpeeksi :) Toisaalta se on niin mielenkiintoista seurattavaa että ajankulua ei edes huomannut eikä tullut mieleenkään katsella kelloa.

Heti alimmassa painoluokassa, 48 kiloisissa CrossFit Oulun uusi SM-tason nostaja otti hyvät raudat 53+70 kiloa. Kevyimmissä luokissa nähdään usein hyvin nuoria nostajia, aikuisten SM-kisoissakin esimerkiksi 14-15 vuotiaita mutta onneksi tällä kertaa mukana oli tasoa nostamassa myös vähän vanhempia harrastajia. Minusta on tosi hyvä asia ettei SM-kisoissa oteta mitalia noin 100 kilon yhteistuloksella yhtään missään painoluokassa.

53-kiloisissa Pauliina Utoslahti on noussut hienosti kirittämään Sini Kukkosta, tällä kertaa Pauliina vei tempauksen kullan ja Sini työnnön ja yhteistuloksen mestaruuden.

Painon kanssa taktikointi on oma taiteenlajinsa ja moni miettii tarkkaan mihin painoluokkaan osallistuu. Aiempina vuosina Anna Everin hallitsemaa 63-kilon luokkaa on jopa vältelty mutta nyt siitä tuli todella kovatasoinen. Tuloksella jolla 69-kiloisissa otettiin pronssia olisi jäänyt 63-kiloisissa viidenneksi! Tämä kertoo myös siitä miten kirjava taso naisten sarjoissa kotimaisella tasolla on, tulostason pitäisi ehdottomasti nousta kun painoluokka nousee mutta näin ei ikävä kyllä läheskään aina ole.

Kisat lähetettiin nettistriiminä ja kisat voi katsella kokonaisuudessa jälkikäteenkin. Ei muuta kuin sopivasti evästä ja tsiigaamaan, lähetysten kesto on yhteensä noin 15 tuntia :D Molempien videoiden alussa näkyy ennen kisanostoja ollutta ohjelmaa kuten juniorien nostoja.



Esimerkiksi kohdasta 3 tuntia ja 11 minuuttia näkyy sarjan 77-kiloa työntöjä 140 kilosta ylöspäin ja kohdasta 4 tuntia 20 minuuttia näkyy yli 120 kilon tempauksia sarjoista 85- ja 94-kiloa.



Heitetään tästäkin joitain täkyjä, 49 minuutin kohdilta alkaa näkyä alle 53 kiloa painavien naisten yli 60 kilon tempauksia. Kohdasta 4 tuntia 59 minuuttia tankoon on lastattu työntörautaa 80+ kiloa alle 63 kiloisille.


Nämä oli nyt kolmannet painonnoston SM-kisat joissa olen ollut katsojana, viime vuosilta väliin on jäänyt 2013 jolloin kisat olivat kaukana Kalajoella. Erilaisia olosuhteita on tullut nähtyä ja Tampereella oli yleisön osalta mielestäni erinomainen tilanne kun katsomo oli paitsi iso niin myös nouseva. Ongelma lähes kaikissa kisoissa Suomessa on tulostaulu eli käytännössä videotykillä seinään läsäytetty pöytäkirja. Tampereellakin piti istu alimmilla riveillä ja lähellä seinää jotta kilpailun tilannetta pystyi kunnolla seuraamaan.

Meidän seura järjestää SM-kisat ensi vuonna ja Tampereella katselimmekin vähän mihin asioihin haluamme panostaa ja miten tehdä kisoista entistäkin paremmat. SM-kisoissa tarvitaan paljon väkeä erilaisista toimitsijoista levynvaihtajiin ja pyrin itsekin olemaan koko ajan aktiivisemmin mukana. Meidän seura on Suomen aktiivisin painonnostoseura, se järjestää mm. joka kuukausi kansallisen tason kilpailut. Myös isompia kansallisia kisoja on pari kertaa vuodessa, tänä keväänä mm. nuorten SM-kisat ja loppuvuodesta seurajoukkueiden SM-kilpailut.

Aloitin oman toimitsijan urani eilen salikisoissa. Olin ekaa kertaa punnitsemassa kilpailijoita ja pitämässä kilpailupöytäkirjaa, mukavaa puuhaa joka sopii mulle hyvin. Nostajia oli vajaa parikymmentä joten oli helppoa olla koko ajan tilanteen tasalla kun esimerkiksi taktisia korotuksia ei tällä tasolla käytännössä tehdä.

SM-kisoissa mukana olleet nostajat huilasivat mutta kovan tason tekijöitä näkyi kisoissa kuten aina. Keskituomarina oli neljästi olympialaisissa nostanut Jouni Grönman ja kisaamaankin ilmestyi mielenkiintoinen legenda. Ensimmäiseksi vaa'alle nimittäin saapui vuoden 1984 Los Angelesin olympialaisissa nostanut 70-ja 80-lukujen nostajasuuruus Uolevi Kahelin! Nimi oli heti tuttu vanhoista lajin historiikeista. Uolevi kertoi innostuneensa treenaamaan syksyllä Rovaniemellä järjestetettäviin mastersien MM-kisoihin. Hän valitteli että on kovin kankeassa kunnossa eikä kyykyt oikein onnistu mutta siitä huolimatta hän nakutti kisassa raakana vakuuttavasti 66 kilon tempauksen ja 88 kilon työnnön! Todella kovia tuloksia 65-vuotiaalta alle 62-kiloa painavalta mieheltä. Tuo työntö on itse asiassa uusi ikä- ja painoluokan suomenennätys, edellinen ennätys oli ollut voimassa peräti 15 vuotta.

Aika ikimuistoiset kisat toimitsijan urani alkajaisiksi ja mikäs sen hienompaa kuin kirjata pöytäkirjaan heti maininta SE!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti