perjantai 26. syyskuuta 2014

Kreikkalaiset pidot eli 246 raastavaa kilometriä Ateenasta Spartaan.

Noin 2500 vuotta sitten kreikkalainen aktiiviliikkuja Feidippides asetteli parhaita sandaaleitaan jalkoihinsa. Hänelle oli annettu tehtäväksi kipaista Ateenasta Spartaan hakemaan apuvoimia taistelussa Persiaa vastaan. Taivalta olisi edessä peräti 246 kilometrin verran. Tarina kertoo miehen olleen perillä jo seuraavana päivänä mutta ikävä kyllä tietoa keskisykkeistä tai kilometrivauhdeista minulta ei löydy.

Syksyllä 1982 joukko Britannian kuninkaallisten ilmavoimien herrasmiehiä ja muita upseereja ryhtyivät makustelemaan tarinan todenperäisyyttä. Olisiko se oikeasti mahdollista? Lopulta viisi miestä yritti urotekoa ja kolme heistä myös pääsi perille, John Scholtens parhaana ajassa 34 tuntia 30 minuuttia. Myös kaksi muuta Johnia, Foden ja McCarthy olivat perillä Spartassa alle 40 tunnissa eli seuraavan illan kuluessa. Siis seuraavana päivänä kuten taru kertoo!

Vuodesta 1983 lähtien onkin järjestetty Spartathlon, 246 kilometrin juoksu Ateenasta Spartaan läpi Kreikan helteisen maaseudun ja armottomien mäkien. Feidippides muuten juoksi myöhemmin myös erään reilun 40 kilometrin matkan Marathonista Ateenaan kun piti viedä sanaa siitä että peijakkaat persialaiset oli vihdoin lyöty. Arvaattekin varmaan mikä juoksumatka on nimetty tuon lenkin innoittamana.

Feidippidesin perintöä vaalii tänään alkaneessa Spartathlonissa jälleen joukko maailman kovimpia ultrajuoksijoita. Kisaan saa luvan ilmoittautua jos on esimerkiksi juossut 100 kilometriä alle 10 tuntiin 30 minuuttiin tai vaikkapa yli 180 kilometriä 24 tunnissa. Aamulla kello 7 Akropolis-kukkulalta lähti matkaan yli 350 juoksijaa joista peräti 13 on suomalaisia.

Reitin korkeuserot sekä tärkeimpien checkpointien takarajat
Jotta juoksu ei olisi turhan helppo, matka on jaettu 74 huolto- ja tarkistuspisteeseen. Jokaisella pisteellä on aikaraja ja jos et ole paikalla ajoissa, joudut keskeyttämään. Spartassa tulee olla perillä 36 tunnissa.

Kisa on erittäin rankka, näin maallikkona haasteen suuruutta on vaikea edes käsittää. Jotain kertoo mm. se että nesteitä kuluu matkan aikana noin litra tunnissa eli jopa 30-40 litraa juoksumatkan aikana! Keli voi olla kreikkalaiseen tapaan paahtavan helteinen mutta tänä vuonna mennään hieman viileämmissä olosuhteissa ja sadettakin on luvassa.

Osallistujalista on jälleen kerran todella mielenkiintoinen, mukana on mm. loistavan inspiroivan Ultramaratoonari-kirjan takana oleva Dean Karnazes. Naisista nostaisin esiin vaikkapa Espoon Endurance24-kisassa vuosi toisensa jälkeen kärkipaikan valloittaneen Sumie Inagakin joka on voittanut myös Spartathlonin kahdesti.

Suomalaisten poppoo on timantin kova. Janne Klasila on juossut 100 kilometriä aikaan 7:27 ja 24 tunnissa hurjat 240 kilometriä. Klasilan tavoin myös Jari Tompolla on hyvänä päivänä mahdollisuudet taistella kärkisijoituksista, Tomppo on juossut parhaimmillaan 24 tunnissa peräti 252 kilometriä ja 48 tunnissa 373 kilometriä!

Naisia on mukana kolme joista erityisesti Noora Honkalan suoritus kiinnostaa. Parikymppinen Noora vaihtoi muutama vuosi sitten jalkapallon ultrajuoksuun ja on edistynyt komeaa vauhtia. Hänen valmentajaan toimii Seppo Leinonen joka on selättänyt Spartathlonin peräti viisitoista kertaa.

Mukana on monenlaista yrittäjää, esimerkiksi tanskalainen Claus Rasmussen joka on ilmoittanut yrittävänsä juosta Feidippideksen tapaan koko matkan sandaaleissa!

Spartathlonia voi seurata tapahtuman kotisivujen kautta osoitteessa www.spartathlon.gr , mutta ainakin tällä hetkellä sivu on aivan tukossa ja livetuloksia väliaikapisteistä pääsee selaamaan vain ajoittain. Paremmin toimii Advenduren seuranta, siellä on myös kuvia ym. materiaalia jota päivitetään koko ajan.

Janne Klasilan ja Jari Tompon ennakkomietteitä kisasta voi lukea Kestävyysurheilu.fi-sivuston haastattelusta . Jari kirjoittaa myös mainiota blogia Ultrajuoksua ja muuta kestävyysurheilua.

Tällaiseen tapahtumaan pitää valmistautua ihan eri pieteetillä kuin pienempiin kekkereihin, Marko Forsellin blogissa käy ilmi mm. miten huoltoon pitää varautua: Matkalla Spartaan: Spartathlon valmisteluja.

Jos ja kun tapahtuman omat kotisivut eivät suostu latautumaan niin Juoksufoorumin keskustelu Spartathlon 2014 on hyvä kiintopiste. Sinne ilmestyy kommentteja paikan päältä ja muutenkin erittäin mielenkiintoista keskustelua niin suomalaisten kuin muidenkin etenemisestä. Wikipediassa on puolestaan kattava paketti mm. aiempien vuosien voittajia ja kaikkien aikojen parhaita aikoja reitiltä.

Ultrajuoksuseura Endurancen tietopaketti kisasta on huikeaa luettavaa:

Virallisessa ohjelmassa voi olla kaikenlaista kiertoajelua tms. turistiohjelmaa, mutta niitä ei välttämättä oikeasti järjestetä. Myös oikeasti järjestettävien tilaisuuksien kellonajat ja paikat ovat yleensä epäselviä. Epäselvistä asioista kannattaa kysellä kokeneilta spartathlonisteilta. Joissain tapauksissa myös kisajärjestelyihin osallistuvat kreikkalaiset saattavat tietää joistain asioista, mutta sen varaan ei kannata laskea.

Varma tieto on että kisa alkaa klo 7 perjantai-aamuna Akropolis-kukkulalta, muihin "faktoihin" kannattaa suhtautua varauksella. On syytä omaksua rennon välimerellinen asenne ja välttää panikointia.

Elekielellä useimmat asiat selviävät, ja monimutkaisempia juttuja varten voit pyytää ennen kisaa kielikoulutusta Suomen hitaimmalta. Turistisanastoista ei nimittäin löydy suoraan kreikannoksia todennäköisesti tarvittavista fraaseista kuten "xxx:ni ovat hiertyneet ja zzz:ni on tulessa, voitko auttaa?" tai "Sopiiko että oksennan tähän huoltopöydälle, nyt?"

Akropolis-kukkulalle paskantamista on ehkä syytä välttää. Jos hätä on suuri, jo reilun 10 km hölkyttelyn jälkeen löytyy suojaisia metsiköitä tien varrelta.   

:-D Näin kokeneet spartathlonistit opastavat tulokkaita. Jutut koonnut Esa Nurkka on tänäkin vuonna kisassa mukana, hänen oma bloginsa löytyy osoitteesta http://spartathlonitis.blogspot.fi/ .

Tätä kirjoittaessani on perjantain iltapäivä joten kisaa on takana noin 9 tuntia. Klasila ja Tomppo ovat odotetusti suomalaisista kovimmassa vauhdissa. Kisoja on vaikea analysoida tarkemmin ellei näe kuin väliajat mutta sijoitukset kertovat ultrajuoksussa paljon: jos sijoitukset putoavat tasaisesti jokaisella väliaikapisteellä juoksija on todennäköisesti ongelmissa. Järkevällä aikataululla etenevä ultraaja yleensä nostaa sijoitustaan pikku hiljaa pitkin kisaa - aivan terävimmässä kärjessä tämä ei tosin välttämättä päde kun revitellään todella kovaa alusta loppuun.

Hellas Canissa 81 kilometrin kohdalla Klasila oli ajassa 7:09, Tomppo 7:23. Nopeasti kaivoin arkistoistani että esimerkiksi Marko Forsell olisi ollut siellä viime vuonna ajassa 8:40 ja nyt 11 minuuttia nopeammin. Suomalaiset etenevät todella viisaasti yhdessä pieninä porukoina, 13 hengen "maajoukkueella" saadaankin jo kasaan monta eri vauhtia etenevää ryhmää joissa voi vuorotella vetovastuuta ja höpötellä ajankuluksi.

Lauantain aikana nähdään kuka lopulta voittaa ja moniko suomalainen pääsee suutelemaan Spartassa Kuningas Leonidaksen patsaan varpaita kuten tapaan kuuluu. Toivottavasti jokainen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti