tiistai 3. maaliskuuta 2015

CrossFit Open 2015 - jotain uutta, jotain vanhaa.

Crossfitin maailmanlaajuiset mestaruuskisat eli Gamesit alkoivat viime viikolla ensimmäisen Open-vaiheen lajin julkistamisen myötä. Viisiviikkoinen Open vaihe päättyy maalis-huhtikuun vaihteessa, sen jälkeen eri alueiden parhaat kohtaavat toukokuussa Regionals-kilpailuissa ja lopulta itse Crossfit Gamesit järjestetään maailman terävimmälle kärjelle kesällä Kaliforniassa.

Kisaan on tullut tänä vuonna enemmän muutoksia kuin koskaan aiemmin. Käyn läpi tässä Open-vaiheen tärkeimpiä muutoksia.

Aiemmin viisi Open-karsintalajia on ollut kaikille osallistujille samat, vain vanhemmat masters-ikäryhmät ovat tehneet helpotetut lajit. Nyt kuka tahansa osallistuja voi valita tekeekö karsintalajit virallisilla karsintapainoilla (rx'd) vai helpotetusti (scaled). Skaalattuja lajeja tekevät eivät tietenkään voi päästä kilpailemaan seuraavissa vaiheissa. Ideana on antaa myös vasta-alkajille sekä niille joille jotkut liikkeet tuottavat vaikeuksia suorittaa karsintalajit. Aiemmin osa harrastajista on pettynyt kun kilpailumaksun jälkeen on julkistettu laji jota he eivät pysty tekemään.

Masters-ikäryhmät ovat olleet mukana jo useamman vuoden mutta nyt on myös junioreille omat sarjat ikäryhmissä 14-15 ja 16-17.

Openista parhaat selviytyvät alueellisiin karsintoihin, regionalseihin, joita vielä viime vuonna oli 17 kappaletta jaettuna Amerikan eri alueisiin sekä maanosiin. Nyt eri alueita on yhdistelty ja regionals-kilpailuja on enää kahdeksan. Euroopan osalta muutos tarkoittaa sitä että Tanskan toukokuisessa regionals-tapahtumassa on mukana myös Afrikan parhaat crossfittaajat. Samalla seula tiukentuu, eurooppalaisia naisia ja miehiä oli aiemmin mukana 48, nyt 30. Afrikkalaisten kilpailijoiden määrä putoaa tuosta 48 vaivaiseen kymmeneen. Joissakin maanosissa harrastajia on paljon vähemmän kuin toisissa ja myös kilpailijoiden taso on selvästi heikompi. Toisaalta aiemmin Afrikasta pääsi itse Gameseihin aiemin vain yksi nainen ja yksi mies, nyt kun jokaisesta karsintakisasta viisi parasta lähtee Kaliforniaan niin teoriassa sinne voisi mennä ennätysmäärä afrikkalaisia. Oikeasti tuskin menee mutta olisihan se hienoa jos edes muutama nainen tai mies pystyisi pistämään eurooppalaiset koville. Kaliforniassa mantereen kilpailijat ovat jääneet yleensä viimeisille sijoille.

Ensimmäistä kertaa CrossFit inc. on myös ilmoittanut että Open-vaiheessa ratkaistaan jokaisen maan crossfit-mestari. Crossfit Winter Warillahan ei ole virallista statusta myöntää mestaruuksia ja siksi puhutaan epävirallisista suomenmestaruuksista. Jatkossa tunnetaan siis sekä epävirallisia että virallisia suomenmestareita. Vähän hölmöä mutta käytäntö johtuu pelkästään siitä että crossfit ei ole perinteinen urheilulaji vaan tavaramerkki.

Unohtuikohan joku tärkeä muutos? Jos niin kävi niin heittäkää kommenttia niin pyöritellään niitä sitten lisää tulevissa kirjoituksissa.

Eka laji julkaistiin siis viime viikolla ja kaikkien kilpailijoiden tulosten pitäisi jo olla tietokannassa osoitteessa http://games.crossfit.com/leaderboard

Ensimmäisen lajin julkistamisvideo näkyy tästä:Mainio kaksiosainen avauslaji jossa mukana crossfitin perusliikkeitä.

Ekassa lajissa 9 minuutissa
15 x toes-to-bar
10 x maastaveto
5 x tempaus

Niin monta kierrosta kuin ehtii. Mavet ja tempaukset tehdään samoilla painoilla, miehillä 52 kiloa ja naisilla 34 kiloa. Skaalattuina sekä masterseilla ja junnuilla vieläkin kevyemmät painot.

Tämän lajin jälkeen on kuusi minuuttia aikaa tehdä maksimipainoilla työntö. Mitään lepotaukoa ei ole.

Leaderboard ei oikein toimi, erilaisia virheilmoituksia pukkaa kun koittaa klikkailla tarkempia tietoja. Euroopan sadan parhaan joukosta sain kuitenkin poimittua seuraavat suomalaiset:

15. Saara Laaksonen
25. Sanna Venäläinen
37. Heidi Horelli
100. Elina Pohjonen

3. Jonne Koski
48. Jussi Mutikainen
53. Mikko Ojala
55. Joosua Eskelinen
68. Aleksi Hakunti

Maailman kärkitulos työnnössä oli muuten älytön 190 kiloa! Piti ihan guugletella millainen crossfittaaja työntää tuollaiset raudat ja ilmeisesti kyseessä on Oseanian mestaruuskisoissakin nostanut uusi-seelantilainen painonnostaja. No ilmankos. Naisten listalla on pakko olla virhe, en todellakaan usko että Michelle Spinnato on työntänyt yli 160 kiloa :D

Jonne Koski ja nippu muita Euroopan kärkinimiä tekivät oman karsintasuorituksensa Mallorcalla, video löytyy tästä:Jonnella musta t-paita ja punaiset shortsit. Komean näköistä menoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti