maanantai 8. syyskuuta 2014

Kilpapainonnostoa harvinaisen läheltä.

Viikonloppu oli jälleen kerran täynnä urheilua. Yksi kohokohdista oli painonnoston Etelä-Suomen mestaruuskisat joiden katsomoon käppäilin lauantaiaamuna hyvissä ajoin. Tarkoitus oli seurata nostoja niin pitkään kuin ehtisin, illaksi olin lähdössä Tampereelle futiksen pariin.

En ehtinyt kauaakaan olla paikalla kun multa tultiin kysymään ehtisinkö tulla levynvaihtajaksi. Siis lavalle kuormaamaan tankoja kilpailijoita varten. No mikä ettei, ei muuta kuin vaihtamaan meidän seuran kamppeet päälle ja hommiin.

Hälytys tuli kyllä täysin puuntakaa. En ole ollut levynvaihtajana edes pienissä salikisoissa ja nyt tuli mahdollisuus toimia kansallisen tason kovissa karkeloissa.

Levynvaihtaminen on hyvin pitkälti matematiikkaa. Kisoissa oli mukana yksi 8-vuotias nostaja jolla oli käytössä kahdeksan kilon tanko, naisilla 15 kilon tanko ja miehillä 20 kilon tanko. Jokaisen noston jälkeen pitäisi mahdollisimman nopeasti kuormata seuraava paino ja häipyä lavalta.

Meitä oli aluksi neljä vaihtajaa, myöhemmin kolme. Homma lähti pienen alkukankeuden jälkeen toimimaan yllättävän hyvin. Kuuluttaja ilmoitti seuraavan painon, tsekkasin sen melkein aina vielä varmuudeksi valotaululta, laskin miten kuormausta pitää korottaa, otettiin levyjä pois jos piti vaihtaa jonkun kiekon tilalle isompi ja tarkistettiin lukot. Naisten tankoa oli helppo kuormata, 15 kilon tanko ja molemmissa päissä 2.5 kilon lukot joten runkona oli aina tuttu kakskymppiä. Naisia ja tyttöjä oli mukana 19 joten nostoja tuli lähes 120. Korotukset olivat kuitenkin pieniä joten oli todella nopeaa vaihtaa vaikkapa 1 kilon levyjen tilalle 1.5 tai 2 kilon kiekot. Vaikka korotusta ei tulisikaan ja paino pysyisi samana niin lukot tuli tarkistaa ja kiristää jokaisen noston jälkeen ja siirtää tanko takaisin keskelle lavaa.

Olen katsonut niin monta tuhatta kisanostoa niin livenä kuin telkkarista että pääpiirteittäin kuormaamisen säännöt ovat tutut vaikka lajia en ole pitkään harrastanutkaan. Tiesin esimerkiksi että 2.5 kilon kiekot ja sitä isommat tulisi laittaa aina lukkojen sisäpuolelle, sitä pienemmät laitetaan lukkojen ulkopuolelle. Tai vaikkapa sen että tankoon kuormataan aina mahdollisimman vähän kiekkoja eikä siis esimerkiksi niin että tangossa olisi sekä kympin että vitosen kiekot vaan ne korvataan yhdellä 15 kilon levyllä.

Aluksi piti olla todella skarppina ja nostot menivät vähän ohi kun mietti jo tulevia mahdollisia korotuksia mutta nopeasti homma alkoi sujua niin hyvin että sai seurattua itse kisaakin. Tuntui hienolta nähdä todella kovia nostoja: Suvi Talasterä teki jälleen kerran 15-vuotiaiden suomenennätyksiä tempaamalla 69 kiloa ja työntämällä 83 kiloa. Jäätäviä tuloksia alle 60-kiloiselta nuorelta tytöltä! Samassa sarjassa arvokisanostaja Jenni Puputti otti voiton 76 kilon tempauksella ja 91 kilon työnnöllä ja hopealle tuli crossfit-kisoistakin tuttu Saara Leskinen, tempaus 71 kiloa ja työntö 86 kiloa. Saaran nostot olivat teknisesti erittäin hyviä, vasta parin vuoden lajiharjoittelu ja nuori ikä lupaavat tulevaisuudelta kovia rautoja.

Suomen tämän hetken ykkösnaisnostaja Anna Everi oli punnituksessa reilut 800 grammaa liian painava omaan sarjaansa eli 63-kiloisiin mutta kotimaassa päihittäjää ei löydy myöskään 69 kiloisten sarjasta. Oli hienoa olla kuormaamassa tankoon tempauksessa 88 kiloa ja työnnössä 109 kiloa eli Annan uudet komeat omat ennätysraudat! Yhteistulos 197 kiloa on jo todella lähellä maagista 200 kilon rajaa, josko marraskuun Kazakstanin MM-kisoissa nuo raudat napsahtaisivat kohdilleen?

Kello kävi tiuhaan tahtiin enkä ikävä kyllä ehtinyt olemaan vaihtamassa levyjä miesten kilpailun loppuun asti. Neljä tuntia tuli omaksi työrupeamakseni ja täytyy myöntää että touhu oli erittäin mukavaa, mieluummin katson kisoja metrin päästä katsomon sijaan. Hankalinta oli vaihto naisten tangosta miesten tankoon. Kun oli kolme tuntia kuormannut 15 kilon tankoa niin 20 kilon tanko tuntui ihan omituiselta ja painojen vaihtaminen muuttui aikalailla arpomiseksi mutta tuomareiden avustuksella homma meni tietysti lopulta aina oikein. Korotukset olivat välillä isoja ja pyrin ennakoimaan sitä mm. laskemalla valmiiksi miten erään nostajan 117 kilon avauspaino saataisiin nopeimmin kasaan. No, se tilanne tulikin aika nopeasti ja korotus oli lähes 20 kilon verran, pää tyhjeni ja se mun erinomaisesti laskettu kuormaus katosi päästä kokonaan :D

Päivän lopuksi levynvaihtajat olivat saaneet kuormata huikeat 200 kiloa tankoon mutta superraskaan sarjan Teemu Roinisen tulokseksi jäi tällä kertaa 197 kiloa. Komea määrä kiekkoja on siinäkin! Kolme punaista 25 kilon kiekkoa molemmissa päissä ja vielä lisänä kahdet kympin ja kahdet 2.5 kilon kiekot. Siinä tankokin jo taipuu!


Naisten kisan aikana katsojia oli ihan mukavasti mutta ikävä kyllä miesten nostoja seurasi hyvin vähän ihmisiä, ainakin siinä vaiheessa kun itse lähdin. Harmi. Crossfit on tuonut lajiin mukaan paljon uutta verta niin seuroihin harrastajiksi, kilpailijoiksi kuin katsojienkin joukkoon mutta crossfit-kisojen yleisömassoista ollaan kaukana. Parkanon SM-kisoissa keväällä ja Noormarkun suomen cupin finaalissa viime joulukuussa oli kyllä mukavasti väkeä joten markkinoinnistakin riippuu tietysti paljon.


Painonnostokisoista luikin nopeasti kotiin syömään ja lähdin kohti Tamperetta ja kenties Suomen komeinta futisstadionia. Tammelan kenttä hämärtyvässä syysillassa on todella kaunis ja tunnelmallinen paikka katsoa jalkapalloa.

Eilen kruunasin sporttiviikonlopun ja kävin sunnuntain ratoksi juoksemassa reilut 17 kilometriä ja testailin tulevia maratoneväitä. Niistä voisin kirjoittaa myöhemmin tällä viikolla, samoin tuosta lenkistä ja maagisista kilometrilukemista jotka pyörähtivät mittariin.

Tässä työnteon ja bloggaamisen lomassa pyörii reilun 6 tunnin tallenne painonnostokisoista. Pitänee katsoa se pariinkin kertaan, ensin analysoida nostot ja sen jälkeen levynvaihtajien touhut? ;)

4 kommenttia:

  1. Maratoneväsjuttu kiinnostaa!

    Samaa mieltä Tammelan kentästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että kiinnostaa, veikkaan että ehdin kirjoittaa aiheesta huomenna tai joka tapauksessa viimeistään myöhemmin tällä viikolla.

      Tampere ei ole pelkkä kiekkokaupunki ja Tammela on siitä oiva esimerkki, monta hienoa iltapäivää ja iltaa on siellä vietetty lopputuloksesta huolimatta :)

      Poista
  2. Vähänkö siistiä! (Mä olen ollut pari päivää teinien kanssa tekemisissä, kaikki teinix-sanat tarttunut yhä tiiviimmin :D)
    Painojen vaihtelu ja lisäys on yllättävän vaativaa hommaa joskus itsellekin, saati sitten noin "paineen" alla. Leokojako noissa kisoissa käytettiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytettiin Eleikoja. Nimenomaan toi paine oli sellainen että olis voinut olla vielä isommissa kisoissa helisemässä mutta monet nostajat oli tuttuja ja samoin tuomarit niin aika helppoahan niitä oli pyöritellä. Nyt kun tota on tehnyt niin jatkossa on helpompi valmistautua ja laskeskella valmiiksi rajoja milloin otetaan vaikkapa 25 kilon kiekot esiin eli 75 kilossa, 125 kilossa ja 175 kilossa.

      Poista