keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Hyvät eväät, parempi matka - myös maratonilla.

Mielestäni sellaista mikä toimii ei kannata muuttaa. Tämä pätee varmaan aika monessa asiassa elämässä mutta erityisesti tämän blogin aihepiirissa eli harjoittelussa. Jos juoksu sujuu ilman vaivoja niin en missään nimessä lähtisi esimerkiksi muuttamaan askellusta vaikka joku guru sanoisi että se on vääränlaista. Oikea tapa on se mikä toimii itse kullakin.

Tällä samalla meiningillä lähestyn myös ensi kuun maratonia. Viime syksynä jaksoin juosta koko matkan hyvin kevyesti ilman ongelmia joten päätin ottaa samat eväät käyttöön tälläkin kertaa.


Viime kerralla mussutin matkan aikana Maximin energiageelejä ja proteiinipatukoita. Samat aikeet ovat tälläkin kertaa, patukat ovat tosin vaihtuneet Fastin tuotteisiin.

En löytänyt kaupasta enää Maximin isoa mansikkageeliä jota olen aiemmin käyttänyt. Ehkä sen valmistus on lopetettu? Sehän oli todella tuimaa kamaa eikä monikaan pystynyt sitä käyttämään. Sen maku oli äärimmäisen makea ja imelä mansikkaesanssi joka toi mieleen jonkun mansikan makuisen lääkkeen lapsuudesta.

Nyt makuja oli tarjolla paria erilaista joista muistaakseni appelsiiniin oli lisätty kofeiinia. En käytä koskaan kofeiinia joten skippasin sen, turha ottaa riskejä uusien juttujen kanssa. Sitruunassa ei ole mitään erikoista joten päädyin siihen.

Testasin tätä ekaa kertaa sunnuntain pitkiksellä ja maku oli mun mielestä hyvä, varmaankin monille helpommin lähestyttävä kuin se mansikka. Mansikkakin putosi mulle ihan hyvin, meni sujuvasti alas eikä koskaan pyrkinyt takaisin ylös. Tästä sitruunasta tulee mieleen joku överisti makeututtu sitruunalimppari. Geelithän ovat maultaan ja koostumukseltaan kuin jotain makusiirappia jolla voisi maustaa ja makeuttaa ison satsin jotain nestettä. Eihän näitä maun vuoksi käytetä vaan siksi että energiaa saa isoja määriä helposti ja toimivassa muodossa elimistön käyttöön.

 Itse tykkään käyttää mieluummin näitä isoja geelejä, tarvitsisin esimerkiksi maratonille viisi pientä geeliä jotta saisin niistä yhtä paljon energiaa kuin kahdesta isosta. Turhia ylimääräisiä pakkauksia. Geelin takana lukee että siinä on kolme annosta ja olen niitä kolmessa osassa käyttänytkin mutta mikäänhän ei estä ottamasta isompaa tai pienempää annosta - testamaallahan se selviää miten oma pötsi näitä sietää. Esimerkiksi tuolla sunnuntain 17 kilometrin lenkillä otin ekan annoksen 4 kilometrin kohdalla, toisen 7 kilometrin kohdalla ja viimeisen 14 kilometrin paikkeilla.

Yksi 100 gramman geeli sisältää 250 kaloria. Otan näitä maratonille mukaan kaksi kappaletta eli niistä saa yhteensä 500 kaloria. Proteiinipatukoita otan mukaan myös kaksi, yhdessä on 195 kaloria ja 19 grammaa proteiinia joten niistä kertyy pottiin 390 kaloria ja vajaa 40 grammaa proteiinia. Kahdessa geelissä ja kahdessa patukassa on yhteensä noin 1000 kaloria.

Erään laskurin mukaan kulutan maratonilla 3000-3500 kaloria. Viime syksyn perusteella riittää että siitä saa katettua kisan aikana noin kolmanneksen (eli juuri tuon tuhat kaloria) niin energiaa piisaa maaliviivalle asti, mitään isompaa seinää ei nouse eteen ja myös kisan jälkeen on aika freesi ja jaksava olo.

Tulen juomaan juoksun aikana tälläkin kerralla pelkkää vettä, geelien ja patukoiden alas kulauttaminen jollain urheilujuomalla kuulostaa jo aika tuimalta yhdistelmältä! :D

4 kommenttia:

 1. Kiitos laskurivinkistä. Tästä oli muutenkin apua, olen niin alussa vasta vähän tavoitteellisemmassa juoksussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo laskuri on aika pätevä, usein näissä nettilaskureissa kalorinkulutus on hyvin summittaista kun voi valita vain esimerkiksi kävelyn, hölkän tai juoksun eikä juoksunopeutta. Eiväthän nämä tietenkään koskaan vedä vertoja sykemittareille koska eri kuntoiset juoksijat kipittävät vaikkapa 6 minuutin kilometrejä aivan eri sykkeillä.

   Jos olet lähdössä johonkin juoksutapahtumaan niin muista aloittaa eväisiin totuttelu mahdollisimman hyvissä ajoin ja pieninä annoksina.

   Tsemppiä!

   Poista
 2. Mää tykkäsin kans siittä mansikkageelistä. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli aika äklön mansikkaista mönjää mutta ihan hyvää kyllä :D

   Poista