torstai 5. syyskuuta 2013

OHS, T2B ja muutenkin mahtava salitreeni.

Espoolainen Crossfit 3000 teki treenikulttuuriteon ja listasi sivuilleen nipun crossfit-termejä selkokielelle käännettynä. Tuo sanasto löytyy täältä: http://www.crossfit8000.com/sanasto/ Sen alla on myös joukko kuuluisimpia crossfit-harjoituksia. Sivu ei ole tietenkään täydellisen kattava, esimerkiksi Chelsea-harjoituksen termiä EMOM ei ole käännetty. Sehän tarkoittaa Every Minute on the Minute, eli jokaisella alkavalla minuutilla tehdään tietty määrä liikkeitä. Mitä nopeammin tekee niin sitä enemmän jää palautteluaikaa ennen kuin seuraava minuutti pyörähtää käyntiin.

Eilen salilla oli vuorossa OHS-maksimin testaamista, edellinen kokeilu oli joskus keväällä. OHS on siis Over-Head-Squat eli valakyykky. Levytankoa pidetään suorille käsille ojennettuna ja sitten kyykätään. Itselläni liike lähtee aina niin että tanko on maassa, sitten tanko jonkinlaisella raa'an rinnallevedon ja tempauksen sekoituksella ylös. Yleensä jos tanko jää vähänkin pidemmäksi aikaa rinnalle niin se ei siitä enää ylös nouse joten pitää olla nopea. Tässä kohtaa ehdottomasti kaivattaisiin kunnollista tekniikkaa ja sinne aikuisten painonnostokouluun haikailee taas mieli.


Tiesin että uus maksimi kyllä syntyy mutta millainen? Maanantain leuanvedoista innostuneena latasin tankoon vähän reippaammin kiekkoja, lähdin hakemaan sellaista 15-20% lisäystä. No eihän siitä mitään tullut :D En päässyt rinnallevedossa edes painon alle kunnolla. Heh heh, oli vähän liian optimistinen fiilis. Otin kiekkoja pois ja lähdin hakemaan "varmaa" uutta maksimia reilulla 5% lisäyksellä vanhaan ennätykseen. Sen kanssa menikin jo paljon paremmin vaikka näissä ei ihan täyteen kyykkysyvyyteen mennäkään. Kevyemmillä painoilla ja pidemmissä sarjoissa sitten keskitytään takapuolen kopsahtamiseen kantapäihin. 5% kehitys keväästä syksyyn kelpaa!

Sitten oli vuorossa reilun puolen tunnin verran lyhyitä sarjoja ja isoita painoja. Tämän viikon uroteot näkyi ja tuntui, rauta oli kevyttä ja sitä oli paljon! :D

Loppuun ajattelin runttailla pitkästä aikaa vähän reippaammin erilaisia vatsalihasliikkeitä. Päätin mm. kokeilla ekaa kertaa salilla T2B eli toes to baria. Siinä roikutaan rekkitangossa ja potkaistaan molemmilla jaloilla samanaikaisesti tankoa. Oon hassutellut sen parissa jossain leikkipuistossa ja tehnyt muutamia toistoja. Nyt päätin kokeilla ihan autenttisessa ympäristössä.

Meinasin pudota järkytyksestä polvilleni. Tein heti 10 putkeen! Onko mahdollista saada enää parempaa egoboostaus-viikkoa kasaan? :D

Nyt onkin hienoa lepäillä näillä fiiliksillä loppuviikko ja kokeilla vaikka sunnuntaina kilometrin hölkkää ja testailla jalkaa.

Jos jonkun mielestä noi crossfit-sanastot on hepreaa ja ihan pöljiä niin kyllä perinteinen salislangikin pääsee samoille leveleille.

Vai miltä kuulostaa kun olin salilla pumppaamassa forkut, skippasin hackin ja smithin mut tein viparit, dipit, litsit ja latsit, mavet ja rivet, sit oli polvissa ruvet. Himassa palkkarit, bulkit ja päikkärit. Iltaprotskuks broiskut.

Mites teillä?

7 kommenttia:

 1. Valakyykyssä tanko kannattaa ottaa räkistä niskan taakse ja sitten jaloilla vähän vauhdittaa tankoa ylös suorille käsille.

  Suosittelen crossfitin aloittamista niin saat hyvää tekniikkaopetusta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti jos haluaa isompia rautoja valakyykkyyn niin kannattaa tehdä noin. Itse tykkään tehdä liikkeestä vielä normaaliakin kokonaisvaltaisemman ja kun muutenkin tulee tehtyä rinnallevetoa kovin vähän niin tuleepa sitten tossa samalla.

   Crossfit-salille taitaa olla yli puolen vuoden jonot täällä päin ja muutenkin mun on todella vaikea sovittaa tuollaista tiettyyn aikaan tapahtuvaa treenaamista omaan kalenteriin.. Ikävä kyllä. Ehkä joskus!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Haha, oot melkoinen optimisti kun en oo tainnut noihin hirveästi ehtiä vastaamaan! Katsotaan... ;)

   Poista
 3. Mahtavaa kehitystä! :) Täytyy päästäkin joskus noille kunnon crossfit-saleille treenaamaan, tykkään tyylistä ja siitä että tehdään täysillä ja voimaa! Hieno suoritus toi toes to bar, woohaa! piti ihan etsiä video aiheesta että tajusin millaisesta liikkeestä on kyse :D Tätä alankin treenaamaan kun ollaan lasten kanssa leikkipuistossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno liike, vahvistaa hirveästi keskikropan lihaksistoa ja hallintaa. Alkuun pääsee pelkästään roikkumalla tangossa ja nostamalla vaikka polvia kohti rintaa.

   Poista
 4. "Vai miltä kuulostaa kun olin salilla pumppaamassa forkut, skippasin hackin ja smithin mut tein viparit, dipit, litsit ja latsit, mavet ja rivet, sit oli polvissa ruvet. Himassa palkkarit, bulkit ja päikkärit. Iltaprotskuks broiskut."

  :D :D :D

  VastaaPoista