keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Kuuma kuumempi hottis.

Tää aika vuodesta lienee aika haastava monille kuntoilijoille. Päivälämpötila on pudonnut viikon aikana kymmenen astetta ja täällä meidän kulmilla merituuli on suorastaan jäätävä. Mitä sinne lenkille oikein pitäisi pukea päälle?

Mulla ei ole varmaan koskaan ollut lenkillä kylmä. Jos ulkona on -15C pakkasta niin toki eka kilometri tai kaksi on vähän viileää mutta sen jälkeen keho tuottaa niin paljon lämpöä että esimerkiksi hanskat pitää ottaa pois kädestä. Tuo on varmasti todella yksilöllistä mutta sanoisin kuitenkin että jos viileällä kelillä juostessa jo heti alussa on lämmin niin jossain vaiheessa tulee kuuma.

Mistäköhän tuo johtuu että mulla on aina niin lämmin liikkuessa? Ehkä olen niin kuumaverinen jätkä että sisälläni leimuava palo liikkumiseen riittää lämmittämään koko lähitienoon. Todellinen lenkkipolkujen hottis. Tai sitten mulla on niin heikko kunto että hidaskin hölkkä saa kropan työskentelemään täydellä teholla ja käyttämään kaiken energian liekin loimottamiseen...

Ajattelin juosta tänä syksynä mahdollisimman pitkään shortseilla. Shortsit + pitkähihainen tekninen paita. Tai jos on jo reilusti viileää niin sama setti ja ohut juoksutakki. Yritän säästellä mahdollisimman pitkään koko pakettia jossa on pitkät trikoot, pitkähihainen paita ja takki. Yleensä tarkenen niillä jo kovilla pakkasillakin. Ei mulla ole mitään thermotrikoita tai paitoja, ihan tavallisia ohuita matskuja kaikki. Toki kovilla pakkasilla vähän tuunailen ja laitan jonkun tavallinen pitkähihaisen paidan johonkin väliin tai trikoiden alle pitkät kalsarit. Ne on harmaat ja niissä on Muumien kuvia.

Shortseilla viileänä päivänä juokseminen voi tarjota eeppisen näyn. Höyryävät pohkeet. Jos joku näkee sellaista niin ehkä se olen minä!

Eri liikuntamuodot vaatii erilaisen tavan asennoitua pukeutumiseen. Oltiin eilen sienestämässä (löydettiin neljä suppilovahveroa, mihin tämän sadon kanssa oikein päädytäänkään?!) ja mulla oli jo pipo päässä. Hanskatkin on kaivettu kaapista esiin. Ihan jäätävä keli. Silti oli hieno tunne pyöräillä eilen illalla hieman ennen yhtätoista kuntosalilta kotiin kun ilma oli kirpeä, hengitys höyrysi ja taivaalla näkyi tähtiä. On tämäkin vuodenaika aika mahtava.

Nyt on hyvä hetki muistuttaa joka syksyisestä klassikosta: pyöräile syysmyräkässä takki auki ilman pipoa tai hanskoja vastatuuleen. Sitten voit paria päivää myöhemmin ihmetellä miksi on vähän flunssainen olo. Onkohan joku lentsu taas liikkeellä?

4 kommenttia:

 1. Hyvä, että varoitit! Näystä :)

  Itsekään en ole kärsinyt kylmyydestä lenkeillä, lukuunottamatta pientä reisikohmettumista pakkasjuoksuissa, vaikka olen pukeutunut melkoisen kevyesti ja satunnaiset lenkkitoverit sitä ovat aina ihmetelleet. Vaikka kesän huolettomamman pukeutumisen jälkeen aina hetken ahdistaa, kun syksyn viileys pakottaa pukeutumaan lämpimämmin, niin toisaalta siinä kaikessa on oma fiiliksensä. Onneksi on neljä loistavaa vuodenaikaa ja mahdollisuus pukeutua sen mukaisesti!

  Mukavaa syksyn jatkoa, terveenä pysymistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, varmasti kaikki tarkenevat ulkoillessa kunhan vain malttavat löytää sen itselle sopivan vaatetuksen - on se sitten enemmän tai vähemmän.

   Yritetään pysyä terveenä! :)

   Poista
 2. Voisit ilmoittautua kotikuntasi varalämmöntuottajaksi. :]

  Kylmänsieto taitaa olla yksilöllistä. Joku palelee, vaikka olisi 20 astetta lämmintä, jotakuta ei paina liika vaatetus vaikka olisi pakkasta ja tuulta. Asutaan meren rannalla, täällä on toisinaan holotnaa, vaikka itse kylmässä ei kestämistä olisikaan. Tietty tuuli menee sisuskaluihin asti, mutta urheillessa se ei taas haittaa mitään tai ylipäätään mitään tekemisissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän oiskin hyvä lempinimi - THE GENERATOR.

   Näinhän se on, kyllä mulla on usein kylmä kun ulkona vain seisoskelee vaikka olisi paljonkin vaatetta päällä mutta liikunta pistää moottorin lämmittimen nopeasti täydelle liekille. Merituuli + syksy/talvi on yhdistelmä jota moni sisämaan asukas ei varmasti ymmärrä :)

   Poista