torstai 26. syyskuuta 2013

Parasta palautumisruokaa.

Kun takana on kova treeni tai muu raskas suoritus, kroppa tarvitsee reilun annoksen laadukasta ravintoa palautuakseen. Reippaasti kaloreita, hiilihydraattia, proteiinia, rasvaa, vitamiineja. Niitä ainakin mun keho suorastaan huutaa kun on menty äärirajoilla.

Esimerkiksi (puoli)maratonin jälkeen moni suuntaa pizzalle. Olen niin tehnyt itsekin, eikä siinä mitään väärää olekaan. Kun on taistellut pari tuntia ja musertanut niin henkisiä kuin fyysisiäkin seiniä niin mielessä usein pyörii melkoiset annokset. Varsinkin jos suorituksen aikana energiatankkaus on vajavaista tuntuu että mieli suorastaan raivoaa energian perään. Hähää, maaliviivan jälkeen kun pääsen kauppaan ostan hyllyt tyhjiksi! Tämän fiiliksen kanssa selvitäkseen vähän järkevämmin kannattaa ennakoida ja täyttää kaapit ravinnolla joka todella ravitsee rääkättyä kehoa ja myös mieltä.

Olen syönyt ennen montaa juoksutapahtumaa tuhteja salaatteja. Pastaa, tonnikalaa, raejuustoa, mozzarellaa, erilaisia kasviksia. Tuhti mäjäys proteiiinia, hiilihydraatteja ja rasvaa. Viime aikoina olen kehitellyt toisenkinlaisen setin jota välillä janoan kuin hullu(bodaaja) (heralla kyllästettyä)puuroa.

Eipä tämäkään mikään uusi innovaatio sinänsä ole mutta eipä näitä kovin säännöllisesti ole tullut aiemmin syötyä.


Voidellaan leipäviipaleet reippaalla määrällä smetanaa.


Salaattia tai muuta kasvista päälle.


Graavattua lohta vielä kruunuksi niin annos on valmis!


Todella hyvää ja yksinkertaista, tähän ei montaa minuuttia kulu kun kädet ja jalat tutisten tulee takaisin kotiin.

Tuhdit pasta-ateriat puolustavat toki edelleen paikkaansa erinomaisena varastojen täyttäjänä mutta kun nopeasti haluaa hyvän setin ravintoaineita niin tämä herauttaa veden kielelle.

8 kommenttia:

 1. Nam, hyvältä näyttää. Meillä on seuraavana viikonloppuna edessä puolimaraton, täytyykin pakata hyvät eväät! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti hyvät eväät mukaan! Toki puolimaraton on sellainen suoritus että sen jälkeen voi ihan hyvillä mielin mennä irtokarkkilaarien kimppuun jos niitä tekee mieli :) Suurin osa energiavajeesta ja "puutostilasta" kannattaa kuitenkin täyttää laadukkaalla ruualla.

   Poista
 2. Oon lukenut että heti treenin jälkeen syötävässä ateriassa ei kannattaisi olla juurikaan rasvaa. Rasva hidastaa hiilareiden ja proteiinien sulamista ja imeytymistä. Siksi rasvat kannattaisi syödä muilla aterioilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tosiaan monien tutkimusten mukaan on mutta rasva on selvästi mielipiteitä jakava aihe. Yleinen käsitys kuitenkin on tuo mitä kirjoitit eli rasva ei olisi hyväksi heti harjoituksen jälkeen enkä sitä missään nimessä kaikille suosittelekaan, itse vain olen pitänyt tuon setin hyvänä joka toimii mulla.

   Olen myös testannut rasvan käyttöä energiana harjoituksen aikana, tulokset on ihan lupaavia. En ole törmännyt vastaavaan missään muualla joten ihan pioneerikokeilu tämäkin eikä missään nimessä mikään suositus kenellekään.

   Kuitenkin jos vaihtoehtoina on kovan rääkin päälle pizza tai kalaa smetanalla niin kallistuisin aina jälkimmäiseen ;)

   Poista
  2. Nää ruoka-aiheet on aina vähän sellaisia, että yhtä oikeaa tapaa ei olekaan. :)

   Neitsytkookosöljyä kai jotkut urheilijat käyttää ennen harjoitusta ja jopa harjoituksen aikana, koska siinä on kai energia elimistölle helposti käytettävässä muodossa. Ns. luonnollinen treenilaturi on kuppi kahvia neitsytkookosölyllä. :)

   Poista
  3. Näinhän se on ja rasvassa on tietysti valtava määrä erilaisia vaihtoehtoja joita ei voi mitenkään verrata toisiinsa. En siis toki itsekään voita syö lenkeillä :D

   Poista
 3. Muusta en tiedä, mutta nuo leivät kyllä uppois just nyt! Hirvee nälkä! :) Tsemppiä sinne Yyterin piikkiin, mulla on vielä sunnuntain suhteen ajatukset vielä auki, saattaa olla etten saa tarvittavaa aikasiivua irti ajeluineen päivineen. Mutta ehkä kutienkin. Eniveis, mahtavaa juoksua nyt varalta näin interwebitse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan yhteyksissä! Joka tapauksessa pääset nauttimaan kisasta jollain tavalla, vaikka sitten raporttina kunhan sen alkuviikosta ehdin kirjoittamaan :)

   Poista