tiistai 3. syyskuuta 2013

Leuanvetoa nollasta (melkein) sataan.

Leuanveto oli yksi niistä isoista tavoitteista joita lähdin jahtaamaan pari vuotta sitten. Eka meni vihdoin vähän vahingossa joskus vuosi sitten ja sen jälkeen lisää tuli pikkuhiljaa. Keväällä tais mennä noin viisi. En noita maksimeita ole hirveästi kokeillut, lyhyempiä sarjoja tai laitteessa tulee kuitenkin tehtyä 1-2 kertaa viikossa.

Eilen ajattelin että voisin rakentaa leuanvetoon jonkun ohjelman kun se Queenaxille suunnittelemani apinointi yläpuolapuilla ei oikein toiminut, käsistä hiertyi iho irti ja käpälät veressä ei ole mukava treenata ainakaan pidemmän päälle. Minusta ei siis tällä kertaa tullut Tarzania viidakon svengiin ja orankien jengiin.

Lämmittelyn jälkeen tein penkkiohjelman viidennen viikon treenin, ekat kolme sarjaa oli kevyitä. Neljäs ja viides jo vähän tiukempia mutta puhtaasti meni. Valakyykkyohjelmasta oli vuorossa 16. ja viimeinen viikko. Vika sarja tehtiin siis jo viime keväänä testatulla ykkösmaksimilla. Huterasti meni, oikeastaan jokainen pala 5x5 sarjasta oli taistelua toisin kuin aiemmin. Olo oli aika heikko, välillä jopa heikotti ja mietin mistä voisi johtua. Olin kuitenkin syönyt hyvin ennen treeniä. Oisko se viime viikon kova treeniputki vielä painanut? No, valakyykyt meni lopulta putkeen vaikka pari kertaa piti ottaa askel eteen ja toinen taa etten olisi kaatunut, sain kuitenkin joka kerta pysäytettyä huojunnan ja palattua tasapainoon. Jes. Valakyykyn uutta ykkösmaksimia kokeilemaan sitten huomenna!

Sitten olikin vuorossa rekkitangolle asteleminen. Pari syvää hengitystä ja roikkumaan. Odotin että menisi 5-6. 1... 2.. 3.. 4.. 5.. Miten nää menee näin kevyesti? Tanko oli lähempänä rintaa kuin leukaa. 6.. 7.. Nyt vähän jo kiristää. 8 vähän jo rankempi pala.. 9 taistellen ja pienellä huojunnalla ylös... ja se oli siinä. Uus ennätys siis 9! Tulipas hyvä fiilis, en olisi ikinä uskonut. Lähes jokainen meni siis vieläpä hyvin puhtaasti ja ilman huojuntaa. Takana oli jo 45 minuuttia treenaamista ja yläkropan rankaisua ja olo ei tosiaan ollut se paras mahdollinen mutta silti meni noin loistavasti.

Miten palkitsevaa tämä touhu voikaan olla? Ei tosiaan tarvitse miettiä että onko menty eteenpäin. Jokainen harjoitus on mennyt lihaksistoon perille ja vienyt mua taas askeleen lähemmäs tavoitteita. On tämä vaan niiiin siistiä touhua että oksat pois. Leuanvedossa voiman ja massan suhde on tärkeä ja mullahan on paino pysynyt koko treenihistorian suht samassa, voimatasot ovat kuitenkin siitä huolimatta kasvaneet joten todennäköisesti rasva on sulanut samaa tahtia veke kuin lihasta on tullut lisää.

Näköjään leuanveto sujuu niin hyvin että voidaan jättää laitteella tehdyt helpotukset kokonaan pois ohjelmasta. Mennään pelkällä tangolla tästä lähtien. Seuraavat 16 viikkoa edetään seuraavan ohjelman mukaan:

Kerran viikossa 3 sarjaa leuanvetoa:

1. viikko 5 + 6 + 6
2. viikko 6 + 6 + 7
3. viikko 5 + 6 + 6
4. viikko 6 + 6 + 7
5. viikko 6 + 7 + 7
6. viikko 6 + 6 + 7
7. viikko 6 + 7 + 7
8. viikko 7 + 7 + 8
9. viikko 6 + 7 + 7
10. viikko 7 + 7 + 8
11. viikko 7 + 8 + 8
12. viikko 7 + 7 + 8
13. viikko 7 + 8 + 8
14. viikko 8 + 8 + 9
15. viikko 7 + 8 + 8
16. viikko 8 + 8 + 9

17. viikko - uusi maksimiyritys. Voisko mennä 15? Tuskin ihan. Ehkä 12 on todennäköisempi tulos.


On kyllä todella palkitsevaa saada säännöllisesti varmistusta sille että tekee oikeita asioita ja Minäitse on ollut ihan hyvä valmentaja voimailunkin puolella.

12 kommenttia:

 1. Wuhuu! Kowa äjjä! Toi ohjelma näyttää hyvältä, voisin harkita tommosta itellenikin, että sais taas leuanvedot kulkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon kyllä että kehitystä tulee kun vetelee noita vähän pidempiä sarjoja säännöllisesti. Sitten kun noi 16 viikkoa on menty vastaotteella niin vois vaihtaa myötäötteeseen ja taas 16 viikkoa ja sitten 16 viikkoa vasaraotteella ja.. Voi voi. Eihän tää touhu lopu koskaan :D Hyvä niin.

   Poista
 2. Hahaa, taas ollaan samiksia. Mäkin vetelin leukoja, joskaan en maksimeita (jonka kanssa ei kyllä myöskään olla samiksia, mulla taitaa näiden "juoksupainotteisten vuosien" maksimit olla se 4). Oon oikein ajatellut että jemmaan sitä maksimiyritystä, että vois yllättyä positiivisesti :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljä on muuten aika hurja määrä naiselta, varsinkin kun juoksu on se ykköslaji eikä bodailu. Monessa fitness-blogissa haaveillaan että menisi edes joskus se yksi..

   Plantaarifaskiitti jalostakoon meistä erinomaisia leuanvetäjiä! Hieno liike kun jalkoja ei tarvi, niitä voi vedellä vaikka jalka kipsissä kunhan laskeutuminen on turvattu.

   Poista
 3. Kummalla menee sinun mielestä helpommin, myötä- vai vastaotteella?
  9 on kova veto, etenkin kun se lähtö on ollut 0 vielä pari vuotta sitten.
  Tarzanin lannevaatteen kanssa voisi tulla ongelmia talviaikaan, jos tahtoisit täällä pohjoisessa käydä :-]

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä havumetsävyöhykkeellä tuo Tarzanin leikkiminen on muutenkin aika kivuliasta hommaa :D

   Vastaotteella menee selvästi paremmin, myötäotteella stoppi tulee aika nopeasti. Vasaraotteella sitten noiden välimaastossa. Olen kyllä vaihdellut otteita jatkuvasti ja selvästi nuo raskaammat myötäotteella tehdyt helpottaa myös perinteisiä vastaotteen leukoja.

   1 -> 9 vuodessa, en ole hyvä matikassa mutta kehittyminen on lähes 1000 prosenttista vai miten se menee :D

   Poista
 4. Itse olen huomannut että treeniä pitää olla suht paljonkin takana että leuat nousee. Itse olen yleensä tehnyt ne aina salin vikana liikkeenä. 3x jotain..
  Ranteet eivät meinaa kestää vastaotetta, mutta todella nopeasti huomasin myötäotteen menneen ohi ja se on itselle muutenkin mukavampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi muuten olla noinkin, "kylmiltään" jossain leikkipuiston tangolla stoppi tulee hyvin paljon nopeammin kuin kunnon salitreenin jälkeen.

   Ranteet itsellänikin kovilla, hauiskäännöt ja rivet vielä samana päivänä niin kuormitus voi olla äkkiä liian suurta.

   Poista
 5. Tilasit itsellesi näköjään (melkein) kahden vuoden projektin :D

  Tsemppiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin tilata elämän mittaisen projektin kun koko ajan tulee mieleen lisää unelmia, haasteita ja tavoitteita :) Hyvä niin.

   Kiitti, sinne myös!

   Poista
 6. Huh, hienoa! Ja hienoa että treeneihin löytyy aina uusia haasteita :) Hyvää syksyn alkua, mahtava vuodenaika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on kyllä hieno vuodenaika ulkoilla ja liikkua.

   Tsemppiä sinnekin syksyn treeneihin! :)

   Poista