maanantai 9. syyskuuta 2013

Haaste salitreenaajille: Laatuviikko.

Voima- ja lihaskuntoharjoittelua voi tehdä miljoonalla eri tavalla. Pääsääntö kuitenkin on että kun lihaksistoa kuormittaa pidemmillä sarjoilla tai painavammilla taakoilla niin lihakset kehittyvät. Kyse on siis progressiosta, jotta kroppa voi mennä eteenpäin niin treeninkin pitää mennä eteenpäin.

Kova treeni on kuormittavaa kropalle. Moni paljon salilla treenaava pitääkin säännöllisesti keventelyviikkoja jolloin tehdään kevyempiä ja/tai lyhyempiä sarjoja tai esimerkiksi keskitytään venyttelyyn ja kehonhallintaan.

Mulle keventelyviikot on vieras juttu. Käyn 2-3 kertaa viikossa salilla ja se on mielestäni sen verran pieni määrä että treenin voi vetää käytännössä lähes aina täysillä. Pari vuotta jatkuvaa kehitystä viikosta toiseen kertoo että se on toiminut mulla.

Kun sarjapainoja kuitenkin pyritään koko ajan nostamaan lähelle maksimitasoa niin ikävä kyllä välillä liikkeiden ja toistojen puhtaus alkaa kärsiä. Varsinkin viimeiset toistot saattaa mennä vähän sinne päin.

Ajattelin yhdistää nämä kaksi asiaa, harjoittelun tason parantamisen ja toisaalta kuormituksen keventämisen. Olkaa hyvä, tuloksena on...

LAATUVIIKKO

Laatuviikolla tehdään samat harjoitteet kuin muutenkin, myös sarjat pidetään yhtä pitkinä. Se mikä muuttuu on sarjapainot. On käytössä sitten 2x5 tai 3x15 sarjat niin sarjapainoille käy näin:


Jokainen paino ja vastus puolitetaan. Kyykätään, mavetetaan tai penkataan sadalla kilolla tai pumppaillaan taljassa ojentajia parillakympillä niin tuo määrä leikataan viikon ajan kahtia.

Mitä tästä sitten on hyötyä? Otan tämän itse tietysti heti kokeiluun jonka jälkeen voin raportoida tarkemmin mutta odotan seuraavaa:

- lihakset palautuvat täyteen iskuun menneiden viikkojen ja kuukausien kuormituksesta ilman että makoillaan sohvalla ja pidetään paljon lepopäiviä
- toistot ovat puhtaita ja laadukkaita, kyykyissä peppu menee kohti nilkkoja, pysähtyy paikoilleen pariksi sekunniksi, nousee ylös. Penkillä tanko on ala-asennossa myös muutaman sekunnin jne. Kun tehdään normaaleja raskaita sarjoja niin harva pystyy tähän, ainakaan koko sarjaa alusta loppuun.
- uskon että nämä puhtaat ja laajat liikeradat tuovat lihaksiinkin uutta iskua ja kehitystä, tällaisella keventelyviikollakin voi siis mennä eteenpäin
- mieleen palautuu taas millaisia toistojen pitäisi AINA olla, ei repimistä, ei riuhtomista, ei vähänsinnepäin-tekemistä.

Mielestäni teen kyllä yleensäkin hyviä toistoja mutta on selvä että kun kuormitus ja sarjat kasvaa aina ei mennä ihan oppikirjojen mukaan.

Se otanko laatuviikon pysyvästi kalenteriin mukaan jää nähtäväksi. Ainakin tämä on varmasti erinomainen tapa tulla esimerkiksi sairastelun tai vamman jälkeen takaisin rautojen pariin.

Nyt siis reilusti kiinni niihin kilon tai kahden käsipainoihin ja jätetään ne coolilta näyttävät jäätävän kokoiset möykyt sinne käsipainotelineeseen. Viikon ajaksi ainakin ;) On varmasti innostavaa monelle huomata kuinka helposti ja puhtaasti pystyy tekemään harjoitteita samoilla painoilla kuin vaikka vuosi sitten tai silloin kun on aloittanut treenaamisen.


Ei muuta kuin pistetään porukalla tämä mummo hiljaiseksi, hän on selvästi koneellaan tutkimassa blogeista löytyviä kyykkäysvideoita ja valmiina pistämään anonyymin tuomionsa julki!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti