tiistai 22. heinäkuuta 2014

CrossFit Games 2014 alkaa - katseet kohti Kaliforniaa.

Helmi-maaliskuun vaihteessa lähes 200 000 urheilijaa aloitti ensimmäisen, Open-nimellä kulkevan karsintavaiheen. Pari tuhatta openissa loistanutta kilpailijaa matkusti toukokuussa alueellisiin maanosakarsintoihin, Regionalseihin. Nyt jäljellä on enää 43 kovakuntoisinta naista ja miestä jotka ovat valmiina kamppailemaan maailman kovakuntoisimpien titteleistä ja satoihin tuhansiin dollareihin kohoavista palkinnoista. Kalifornian Carsonissa järjestettävät CrossFit Gamesit ovat vihdoin täällä!

CrossFit Gameseissa eli lajin MM-kisoissa kilpaillaan miesten ja naisten sarjojen lisäksi myös ikäluokittain 40-44 vuotiaista viiden vuoden välein aina yli 60-vuotiaisiin sekä joukkuesarjassa. Tässä kirjoituksessa en juurikaan käsittele niitä, ikävä kyllä aikani on rajallinen ja tänäkin vuonna seuraan lähinnä yleisiä sarjoja. Masters-sarjoja sekä joukkuekisaa voi seurata viralliselta Games-sivustolta löytyvien tulospalvelujen sekä suorien nettilähetysten muodossa: http://games.crossfit.com/  Masters-kilpailijat aloittavat urakkansa tiistaina ja viimeinen laji heillä on torstaina 24. heinäkuuta. Joukkuekilpailun aikataulu noudattaa yleisen sarjan lajeja ja järjestystä eli he starttaavat keskiviikkona prologilla ja muuten lajit käydään perjantaista sunnuntaihin.

Suomalaisittain katseet kohdistuvat Euroopan karsinnat voittaneeseen porilaiseen nuoreen mieheen Jonne Koskeen. Jonnen panos sekä Open- että Regionals-vaiheessa oli erittäin kova mutta nyt vastassa on aivan eri kaliiberin kavereita.

Viime vuosina on tullut jo perinteeksi että Gamesit ottavat varaslähdön kaksi päivää ennen varsinaisen kilpailuviikonlopun alkua ja tälläkin kertaa kisat starttaavat keskiviikkona. Keskiviikon laji on usein sijainnut erikoisemmassa paikassa ja sisältänyt uintia, tämän vuoden startin yksityiskohdat ovat vielä julkaisematta mutta lajin nimi - The Beach - tuo mieleen vuodet 2011 ja 2012 ja uimisen valtameressä. Viime vuonna uitiin meren sijaan uima-altaassa ja jokaisen polskitun altaanvälin jälkeen kilpailijat tekivät tangolla muscle-uppeja. Olisiko tänäkin vuonna luvassa uimista? Vai onko avauksen paikkavalinta ja nimi vain hämäystä ja nyt uimisen sijaan esimerkiksi juostaan hiekkarannalla?

Avomeriuinti on ollut monelle kilpailijalle kova paikka, osa urheilijoista ei ole ennen Gameseja edes nähnyt valtamerta saati uinut siinä. Mikko Salon tie kisoissa katkesi vuonna 2011 juuri avauslajin avomeriuintiin kun aalto puhkaisi hänen tärykalvonsa. Viime vuonna heikohko uimari Rich Froning oli kaukana kärjestä uima-altaalla nähdyn kisan jälkeen.

CrossFit Varaston kunkut, Salo ja Koski. (c) CrossFit inc
Jonne Kosken taustat ovat nimenomaan uimisessa, hän on ollut mukana nuorten uintimaajoukkueissa ja kilpaillut koko ikänsä uimarina. Varmasti Jonnen toiveissa olisi päästä uimaan ja katsomaan miten amerikkalaisten yliopistojen uintijoukkueissa esiintyneet kilpatoverit pärjäävät hänen vauhdissaan.

The Beachin lisäksi tällä hetkellä on tiedossa seitsemän lajia. Keskiviikkona on luvassa myös Over Head Squat jossa nimensä mukaisesti kilpailijan tulee löytää valakyykkymaksiminsa.

Perjantai alkaa Triple 3:lla jossa soudetaan 3000 metriä, hypätään 300 tuplanaruhyppyä ja juostaan 3 mailia eli lähes 5 kilometriä. Mahtava laji! Ehkäpä suosikkini tähän mennessä julkistetuista. 3000 metriä soutua reiluun 10 minuuttiin, tuplanarut alle viiteen minuuttiin, juoksu alle 25 minuuttiin. Olisiko parhaiden aika noin 40 minuutissa? Jännä nähdänkö paljonko veikkaukseni heittää!

Perjantaina on tiedossa myös kaksi lajia joissa työnnetään kelkkaa 100 jaardia eli reilut 90 metriä.

Lauantaina on vuorossa muscle up-ampumahiihtoa. Siis mitä että? Tämän lajin nimi julkaistiin jo hyvissä ajoin mutta itse sisältö jätettiin kertomatta ja lajin harrastajat ja kilpailijat miettivät päänsä puhki mitä se voisi olla. Kivääri olalle ja muscle-uppien välillä ammutaan tauluihin? Hiihtoergolla tasatyöntöä ammuntarastien välillä? No ei ihan! Lajissa juostaan ensin 400 metriä jonka jälkeen pitää tehdä 18 muscle-uppia putkeen. Jos ei onnistu niin aina kun tulee alas renkailta pitää kiertää sakkokierros eli juosta 200 metriä. Toisella kierroksella 400 metrin jälkeen pitää tehdä 15 mu:ta putkeen ja viimeisellä kolmannella kierroksella 12 muscle-uppia. Sakkorinki tulee varmasti parhaillekin tutuksi. Todella hieno laji ja jälleen nerokas innovaatio Dave Castrolta ja lajeja suunnittelevalta tiimiltä.

Kolmas julkistettu lauantain laji pitää sisällään 100 metrin jaardin juoksuja sekä saman matkan mittaisia reissuja kantaen erilaisia raskaita taakkoja vähän voimamieskisojen tyyliin.

Finaalipäivälle sunnuntaille on tiedossa vasta yksi laji, kolme kierrosta ja kolma liikettä sisältävä Midline March. Siinä tehdään istumaannousuja, kävellään käsillä ja tehdään askelvalakyykkykävelyä.

Jonne Koskesta on tulossa neljäs Gameseissa kisannut suomalaismies Mikko Salon, Tuomas Vainion ja Mikko Aronpään lisäksi. Naisista mukana on ollut vain viime vuonna 55-59-vuotiaiden naisten masters-sarjassa komeasti kolmanneksi sijoittunut CrossFit Lappeenrannan Anita Eskelinen.

Tässä vielä listattuna suomalaisten sijoitukset yleisessä sarjassa:

CrossFit Games 2009
1. Mikko Salo

CrossFit Games 2010
5. Mikko Salo

CrossFit Games 2011
19. Tuomas Vainio
34. Mikko Aronpää

CrossFit Games 2012
32. Mikko Aronpää

CrossFit Games 2013
30. Mikko Aronpää

Kiitos Jonne Kosken tämä on siis kuudes vuosi perättäin kun suomalainen mies on mukana Gameseissa. Tietääkseni mikään muu Euroopan maa ei pysty ylpeilemään yhtä komealla putkella? Aronpään Mikkohan on ainoa eurooppalainen mies joka on kilpaillut kolmesti peräkkäin Gameseissa.

Vaikka Jonne voittikin Euroopan karsinnan niin kyyti tulee olemaan todella kovaa näissä karkeloissa. Veikkaisin Jonnea lopputuloksissa sijoille 20-25. - mikä sekin siis olisi paras meikäläisten tulos sitten edellisten porilaiskilpailijoiden parhaiden vuosien. Jonne saisi hyvän startin jos keskiviikkona olisi uintia, myös tuo muscle-up sakkorinkikisa on mielestäni hänen vahvuutensa sillä niin hyvä muscle-uppien tekijä Jonne on. Tärkeintä on välttää yksittäiset todella heikot suoritukset joihin esimerkiksi Mikko Aronpään matka Aasian karsinnoissa tänä vuonna katkesi.

Rich Froning vastaan Scott Panchik oli pelin henki jo Regionalseissa. (c) CrossFit inc

Miesten sarjassa ennakkosuosikki on tottakai Rich Froning joka ilman yllätyksiä on mestari. Toisaalta juuri tähän lajiin yllätykset kuuluvat joten olisiko tämä se vuosi kun mestarien mestari kaatuu? Kovimmiksi haastajiksi povaan Scott Panchikia ja Matthew Fraseria. Panchik on ollut mukana kahdesti ja molemmilta kerroilta mukaan on lähtenyt neljäs sija. Mies vaikuttaisi olevan tällä hetkellä paremmassa kunnossa kuin koskaan. Vermontilainen Mat Fraser on toinen nimi jonka nostaisin esiin. Hän oli vuosi sitten kovatasoisen Koillis-Amerikan karsinnan viides vaivaisen puolen vuoden lajiharjoittelun jälkeen. Tänä vuonna hän voitti tuon karsinnan ylivoimaisella tavalla. Gamesit ovat kova paikka debytanteille mutta uskaltaisin povata Fraserillekin kärkipään sijoituksia.

Naisten kisassa mestarin asema on viime vuosina ollut päinvastainen miesten sarjaan verrattuna. Kun Froning on voittanut kolme edellistä mestaruutta, naismestareiden tielle on osunut epäonnea ja vaikeuksia. Vuosina 2011 ja 2012 mestaruuden napannut Islannin Annie Thorisdottir kärsi viime keväänä selkäkivuista eikä voinut kilpailla edes Open-vaihetta loppuun. Viime vuoden suvereeni ykkönen Samantha Briggs puolestaan mursi unelmansa tämän vuoden Euroopan karsinnoissa Tanskassa suhrittuaan yhden lajin eli käsilläkävelyn totaalisesti. Thorisdottir on jälleen mukana mutta mielestäni hän ei ole parhaiden vuosiensa kunnossa ja toisaalta lajin taso on noussut huimasti. Veikkaan Annielle sijoitusta kärkikymmenikköön mutta en ihan palkintopallille asti. Samalla sanon myös että Games näkee ensimmäisen Euroopan ulkopuolisen naisvoittajan sitten vuoden 2010 Kristan Cleverin mestaruuden.

Camille Leblanc-Bazinet ja 86 kilon tempaus Regionals-kilpailussa. Kuva (c) CrossFit Inc.

No kenet sitten nostaisin kärkeen? Mielestäni kanadalainen Camille Leblanc-Bazinet on mukana olevista naisista ennakkosuosikki, hänellä ei juuri ole heikkouksia jos vain kisahermot kestävät. Pitkäkestoisissa metconeissa hän ei ole omimmillaan, esimerkiksi regionalsien viides laji oli Camillelta heikko. Painonnostossa hän on kehittynyt viime vuosina niin huimasti että hän on puhunut jopa Rion olympialaisista, ainakin hän aikoo olla mukana Kanadan painonnostoliiton MM-karsinnoissa myöhemmin kesällä. Noin 90 kilon tempaus on kova suoritus 60-kiloiselta naiselta. Leblanc-Bazinet oli viime vuonna vasta 16. mutta nämä ovat jo hänen viidennet Gamesinsa. Paras sijoitus on vuoden 2012 kuudes sija.

Palkintopallille kaavailen myös Julie Foucheria ja Emily Bridgersiä. Bridgers on debytantti joka on aiempina kolmena vuonna jämähtäntyt Regionals-vaiheeseen koska raskaimmat liikkeet isoilla painoilla eivät ole onnistuneet. Nyt ne sujuivat, Bridgers voitti koko Kaakkois-Amerikan karsinnan ja on Matthew Fraserin kaltainen kuuma nimi. Julie Foucher oli Gameseissa kakkonen jo kaksi vuotta sitten mutta hän piti viime vuoden taukoa keskittyen opintoihinsa. Regionals-vaihe osoitti että hän on nyt jopa paremmassa kunnossa kuin kaksi vuotta sitten ja tulee varmasti taistelemaan mestaruudesta.

Näiden lisäksi mielenkiintoisia kovia nimiä on paljon - monta kymmentä! Toisaalta mukana on myös useita kilpailijoita joille nämä ovat aivan liian kovat kekkerit. Esimerkiksi Aasian, Afrikan, Etelä-Amerikan sekä joidenkin Kanadan alueiden karsintalohkoista mukaan pääsi urheilijoita joita kovempia kilpailijoita löytyy Amerikasta jopa satoja - niin laaja ja kova taso lajin kotimaassa on. Toisaalta koska kyseessä on maailmanlaajuinen kilpailu, alueellinen edustus on tärkeää. Ainakin itse katselin mieluummin jalkapallon MM-kisoja joissa on maita kaikista maanosista sen sijaan että kyseessä olisi vain Euroopan ja Etelä-Amerikan maiden kamppailu. Sama juttu Gameseissa, on hienoa nähdä crossfit osaamista myös muualta kuin Pohjois-Amerikasta, Euroopasta ja Australiasta. Ehkä joku tekee costa ricat? ;)

CrossFit Gameseja voi seurata tapahtuman erinomaisten kotisivujen kautta erilaisina raportteina, artikkeleina ja tulospäivityksinä sekä tietysti laadukkaina suorina videolähetyksinä. Aikataulut painottuvat suomalaisittain iltaan ja yöhön, esimerkiksi huomenna keskiviikkona The Beach kilpaillaan meidän aikaamme klo 19-23. Aikaero on +10 tuntia,  http://games.crossfit.com/schedule sivulta löytyviin aikoihin voi lisätä kymmenen tuntia jotta pääsee meikäläisiin aikamääreisiin.

Toivottavasti nähdään huikeat kisat ja Porin karhu Jonne Koski näyttää mitä on sisu!

2 kommenttia:

  1. Superhyvä selonteko lähtökohdista, kiitos! Odottelen jo kovasti että yksilölajit jatkuisivat, nyt meneillään olevat mastersit eivät niin kovin kiinnosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista!

      Olen samaa mieltä, melkoista kiusantekoa niin kilpailijoita kuin yleisöäkin kohtaan että keskiviikkona annetaan vähän herkkua ja sitten pidetään yksi kokonainen lepopäivä heti perään. Kohta alkaa kolmen päivän kova putki!

      Jonnella hyvät asetelmat hienosti menneen rantakeikan jäljiltä. Valakyykyissä meinasi käydä köpelösti mutta onneksi kolmas nosto toi hyvän tuloksen.

      Poista