perjantai 7. maaliskuuta 2014

CrossFit Open 2014 - Toinen viikko.

CrossFit Gamesien ensimmäisen vaiheen eli Openien eka laji on takana ja toinen karsintalaji julkistettiin viime yönä.

Toinen laji:

Ensimmäisen kolmen minuutin ajan

2 kierrosta
10 valakyykkyä (miehet 43kg, naiset 29kg)
10 leuanvetoa joissa rinta osuu tankoon

Jos tämä onnistuu, tehdään seuraavan kolmen minuutin ajan

2 kierrosta
12 valakyykkyä (miehet 43kg, naiset 29kg)
12 leuanvetoa joissa rinta osuu tankoon

Jos tämäkin onnistuu, tehdään seuraavaksi kolmen minuutin ajan

2 kierrosta
14 valakyykkyä (miehet 43kg, naiset 29kg)
14 leuanvetoa joissa rinta osuu tankoon

jne. Lajin suorittamista voi jatkaa vaikka aamusta iltaan ja illasta aamuun jos rahkeita riittää! ;)

Video lajin julkistamisesta ja Camille Leblanc-Bazinetin ja Talayana Fortunaton kohtaamisesta:Tämä muistuttaa paljon viime vuoden viimeistä lajia, 13.5, jossa tehtiin thrustereita ja samoja chest-to-bar-leukoja ja jos onnistui tekemään ilmoitetun määrän 4 minuutissa sai aina 4 minuuttia lisää aikaa tehdä toistoja.


Ensimmäinen laji aiheutti aloittelijoiden keskuudessa purnausta tuplanaruhyppyjen vuoksi, myös tätä toista lajia pidetään ekojen kommenttien perusteella liian hankalana kaiken kansan openiin. Voihan itku ja nyyhkis. Eihän nämä nyt mitkään lasten Hippo-kisat ole. Miksi ihmiset sitten osallistuvat Openiin jos tarkoituksena ei ole ottaa haasteita vastaan ja ylittää itsensä?

Ekassa lajissa nähtiin hienoja suorituksia, maailman huiput paiskoivat älyttömiä toistomääriä ja moni harrastaja todellakin ylitti huimasti itsensä ja teki lajin innoittamana esimerkiksi ekat tuplahyppynsä! Gamesien facebook-kommenteista voi lukea useita todella hienoja ja inspiroivia tarinoita siitä miten ihmiset ovat ylittäneet itsensä ja tehneet suorituksia joita eivät pystyneet kuvittelemaankaan. Juuri siitähän tässä pitäisi olla kyse!

Euroopan 100 parhaan kilpailijan listalla ovat seuraavat suomalaiset:

2. Jonne Koski (CrossFit Varasto)  koko maailman listalla 29.
82. Nico Smedroos (CrossFit Varasto)

34. Emilia Leppänen (CrossFit Turku)
56. Sari Rautiala (CrossFit Lohja)
71. Maarit Luoto (CrossFit Lappeenranta)

Mikko Salo ei siis ole ennakkotiedoista poiketen mukana lainkaan. Itse asiassa olin enemmän yllättynyt siitä että Mikko edes listoilla alunperin oli kuin siitä ettei hänen tulostaan koskaan tulossivustolle ilmestynyt.

Me suomalaiset ollaan viime vuosina totuttu olemaan Crossfitin supermaa, viime vuonna ekan lajin jälkeen Euroopan listan kärjessä oli kolme suomalaismiestä mutta nyt kun Mikko Salo ja Tuomas Vainio ovat poissa ja Aronpää kilpailee muualla niin tälle maineelle ei enää olekaan katetta. Crossfit ei eroa mitenkään muista urheilulajeista, huippukilpailijoiden määrä on lopulta hyvin rajattu.

Onneksi edes Jonne on kunnossa, Winter Warin sekä painonnoston SM-kisojen ohittaminen oli varmasti oikea ratkaisu ja hurja tulos ekassa lajissa kertoo siitä että mies on varmasti valmiina taistelemaan pääsystä Gameseihin. Toinen porilainen, Smedroosin Nico, aloitti perushyvällä vedolla ja on ehdottomasti mukana Regionals-paikkojen jaossa.

Naisten puolella Koskisen Essi on toki poissa mutta muuten rintama on niin tasaisen laadukas että uskon  viime vuoden tapaan ainakin kahden naisen matkaavan Tanskaan. Saara Laaksosella oli vaikeuksia tuplien kanssa mutta toka laji on varmasti Saaralla sen verran hyvä että sijoitus nousee kohisten.

Sari Rautiala oli muuten ekassa lajissa 40-44 vuotiaiden naisten sarjassa Euroopan ykkönen ja koko maailman 19.! Sarikaan ei ollut Winter Warissa tällä kertaa mukana.

Dubaissa omaa karsintaurakkaansa tekevä Mikko Aronpää sai kasaan 376 toistoa ja on Aasian listalla 6. Euroopassa se olisi riittänyt sijaan 75. Aasian taso crossfitissa on vielä aika heikko ja suurin osa kovista tuloksista on erilaisilla työkomennuksilla Aasiassa olevien tekemiä. Mikko voi halutessaan vetää openit puolivaloilla ja päästä silti Aasian regionals-kisaan mutta siellä urakka onkin vähintään yhtä haastava kuin Euroopassa koska vain yksi mies pääsee Gameseihin.

Bloggaajia, niin huippukilpailijoita kuin tavallisia harrastajiakin, on mukana openissa. Viime päivinä vastaan on tullut seuraavat kirjoitukset aiheesta:

Saara Laaksonen: Open 14.1 takana
Saara Leskinen: Treenit jatkuu!
Steffi Hagelstam: CrossFit Open 14.1
Jenni Puoliväli: Viikonlopun viettoa ja Open 14.1 suoritus
Toni / PonysFit: Crossfit Open workout 14.1
Lotta / Pumpui: Ensimmäinen kärsimys pulkassa.

Osa on kirjoittanut openista enemmän ja osa vähemmän, mielenkiintoisia blogeja kuitenkin joten kannattaa tutustua. Tsemppiä heille ja kaikille muillekin openissa mukana oleville!

Laitetaan loppuun vielä hyvä esimerkki lähes täydellisestä crossfit-lajin suorittamisesta. Samantha Briggs teki ekassa lajissa 472 toistoa, enemmän kuin kukaan muu mies tai nainen. Miten se on mahdollista?Sam tekee 10 täyttä kierrosta ja lopuksi vielä 22 tuplahyppyä ennen kuin 10 minuuttia on täynnä. Tämä on mahdollista siten että tahti pysyy todella tasaisena alusta loppuun: Samantha tekee ekan kierroksen 50 sekunnissa mutta esimerkiksi yhdeksänteen kierrokseen kuluu 58 sekuntia ja viimeiseen täyteen eli kymmenenteen kierrokseen 62 sekuntia.  Hurjasta temmosta huolimatta kone ei siis hyydy ja sarjat pysyvät ehjinä yksittäisiä naruhyppyjen pieniä virheitä huolimatta.

Mikä on Samin salaisuus? Ehkä hänen taustansa erinomaisena kestävyysurheilijana ja triathlonistina on luonut pohjan jolle rakentuu pitkäkestoisten ja rankkojen suoritusten tekeminen ilman hiipumista.

Mulla on luvassa lepäilyn sijaan huikea treeniviikonloppu, jes! Tästä se lähtee!

14 kommenttia:

 1. Voi kuulostaa hieman ylimieliseltä sanottuna, mutta minkä hiivatin takia kukaan osallistuu openeihin jos tarkoitus on kitistä? Joo pitää saada kokemusta ja harjoitusta, se on selviö, mutta kitinät seis ja toistoa toistoa! Joka leikkiin ryhtyköön, leikin kestäköön, hauska tuo sun hippo-kisavertaus. Mä olin tänä aamuna hieman pettynyt kun ei vieläkään burpeesia! :D

  Salolla on keuhkokuume. Jostain foorumilta luin ilkeämielistä kommenttia että taas sopivasti sairastui openeihin, douppiin viitaten. No joo, maailmaan huutelua sopii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, pelästyin että olin vaimon tunnuksilla kommentoimassa mutta olikin minä. Kiva huomata olevansa minä :D Jooh, viikonloput!

   Poista
  2. Heh, kyllä vaimokin saa mun blogia lukea ja kommentoida! ;)

   Nää douppaushuutelut on ikäviä. Varmasti crossfitissa ihan kuten muissakin äärimmäisissä lajeissa erilaisia mömmöjä käytetään mutta niin kauan kuin ei ole faktaa niin pitäkööt ajatuksensa ominaan.

   14.3 lajina 1000 burpeeta kelloa vastaan! :D

   Poista
 2. Tiedätkö mikä tilanne Janika Jalosella on? En löytänyt häntä listoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei ole tarkempaa tietoa Janikan tilanteesta. Toivottavasti nähdään vielä tulevaisuudessa crossfit-kisoissa!

   Poista
 3. Hmm, millä perusteella Mikon puuttuminen ei yllättänyt? Mikolla on keuhkokuume päällä ja ainakin HQ odotteli, että Mikolta olis tulos tullu ennakkotietojen perusteella? Tuntuu hassulta, että Suomessa ei uskota Mikkoon, kun maailmalla uskollisia faneja todellakin riittää. No, onneks ei taida Mikkoa ihan kauheesti kiinnostaa :) Mikko voi teoriassa vielä kilpailla teamissä, jos nyt on Porin listoilla, en tiiä?

  Vielä tosta Winter Warin väliin jättämisestä, ni se taitaa olla enemmän kun sääntö, jos meinaa tosissaan regionaaleihin tähdätä. Salo ei oo osallistunut kertaakaan.. Omasta mielestäni laji vaatii huipulla niin järkevää ohjelmointia, että kolmen päivän maksimisuorituksen vetäminen ei ole kauheen fiksua noin lähellä Openia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikolla on ollut niin hirveästi vastoinkäymisiä viime vuosina että olin skeptinen sen suhteen jaksaako vielä lähteä vetämään tätä hurjaa urakkaa kohti gameseja. Ilmeisesti olisi jaksanut mutta kroppa päätti jälleen kerran toisin.

   Todella harmittavaa, ehdottomasti olisin halunnut nähdä Mikon niin openeissa, regionalseissa ja gameseissa. Vainion Tuomaksella on yhtälailla surullinen loukkaantumishistoria eikä hänkään ole nyt mukana.

   Poista
 4. Näytöt ratkaisee puheet ei. Ei ole Salon Mikko listoilla keikkunut moneen vuoteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikko näytti viime vuoden openeissa ja regionalseissa että kunto on edelleen kohdillaan mutta tottahan se on että Gameseista vuosien 2009-2010 jälkeen ei ole paljon mainittavaa jälkipolville.

   Poista
 5. Eikös Mikko Salolla ole periaatteessa oikeus osallistua Gameseihin halutessaan? Muistan kuulleeni, että kaikilla menneiden vuosien Games-voittajilla on kisapaikka siellä ilman openeita tai regionaaleja. Eri asia tietysti se on, että haluaako Salo sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gamesien järjestäjällä on tosiaan mahdollisuus antaa villi kortti kenelle tahansa. Yksi aiemmista mestareista eli Kristan Clever sai viime vuonna kutsun kisoihin sijoituttuaan regionalseissa neljänneksi kun kolme parasta sai kisalipun.

   Jos en ihan väärin ole ymmärtänyt niin nykyinen villikortti-järjestelmä vaatii kuitenkin osallistumisen regionalseihin ja urheilijan pitäisi olla maailmanlaajuisessa vertailussa paras karsiutuneista jotta sellaisen voisi saada. Tätä selvennetään kuitenkin vasta regionalsien jälkeen.

   Poista
 6. Mitä Mikko vihaa täällä on (tuskin tosin kirjottajalla postin kirjottajalla) :D 2013 Open 2. koko maailmassa ja Euroopan regionaaleista gameseihin kakkosena, mutta ei kilpaillu, koska vatsalihaksissa oli repeemä.. Että poissa listoilta :D Tai ehkä teillä on jotain tietoa, mitä mulla ei oo tilanteesta näin vuoden jälkeen, mutta ton valossa ihme dissausta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo ainakaan mulla yhtään dissausta tai vihaa Mikkoa kohtaan. Hieno urheilija, joskin tosiaan hirveää epäonnea ja vastoinkäymisiä viime vuosina. Toivottavasti Mikko jaksaa painaa jatkossakin, eihän ikää ole mittarissa vasta kuin 34.

   Poista
  2. Eri anonyymi: En mä näe sitä minkäänlaisena dissauksena jos puhuu sijoituksista sekä miehen kunnosta. Ikää kun on "jo" 34v ja yhden paikan saa kuntoon niin toisen prakaa. Tätä vasten katsoen en itse näe Salon Mikkoa enää Gameseissa kilpailemassa. Toivottavasti olen väärässä! Onneksi uusia nimiä tulee kuten nyt kärkikahinoissa oleva Jonne Koski!

   Poista