perjantai 24. elokuuta 2012

Nesteytys kuntoon!

Päässä pyörii jatkuvasti aiheita joista tekisi mieli kirjoittaa, varsinkin pitkillä lenkeillä mieli seikkailee ja tulee hahmoteltua nämä bloggaukset melkein alusta loppuun valmiiksi. Ettei hyvät ideat menisi hukkaan, keräilen niitä listaksi. Yksi aihe on ollut listalla toukokuusta asti: nesteytys.

Koko kesän odotin hellejaksoa jolloin olisi sopivaa muistuttaa nesteytyksen tärkeydestä sekä jatkuvasti että erityisesti treenatessa. No, helteitä ei tullut. Joku yksittäinen kuuma päivä taisi olla mutta silloin en ollut koneen ääressä.


Tämä on aihe jota en häpeäkseni ole itsekään hoitanut kuntoon. Normaalina päivänä juon noin puoli litraa vettä, pari lasia limua, lasillisen tuoremehua aamulla. Ehkä 1.5 litraa kokonaisuudessaan. Treenien yhteydessä noin puoli litraa vettä. Se on ehdottomasti liian vähän.

Haikaraisen Timo kirjoitti keväällä mainiossa kirjoituksessaan: Noin 2% nestehukka laskee jo selvästi suorituskykyä. Se tarkoittaa esimerkiksi 60 kg harjoittelijalla 1,2 kg painon menetystä. Tällainen nestehukka syntyy jo yllättävän nopeasti. 5% nestehukka riittää jo romahduttamaan suorituskyvyn. Tällaista ilmenee harvemmin. Jos suorituskyky harjoituksessa laskee, merkitsee se heikompaa kehittymistä. Myös palautuminen harjoituksesta saattaa hidastua. 

Timo myös tekee selvän huomion siitä että naisilla asia on yleensä paremmin hoidossa kuin miehillä. Naiset kävelevät usein päivän aikana vesipullo kädessä, miehet harvemmin.

Miksi sitten en ole aiemmin itse puuttunut asiaan? Koska en ole kokenut että olisi tarvinnut. Kuten venyttelyn kohdalla, olen pitänyt itseäni poikkeuksellisena yksilönä joka pärjää ilman suurta määrää nesteitä ja jopa pitkiä aikoja ilman ravintoa. Minulla on (ikävä kyllä) sellainen piirre että esimerkiksi nälkä ei juurikaan häiritse. Viimeksi maanantaina huomasin juosseeni 12 kilometrin lenkin ilman että olin syönyt tai juonut edellisen 10 tunnin aikana juuri mitään. Kyse ei ollut mistään aamulenkistä vaan lähdin juoksemaan neljältä iltapäivällä.

Olen pärjännyt mielestäni ihan hyvin näillä nestemäärillä mutta en voi tietenkään tietää olisinko nopeampi ja kestävämpi juoksija tai olisinko lihaksikkaampi ja voimakkaampi jos olisin toiminut toisin.

Nyt kun mulla on menossa tämä maraton-testiviikko, tajusin että tämä asia pitänee kaikesta huolimatta hoitaa kuntoon. Olen nyt täyttänyt 1½ litran limupullon vedellä joka päivä ja juonut sen työpäivän aikana muiden juomisten lisäksi. Nesteitä pitäisi siis nyt tulla sisään aiemman 1.5 - 2 litran sijaan noin 2.5-3 litraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti