torstai 30. elokuuta 2012

Kuinka paljon oikeasti treenaan?

Seuraan säännöllisesti pariakymmentä liikunta-aiheista blogia. Vakioaiheena on viikon treenien listaaminen ja käytetyn ajan laskeminen. Se on pistänyt miettimään että paljonkohan itse käytän liikuntaan aikaa, koska en oikeastaan seuraa sitä mitenkään. Pidän kyllä tarkkaa kirjaa treenien sisällöstä ja määrästä mutta aikaa en ole tarkasti kellottanut, en edes juoksulenkeillä. En omista sykemittaria enkä useinkaan katso kelloa kun lähden juoksemaan tai salille. Minusta kuitenkin tuntuu että treenaan aika paljon vähemmän kuin muut joten ajattelin tehdä suuntaa antavan arvion viime viikon liikkumisistani:

Ma: 12 kilometrin lenkki, 1:20
Ti: Kuntosali (kattava ylävartalotreeni), 1:15
Ke: Lepo
To: 4 kilometrin intervallitreeni, 0:35
Pe: Kuntosali (penkkipunnerrus, vatsoja, leuanvetoa), 0:35
La: 18 kilometrin lenkki, 2:00
Su: Lepo

Yhteensä 5:45 minuuttia. En laske sitä että uin parisataa metriä kun oltiin perheen kanssa uimahallissa perjantaina tai hyötyliikuntaa kuten pyöräilyjä ja kävelyjä.

Tuo on aika vähän mutta kuitenkin juuri sen verran kuin haluan ja mikä tuntuu hyvältä. Olen ajatellut että pitäisi juosta noin 40 kilometriä viikossa selvitäkseni maratonista mutta en ole päässyt siihen kertaakaan. Juoksen noin 25-30km joka viikko ja uskon sen kyllä riittävän maaliinpääsyyn mutta aika tuskin on kummoinen. Enpä sitä silti haekaan. Tavoitteeni on koko ajan ollut juosta pitkälle, ei nopeasti.

Salilla treenaan aika intensiivisesti niin pienillä palautuksilla kuin vain mahdollista ja olen täysin loppu ja hiestä märkä kun treeni on ohi, kesti se sitten puolitoista tuntia tai puoli tuntia. Erittäin kovatehoinen saliharjoittelu, lihasten loppuun käyttäminen ja ns. failure-harjoittelu ei ole hyväksi suurissa määrin mutta kun käyn salilla vain tuon kaksi kertaa viikossa niin pyrin kyllä käyttämään sen ajan mahdollisimman hyvin hyödyksi. Jos kävisin 3-4 kertaa viikossa pumppaamassa rautaa ja kolistelemassa painoja niin välillä pitäisi ehdottomasti tehdä vähän kevyemmin.


Treenikerrat ovat siis keväästä asti sujuneet jaolla 60% juoksua ja 40% saliharjoittelua. Aion jatkaa niin vuoden loppuun asti jotta saan tavoitteeni, 1000 kilometriä, täyteen ja vuoden vaihtuessa aion mennä pari kuukautta toisin päin eli 3x sali ja 2x juoksu. Maalis-huhtikuussa kun juoksutapahtumien sesonki lähestyy treenimäärät taas kääntyvät päinvastaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti