torstai 30. maaliskuuta 2017

Tuli kulje kanssani... kohti ensimmäistä ultramatkaa.

Kirjoitin viime viikolla Lattomeren ultraintervallista, erikoisesta juoksutapahtumasta jota olen järjestämässä parin kaverini kanssa. En ole juossut koskaan ainuttakaan ultrapitkää matkaa eikä eka ultrani myöskään tule olemaan tuo kesäinen mökki-iloittelu. 850. bloggaukseni kunniaksi voin paljastaa että pyrin juoksemaan ensimmäisen ultramatkani jo kahden viikon päästä.


ATM Mökkiultra on pieni tapahtuma Lahdessa pääsiäisenä. Varsinaisen kilpailun sijaan se on tapahtuma joka tarjoaa puitteet ultramatkan harjoitteluun. Valittavana on 22.5 , 45, 67.5 tai 103.5 kilometrin matka. Valinta ei ole kiveen hakattu, voi juosta pidempäänkin. Aikaa on 24 tuntia. Startti tapahtuu pitkäperjantaina klo 9. Pitkäperjantaina? Aika osuvaa.

Reitti on 4.5 kilometrin mittainen kierros pitkin metsiä ja pöpeliköitä, yhdellä kierroksella on nousua 230 metriä. Eli 45 kilometrin matkalla nousumetrejä on 2300 ja 67.5 kilometrin matkalla 3450 metriä. Täydellä kuninkuusmatkalla eli 103.5 kilometrillä noustaan lähes 5.3 kilometriä. Siis yli viis kilsaa vertikaalinousua = pystysuoraa seinää. Numerot aukeavat varmaan paremmin isoihin polku-ultriin vertaamalla. Esimerkiksi NUTS Karhunkierroksen 53 kilometrin matkalla noustaan 1500 metriä ja 160 kilometrillä 3780 metriä.  

Lähtökohtaisesti olen menossa 45 kilometrille. Jos ja kun kantti kestää, yritän jatkaa vieläkin pidemmälle. Olen menossa tapahtumaan Katjan kanssa jonka tähtäimessä on 103.5 kilometriä ja ideaalitilanteessa jaksaisin kiertää rundia niin pitkään kuin hänkin. Koska kuntoni on murto-osa hänen iskukyvystään niin toki matkani jäisi parhaimmillaankin hyvin kauas satasesta.

Tarkempia pläänejä on todella vaikea miettiä koska reitti on kuitenkin täysi arvoitus. Onko nousumetrit yhdessä jyrkässä kohdassa vai ripoteltuna pitkin matkaa, sillä on iso merkitys. Sää voi olla pääsiäisenä mitä tahansa, pakkasesta loskaräntään tai vaikka 15 asteeseen ja aurinkoon.

En ole ultrakunnossa. En ole edes maraton-kunnossa. Puolimaratonin saattaisin jaksaa pöljänä päivänä vajaaseen kahteen tuntiin. Olen lähdössä Lahteen ulkoilemaan ultramentaliteetilla.

Ensi viikon lauantaina juoksen pitkän ja haastavan polkulenkin, vajaa 30 kilometriä ja ehkä 5-6 tuntia. Moni ei ehkä tekisi pisintä lenkkiään 8 kuukauteen kuutta päivää ennen isoa tavoitetta mutta mulla on jo hyvä kokemus alla vastaavasta. Viime elokuussa kun juostiin viiden tunnin polkupitkis juoksin kuusi päivää myöhemmin vuoden helpoimman maratonini Tampereella. Luotan superkompensaatioon!

Aikaa pitkille lenkeille ei juuri ole ollut. Tämän talven pitkikseni ovat olleet kymppejä, ja niitäkin on vain muutama. Olen soveltanut polarisoitua harjoittelua jossa juostaan todella hitaasti tai todella kovaa eikä juurikaan niiden väliin jäävällä alueella. Juostut kilometrit vaikuttavat tällöin kestävyyteen määräänsä enemmän. Näin ainakin toivon ja uskon!

Jos sulla ei ole pääsiäiseksi tekemistä, nähään Lahessa.  Ilmot ja infoa osoitteessa https://www.ebnstore.fi/atm-mokki-ultra-3-0/ Tämän jälkeen mignonit ja pasha varmasti maistuu.
Kello on käynnissä. 15 päivää aikaa virittää mieli, keho ja varusteet.


1220 / 5000

12 kommenttia:

 1. Hieno meininki! Ultrajuoksussa on kyse paljon myös rohkeusta kääntää uusia kiviä. Sinulla on sitä kykyä. Jokainen uskallus kasvattaa ultrajuoksuun tärkeää ominaisuutta - sinnikkyyttä. Sitä tarvitaankin monissa ultrajuoksuissa. Ps. Tuolla määrätietoisuudella voi hyvinkin saavuttaa vaikka pep2017 tapahtumassa 57km finisher saavutuksen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan hyvä testi PEPin viisseiskaa ajatellen. Olen koko ajan ollut tulossa sinne lyhyemmälle matkalle mutta jos tämä ja kesän ultraintervalli menee hyvin niin ei kai lyhyempään voi tyytyä!

   Poista
  2. Kyllä nyt on meno ja meininki viisseiskaan viittaavaa ;)

   Poista
 2. Hei huippuu! Kuulostaa just hyvältä!! Hyviä ulkoiluja sulle siis ;) Nautihan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, hän on vielä suuren päivän aattona ehtiny tänne kommentoimaan :o Naatitaan naatitaan ;)

   Poista
  2. Ehdin kuule the päivänä pelata pari säbäpeliäkin ;)!!

   Poista
 3. Ah, tykkään siitä, että olet ihan pöljä!!!! :D Kuulostaa vähän niiku meikäläisen maastopyörätapahtumia edeltävä treenaus, "oon pyöräilly kymmenen kuukauden aikana ehkä 200 km, huomenna pitäs ajaa kerralla 100"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä just samaa tasoa kuin toi sun tempaukses, muistan sen vieläki tosi hyvin :D No ainakin syntyy blogiin jutunjuurta jos ei muuta!

   Poista
 4. Juu mä just tsekkailin näitä viime kuukausien juoksumääriä ja alkoi oikeesti pukkaamaan kylmänhikea ottalle. Mut sitten tuo sun "olen lähdössä ulkoilemaan ultramentaliteetillä" pelasti mun päivän :D Aika samoin aatoksin oon lähdössä näihin tämän kevään kisoihin.

  Tuo Mökkiultra kuulostaa ihan huikeelta. Noi nousumääärät vetää kyllä hiljaseksi.Uskon, että menet pitkälle! Tsempit jo nyt ja ens viikonloppuna nähdään. Voidaan sitte jakaa viime hetken fiilikset ennen tulevia raastoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tosiaan meen pitkälle. Yritän kirjoitella valmistaumisfiiliksiä vielä pari kertaa ennen pääsiäistä. Ja lauantaina sit! Ei malttais oottaa.

   Poista
 5. Viiden vuoden kuluttua kaikkien huulillaon Porin Mikan treenimetodi, jolla todistettavasti selätetään matka jos toinenkin. Muista ottaa Jelly Beanseja mukaan tarpeeksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! En seuraa trendejä vaan luon niitä :D

   Poista